Γαλλία: Νέος πρωθυπουργός ο υπ. Εσωτερικών Μ. Βαλς

Ο γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τη Δευτέρα, μία ημέρα μετά την συντριπτική ήττα των Σοσιαλιστών στις δημοτικές εκλογές. Την πρωθυπουργία ανέλαβε ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς, όπως ανακοίνωσε ο Φρανσουά Ολάντ.

Γαλλία: Νέος πρωθυπουργός ο υπ. Εσωτερικών Μ. Βαλς

Την παραίτηση του  Ζαν-Μαρκ Ερό ανακοίνωσε το γραφείο του γάλλου πρωθυπουργού. Στη θέση του διορίστηκε ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς.

Ο γάλλος πρόεδρος μίλησε σε τηλεοπτικό διάγγελμα στους πολίτες στις 21:00 (ώρα Ελλάδας).

Ο 51χρονος Μανουέλ Βαλς είναι δημοφιλής πολιτικός, ακόμη και μεταξύ δεξιών ψηφοφόρων, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Η πλειονότητα των Γάλλων επιθυμούσε ο Βαλς, 51 ετών που έχει γεννηθεί στη Βαρκελώνη και πολιτογραφήθηκε Γάλλος σε ηλικία 20 ετών, να αναλάβει την πρωθυπουργία, αν και είναι πιο δημοφιλής στη Δεξιά απ’ ό,τι στην Αριστερά. Ο Βαλς έχει και αυτός τις προεδρικές του βλέψεις και θεωρείται ιδιαίτερα δημοφιλής με τους ψηφοφόρους.

Στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών την Κυριακή, οι Σοσιαλιστές έχασαν περισσότερες από 150 πόλεις, ενώ το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο κέρδισε την εκλογή μάχη σε 11 πόλεις, κυρίως στη νότια Γαλλία.

Ο Μανουέλ Βαλς, που μέχρι τώρα ήταν υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, είναι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο πιο δημοφιλής υπουργός της χώρας με δημοτικότητα που φτάνει το 46%, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα του Ipsos, διπλάσια από αυτή του Ολάντ και του απερχόμενου πρωθυπουργού Ζαν-Μαρκ Ερό.
Πηγή enet.gr

Comments are closed.