«Πράσινο φως» από Eurogroup για 8,3 δισ. ευρώ σε τρεις δόσεις

«Το αποτέλεσμα είναι θετικό, η ελληνική κυβέρνηση ανταποκρίνεται», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά την συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στην Αθήνα. Το Eurogroup έδωσε το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 8,3 δισ. ευρώ από τον EFSF που θα δοθούν στην χώρα μας σε τρείς δόσεις, με την πρώτη δόση-μαμούθ των 6,3 δισ. να καταβάλλεται στα τέλη Απριλίου.

«Πράσινο φως» από Eurogroup για 8,3 δισ. ευρώ σε τρεις δόσεις

«Είμαστε ικανοποιημένοι που ολοκληρώθηκε ο 4ος έλεγχος της τρόικας και υπάρχει θετικό αποτέλεσμα. Η ελληνική κυβέρνηση ανταποκρίνεται…Η πρώτη δόση των 6,3 δισ. ευρώ θα δοθεί τέλος Απριλίου. Αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να καλύψει όλες τις υποχρεώσεις τις οποίες έχει και οι οποίες θα εμφανιστούν μπροστά της τον Μάιο» δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Στη συνέχεια, θα υπάρξουν άλλες δύο δόσεις (1 δισ. ευρώ κάθε μια), οι οποίες θα εκταμιευτούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, «υπό την προϋπόθεση ότι θα εκπληρωθούν οι έξι προαπαιτούμενες δράσεις ανά δόση», διευκρίνισε ο επικεφαλής του Eurogroup και συμπλήρωσε ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι πλήρως καλυμμένες για τους επόμενους 12 μήνες.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Ντάισελμπλουμ στο ζήτημα της ανάπτυξης, επισημαίνοντας ότι αυτή είναι η μόνη οδός για να ενισχυθεί η απασχόληση και να αντιμετωπιστεί η κρίση. Πρόσθεσε επίσης, ότι θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για τη στρατηγική ανάπτυξης της Ελλάδας και σημείωσε ότι αναμένει από την κυβέρνηση το συγκεκριμένο σχέδιο μέσα στις επόμενες βδομάδες ή μήνες, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη θα στηρίξει την χώρα μας σε αυτή την προσπάθεια.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να χρειαστεί τρίτο πακέτο βοήθειας η Ελλάδα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ απάντησε ότι η συζήτηση για ένα τρίτο πακέτο είναι πρώιμη και για να ξεκινήσει θα πρέπει να προηγηθεί η επικύρωση των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων του 2013 από την Eurostat εντός του Απριλίου:

«Καταγράφω την αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα και θέλουμε να συμφωνήσουμε με αυτό…Το σημαντικό είναι να επικεντρωθούμε στο παρόν πρόγραμμα…να καλύψουμε όλες τις υποχρεώσεις και στο τέλος αυτού του χρόνου ή τελοσπάντων στο τέλος του καλοκαιριού θα επανέλθουμε στο τι θα συμβεί μετά από αυτό το πρόγραμμα».

«Μεγάλες οι προκλήσεις-Σταθεροποιείται η οικονομία»

«Ξέρουμε πόσο μεγάλες ήταν οι προκλήσεις που αντιμετώπισε Ελλάδα…Αναγνωρίζω τις τεράστιες προσπάθειες που κάνει η χώρα… Σήμερα η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται, είμαστε πεπεισμένοι ότι θα επανέλθει στις αγορές, θα πρέπει η Ελλάδα θα συνεχίσει τον δρόμο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων» δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν.

Σχολιάζοντας το πολυνομοσχέδιο που εγκρίθηκε την Κυριακή από την βουλή, ο Όλι Ρεν σημείωσε:

«Αναγνωρίζω τη δύσκολη δουλειά της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου για να περάσει αυτό το πολυνομοσχέδιο, ώστε να είμαστε σε θέση να δώσουμε τη νέα δόση. Οι αποφάσεις που ελήφθησαν προσπαθούν να εξισορροπήσουν την κατάσταση…Είναι πολύ πιθανόν κάποια στοιχεία να αναθεωρηθούν, αλλά εγώ προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στο εν λόγω πολυνομοσχέδιο».

Αναφερόμενος στην συζήτηση για το ελληνικό χρέος, ο Ρεν υπογράμμισε ότι μπορεί να διεξαχθεί μόνο μετά την δημοσιοποίηση των στοιχείων της Eurostat, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι ο επόμενος έλεγχος «θα ολοκληρωθεί κανονικά και δεν θα χρειαστεί να φτάσουν τα Χριστούγεννα, παρά το γεγονός ότι η Αθήνα είναι μία πολύ ωραία πόλη».

«Η Ελλάδα υπέφερε πολύ. Βλέπει τώρα τα πρώτα αποτελέσματα των πραγματικά ουσιαστικών προγραμμάτων που ακολούθησε…Ξέρω ότι ο πόνος ήταν μεγάλος. Τα θετικά τώρα αρχίζουν να διαφαίνονται και μέχρι το τέλος της ελληνικής προεδρίας θα γίνουν ακόμη πιο σαφή (τα αποτελέσματα). Πρέπει να γίνουν ακόμη μερικά πράγματα. Να εφαρμοστούν πλήρως όλες οι διαρθρωτικές αλλαγές που συμφωνήσαμε…Να μην αμφισβητήσουμε όλα αυτά που γίνονται. Βρισκόμαστε σε ένα πλαίσιο όπου αργά αλλά σταθερά, υπάρχει ανάπτυξη» τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, διευκρίνισε ότι το υπόλοιπο ποσό των 1,8 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, συνδέεται με την επόμενη αξιολόγηση.
Πηγή ethnos.gr

Comments are closed.