Ανοιξιάτικα χιόνια στη Βόρεια Ελλάδα

 

Μπορεί ημερολογιακά να βρισκόμαστε στην καρδιά της Άνοιξης, ωστόσο, ο καιρός θυμίζει περισσότερο χειμώνα ειδικά σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Από το πρωί χιονοπτώσεις σημειώνονται στην πόλη της Φλώρινας και σε άλλα σημεία του Νομού.

Ανοιξιάτικα χιόνια στη Βόρεια ΕλλάδαΟι αστυνομικές αρχές συνιστούν στους οδηγούς να χρησιμοποιούν τα κατάλληλα λάστιχα (χιονολάστιχα) ακόμα και αλυσίδες για τις μετακινήσεις τους.

Ήδη, το χιόνι έχει «ασπρίσει« σημεία της πόλης.

Ωστόσο, η άνοδος της θερμοκρασίας (στους 4 βαθμούς Κελσίου στη 1.30 το μεσημέρι) δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για το λιώσιμο του χιονιού.

Σύμφωνα πάντως με τους μετεωρολόγους, δεν είναι η πρώτη φορά που έχει καταγραφεί φαινόμενο χιονόπτωσης στη Δυτική Μακεδονία, κατά τον μήνα Απρίλιο.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Φλώρινας – Καστοριάς μέσω Βίγλας και την επαρχιακή οδό Φλώρινας – Καστοριάς μέσω Βιτσίου γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Μικρής έντασης χιονοπτώσεις σημειώθηκαν νωρίτερα και στα ορεινά των νομών Κοζάνης και Καστοριάς.

Το θερμόμετρο στην πόλη της Φλώρινας δείχνει περίπου 0-1 βαθμό Κελσίου, στην Καστοριά 5 βαθμούς Κελσίου και στην Κοζάνη 2 βαθμούς Κελσίου.

Σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας όπου έχουν σημειωθεί βροχοπτώσεις αναμένεται να γίνουν μέτριες ή προοδευτικά ισχυρές, ενώ δεν αποκλείονται και καταιγίδες.

Στο Νομό Πέλλας η κυκλοφορία διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού.

Όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομική Διεύθυνση Πέλλας, η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη στην επαρχιακή οδό Άρνισσας – Χιονοδρομικού Κέντρου “Βόρρας” από το 12ο χιλιόμετρο έως το χιονοδρομικό κέντρο και στη δημοτική οδό Κερασιάς Έδεσσας προς το χιονοδρομικό κέντρο.

Στο εθνικό και λοιπό επαρχιακό δίκτυο η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

Χωρίς ρεύμα τα μισά Ιωάννινα

Προβλήματα έχουν προκαλέσει τα έντονα καιρικά φαινόμενα, με χιονοπτώσεις στα ορεινά και ισχυρές βροχοπτώσεις που πλήττουν από τα ξημερώματα τον νομό Ιωαννίνων.

Η καταιγίδα που σημειώθηκε στις 8 το πρωί, δημιούργησε προβλήματα στο δίκτυο της ΔΕΗ, καθώς έπεσαν κεραυνοί σε υποσταθμούς, με αποτέλεσμα δημόσιες υπηρεσίες καθώς και η μισή πόλη των Ιωαννίνων, να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Κεραυνοί έπεσαν και στους αναμεταδότες των τηλεοπτικών σταθμών που βρίσκονται στο Μητσικέλι και τους έθεσαν εκτός λειτουργίας.

Στα ορεινά χωριά του νομού και σε υψόμετρο πάνω από 1.100 μέτρα, χιονίζει από τα ξημερώματα και η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας, βρίσκεται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.

Με κακοκαιρία η έξοδος

Η ΕΜΥ έχει εκδώσει έκτακτο δελτίο επιδείνωσης από σήμερα σε όλη τη χώρα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλάζι και θυελλώδεις άνεμους.

Τα έντονα φαινόμενα γρήγορα θα επεκταθούν σε όλη τη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα, μετά το μεσημέρι στη Θεσσαλία και την κεντρική Στερεά και κατά τη διάρκεια της νύχτας στα υπόλοιπα ηπειρωτικά.

Χιόνια θα πέσουν από το απόγευμα στα ορεινά της Ηπείρου, της Μακεδονίας (κυρίως της δυτικής) και της δυτικής Στερεάς (πάνω από τα 1200 μέτρα)

Τη Μεγάλη Πέμπτη, στη δυτική Ελλάδα προβλέπονται βροχές και καταιγίδες οι οποίες πιθανόν κατά διαστήματα να είναι τοπικά ισχυρές. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες και πιθανές χαλαζοπτώσεις θα επηρεάσουν την υπόλοιπη χώρα.

Βαθμιαία όμως στη δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο θα εξασθενήσουν. Χιόνια θα κάνουν την εμφάνισή τους στα ορεινά (πάνω από τα 1100 μετρά)

Ο άστατος καιρός θα συνεχιστεί και τη Μεγάλη Παρασκευή, με περαιτέρω εξασθένηση από τις απογευματινές ώρες στις περισσότερες περιοχές εκτός από την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου όπου είναι πιθανό να εκδηλώνονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα.

Χιονοπτώσεις αναμένονται στα κεντρικά και βόρεια ορεινά, πάνω από τα 1100 μέτρα.

Το Μεγάλο Σάββατο, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, με σταδιακή βελτίωση από το μεσημέρι. Στις υπόλοιπες περιοχές θα αναπτυχθούν νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, αλλά και διαστήματα βελτίωσης.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και τοπικά στα πελάγη στα νότια 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Την Κυριακή του Πάσχα, αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές αναμένονται στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια, με παροδικές βροχές και πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών κυρίως στα βόρεια.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και τοπικά στα νότια πελάγη 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω μικρή άνοδο.
Πηγή ethnos.gr

Comments are closed.