Αφιερώματα της ΔΤ για το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967

Αφιερώματα της ΔΤ για το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967Με αφορμή τη συμπλήρωση 47 ετών από την επιβολή του στρατιωτικού πραξικοπήματος του 1967, η δημόσια ραδιοτηλεόραση θα προβάλει τη Δευτέρα του Πάσχα 21 Απριλίου, τρία ιστορικά ντοκιμαντέρ μέσα από τη συχνότητα της ΔΤ και την ιστοσελίδα του Αρχείου της www.hprt-archives.gr.

Συγκεκριμένα, η ΔΤ στις 21:15 θα μεταδώσει το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΜΟΥ», με τίτλο «ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΔΗΣ – 1967». Ο γνωστός εικαστικός μοιράζεται τις προσωπικές αναμνήσεις και τα βιώματά του από το 1967. Η έκθεση έργων του στην γκαλερί Μέρλιν την άνοιξη του ίδιου έτους, είναι η προσωπική του πρόταση για τη ζωγραφική, αλλά και για τον πόλεμο στο Βιετνάμ. Σε μια εποχή όπου το ρεύμα της απόλυτης αφαίρεσης στην τέχνη ήταν κυρίαρχο, ο Δημοσθένης Κοκκινίδης ακολουθεί την αφηρημένη παραστατικότητα και για πρώτη φορά στην ελληνική ζωγραφική τολμά να ζωγραφίσει τη βία με ζωηρά χρώματα και αστραφτερά λευκά. Η πολιτική κρίση, η δικτατορία και οι συνέπειες στην καθημερινότητα των ανθρώπων που ζουν υπό το κράτος διώξεων και απαγορεύσεων, θα τον οδηγήσουν στη δημιουργία σειράς έργων καταγγελίας. Παράλληλα, προβάλλονται πλάνα αρχείου που αποτυπώνουν τα σημαντικότερα γεγονότα του 1967.

Στις 22:45 θα προβληθούν τα δύο επεισόδια του ντοκιμαντέρ «Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΧΟΥΝΤΑ», από την εκπομπή «Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο. Το ντοκιμαντέρ  καταγράφει το πολιτικό θρίλερ της δεκαετίας του ‘60 μέσα από τις εκλογικές αναμετρήσεις, τις παρεμβάσεις των ανακτόρων και την περιβόητη αποστασία που άνοιξε το δρόμο προς την χούντα του ‘67. Για τα γεγονότα που οδήγησαν στην επιβολή της δικτατορίας, μιλούν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, οι καθηγητές Πανεπιστημίου Ηλίας Νικολακόπουλος, Βασίλης Φίλιας και Αντώνης Λιάκος και οι δημοσιογράφοι Μιχάλης Κατσίγερας, Βίκτωρ Νέτας, Γιάννης Τζανετάκος, Βασίλης Νικολόπουλος, Φώντας Λάδης, Γιάννης Βοϊκλής και Αριστοτελία Πελώνη.

Το Αρχείο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, μέσα από την ιστοσελίδα του στη διεύθυνση http://bit.ly/P4LZza θα προβάλει το ντοκιμαντέρ της Γεωργίας Τάτση «21η  ΑΠΡΙΛΙΟΥ, Η ΒΟΥΛΗ ΣΤΟ ΧΑΚΙ», παραγωγής 2002. Το ντοκιμαντέρ εστιάζει στο τι συνέβη στο Κοινοβούλιο, όταν οι ερπύστριες των τανκς κατέλυσαν τη Δημοκρατία και στο πώς χρησιμοποίησαν τη Βουλή οι δικτάτορες, με ιδιαίτερη αναφορά στη Συμβουλευτική Επιτροπή του Γ. Παπαδόπουλου. Η αφήγηση ακολουθεί το χρονικό των γεγονότων που οδήγησαν από τη χούντα των συνταγματαρχών μέχρι την τραγωδία της Κύπρου. Μεταξύ άλλων, μιλούν βουλευτές της τελευταίας προδικτατορικής και πρώτης μεταδικτατορικής Βουλής, πρώην εργαζόμενοι στο Κοινοβούλιο και μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής της δικτατορίας.

Comments are closed.