Πρωτομαγιά με επεισόδια και τραυματισμούς στην Κωνσταντινούπολη

Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν στην Πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης με την αστυνομία να προσπαθεί να εμποδίσει τους διαδηλωτές να συγκεντρωθούν για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, ενώ σύμφωνα με την τουρκική Radikal, ένας διαδηλωτής έχει τραυματιστεί.

Πρωτομαγιά με επεισόδια και τραυματισμούς στην Κωνσταντινούπολη

Οι αστυνομικοί άρχισαν τη χρήση νερού και δακρυγόνων από τις 9 το πρωί την ώρα που οι διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται στη συνοικία του Μπεσίκτας.

Από μικρά στενά μικρή ομάδα διαδηλωτών πέταξε πέτρες και μολότοφ προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με ρίψη χημικών και πλαστικές σφαίρες.

Βίντεο του πρατορείου Doğan κατέγραψε αστυνομικούς να διακόπτουν ακόμη και την κυκλοφορία σε κύρια οδική αρτηρία του Σισλί προκειμένου να κυνηγήσουν τους διαδηλωτές, κάνοντας χρήση δακρυγόνων και νερού.

Το γραφείο του κυβερνήτη έκανε λόγο για «τρομοκρατικές ομάδες» που καταφεύγουν στη βία κατά των δυνάμεων ασφαλείας επειδή απέκλεισαν την Ταξίμ, όπως και άλλους δρόμους γύρω από την κεντρική πλατεία.

Περίπου 40.000 αστυνομικοί παρατάχθηκαν από νωρίς στην Κωνσταντινούπολη μαζί με δεκάδες αύρε νερού και τεθωρακισμένα οχήματα στους δρόμους που οδηγούν στην Πλατεία Ταξίμ.

Η ευρωπαϊκή γειτονιά της Πόλης είναι το κεντρικό σημείο των διαδηλώσεων συνδικάτων και οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένου και του αντιπολιτευτικού Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, το οποίο έχει καλέσει σε πορεία στην Ταξίμ, παρά τις απαγορεύσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου και τις προειδοποιήσεις του τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν.

Ωστόσο στην εργατική συνομοσπονδία Türk-Is επιτράπηκε να καταθέσει στεφάνια στην πλατεία Ταξίμ στη μνήμη των 34 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στη διάρκεια διαδήλωσης την Πρωτομαγιά του 1977, όταν άγνωστοι μεταξύ των διαδηλωτών άνοιξαν πυρ στον αέρα προκαλώντας πανικό.

Το συνδικάτο οργάνωσε μια άλλη συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά, στην πλατεία Καντικόι, εστία της αντιπολίτευσης, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

Οι δημόσιες συγκοινωνίες έχουν παραλύσει στην πόλη των τουλάχιστον 13 εκατομμυρίων κατοίκων, καθώς οι αρχές απέκλεισαν τις οδικές αρτηρίες, ανέστειλαν τις υπηρεσίες των πορθμείων και έκλεισαν τους σταθμούς του μετρό προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα πλήθη των διαδηλωτών σε κάθε πλευρά του Βοσπόρου.

Διαδηλώσεις για την Πρωτομαγιά έχουν προγραμματιστεί επίσης στην Άγκυρα και σε περισσότερες από 30 επαρχίες της Τουρκίας.
Πηγή ethnos.gr

Comments are closed.