Η ΝΕΡΙΤ αναδεικνύει την αδιαφορία για 33 χρόνια

…των Υπουργών Πολιτισμού για την Καλλιτεχνική Εκπαίδευση

 

ΝΕΡΙΤ

email αναγνώστη

Η αδιαφορία της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΥΠΠΟ και των Υπουργών, αλλά και ο “εγκληματικός” οχαδερφισμός των κρατικοδίαιτων Φορέων του Κινηματογράφου και της Τηλεόρασης, επί 30 και πλέον χρόνια, στέρησαν από την ραχοκοκαλιά των Δημιουργών το δικαίωμα στην Ανώτερη Καλλιτεχνική εκπαίδευση και σήμερα με τις προσλήψεις Καλλιτεχνικού προσωπικού στην ΝΕΡΙΤ αποδεικνύεται όλη η γύμνια του συστήματος.

Σκηνοθέτες, Κριτικοί, Σεναριογράφοι, Σκηνογράφοι, Ενδυματολόγοι, Οπερατέρ (Φωτογράφοι), Διευθυνταί Παραγωγής, Ηχολήπτες κ.λ.π, στερούνται κατοχής πτυχίου Ανωτέρας Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης από το 1981 και μετά, η δε παρεχόμενη σήμερα εκπαίδευση είναι επιπέδου Εργαστηρίου Ελευθέρων χωρίς παροχή Ανεγνωρισμένου από το Κράτος τίτλου Σπουδών η πιστοποιητικό μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τον ΕΟΠΠΕΠ για τους φοιτήσαντες στα ΙΕΚ.

Στις 13 Μαΐου 1981 δημοσιεύεται ο Νόμος 1158 ΦΕΚ 127 για την Οργάνωση και Διοίκηση των σχολών Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης εντάσσοντας τις σχολές αυτές στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση ως Ανώτερες Σχολές, Δημόσιες η Ιδιωτικές http://www.yppo.gr/files/g_1944.pdf   .

Σύμφωνα με το άρθρο 2 σκοπός του Νόμου αυτού ήταν η παροχή εκπαίδευσης στην Δραματική Τέχνη, την Τέχνη του Χορού και την Κινηματογραφική – Τηλεοπτική Τέχνη, υπό την εποπτεία του ΥΠΠΟ.

Στο άρθρο 3 καθορίζονται τρείς αντίστοιχες κατηγορίες σχολών με ανάλογα τμήματα σπουδών.

Στο άρθρο 6 παρ. 3 του νόμου προβλέπεται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος με τους όρους καταλληλότητας των κτηριακών εγκαταστάσεων βάση των οποίων είναι δυνατή η ίδρυση και λειτουργία των Σχολών καθώς και ο εν γένει εξοπλισμός αυτών και στο άρθρο 11 προσδιορίζει την Οργάνωση και Λειτουργία των Σχολών ενώ στην παράγραφο 3 προβλέπει την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος με τον κανονισμό λειτουργίας των Σχολών και τον κύκλο των μαθημάτων.

Όλα καλά με την εφαρμογή του Νόμου ως προς τις Σχολές για την Δραματική Τέχνη και την Τέχνη του Χορού, σε εφαρμογή του Νομού 1158 εκδόθηκαν τα απαιτούμενα Προεδρικά Διατάγματα, για τις πρώτες το 370, ΦΕΚ 130 23-9-83 http://www.yppo.gr/files/g_2061.pdf και για τις δεύτερες το 372, ΦΕΚ 131 23-9-83       http://www.yppo.gr/files/g_2062.pdf με αποτέλεσμα να λειτουργούν μέχρι σήμερα σύμφωνα με το Νόμο παρέχοντας πτυχία Ανωτέρας Εκπαίδευσης.

Για την τρίτη κατηγορία των Σχολών Κινηματογραφίας – Τηλεόρασης καμία κίνηση από πλευράς Υπουργείου και ενδιαφερομένων Φορέων αφού στην αρμόδια Διεύθυνση δεν υπάρχει το αντίστοιχο τμήμα εκπαίδευσης όπως υπάρχει για το Θέατρο και τον Χορό.

Σύμφωνα με τον Νόμο 1158/81 θα έπρεπε στην Διεύθυνση Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών, όπως και στις δύο άλλες Διευθύνσεις, να λειτουργεί τμήμα εκπαίδευσης με την αρμόδια επιτροπή του άρθρου 25 του νόμου και να έχει εκδοθεί από το 1983 το Προεδρικό Διάταγμα του άρθρου 11 παρ. 3 για την Οργάνωση και λειτουργία των Σχολών Ανωτέρας Εκπαίδευσης για την Κινηματογραφική – Τηλεοπτική Τέχνη.

Από το 1981 πέρασαν από το Υπουργείο οι Υπουργοί, Μ. Μερκούρη, Θ. Μικρούτσικος, Σ. Μπένος, Μ. Θεοδωράκης, Τ. Τζανετάκης, Α. Μπενάκη, Θ. Μπακογιάννη, Ε. Βενιζέλος, Θ. Πάγκαλος, Π. Τατούλης, Γ. Βουλγαράκης, Μ. Λιάπης και κανείς δεν έδωσε καμία σημασία στην Καλλιτεχνική Εκπαίδευση με μοναδικό τον σημερινό Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο οποίος όταν ήταν το 2009 Υπουργός Πολιτισμού έδειξε το ανάλογο ενδιαφέρον με αποτέλεσμα να εντοπίσει την έλλειψη εφαρμογής του Νόμου 1158/81 για τον Κινηματογράφο και Τηλεόραση και να εκδώσει το Προεδρικό Διάταγμα του άρθρου 6 παρ. 3 του Νόμου για τις κτιριακές εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό των σχολών http://www.yppo.gr/files/g_2078.pdf .

Μετά από 28 χρόνια τον Ιούνιο 2009 γίνεται η πρώτη ενέργεια για τις Σχολές Κινηματογράφου αλλά λόγο της αλλαγής της Κυβέρνησης ο Αντώνης Σαμαράς δεν πρόλαβε να κάνει την αναβάθμιση της Καλλιτεχνικής Παιδείας και την ίδρυση της Ακαδημίας Τεχνών, όπως οραματιζόταν.

Αν και είχαν ξεκινήσει οι πρώτες ενέργειες, όλα θάφτηκαν από τις Υπηρεσίες του ΥΠΠΟ και τον επόμενο Υπουργό Π. Γερουλάνο αλλά και οι Υπουργοί Κ. Τζαβάρα και Π. Παναγιωτόπουλο που αν και ενημερώθηκαν για την Aναχρονιστική Καλλιτεxνική Παιδεία δεν ασχολήθηκαν καθόλου με το θέμα.

Kατόπιν τούτου, οι διάφοροι τεχνικοί (εικονολήπτες, ηχολήπτες κλπ.) που πήραν τα 850 μόρια “δώρο” ως δήθεν απόφοιτοι ΤΕΙ, βάσει ποιού νόμου τα έχουν πάρει; Επειδή αποφάσισαν κάποιοι αυθαίρετα να εξομοιώσουν “στην παρούσα διαδικασία” τα πτυχία αυτά με πτυχία ΤΕΙ; Ας μάς δείξει ή ας δημοσιοποιήσει η ΝΕΡΙΤ κάποιο ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ πτυχίο Τεχνικού, που πέρασε ως “επιτυχών”, ώστε να δικαιολογηθούν τα 850 μόρια που τού δόθηκαν. Αλλά θα επανέλθουμε.

Ενας ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΣ

Comments are closed.