Συζητήσεις με πολλά ερωτηματικά για ΔΟΛ – Πήγασο

Ψυχάρης – Μπόμπολας

Και στο παρελθόν είχαν γίνει συζητήσεις για τη συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων εκδοτικών συγκροτημάτων της χώρας, αλλά είχαν γίνει με πρωτοβουλία των ιδιοκτητών τους. Τώρα γίνονται συζητήσεις με πρωτοβουλία (sic) δύο εκ των μεγαλύτερων πιστωτών τους και πιο συγκεκριμένα όπως μας προκύπτει από το ρεπορτάζ, από την Πειραιώς και την Alpha. Οι δικές μας πληροφορίες λένε ότι έχουν ξεκινήσει συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων που αποτελούνται από εκπροσώπους όλων των εμπλεκομένων. Οι συζητήσεις αυτές έχουν στόχο να δημιουργηθούν κάποια σενάρια συγχώνευσης τα οποία θα κληθούν να συζητήσουν στο τέλος οι δύο ιδιοκτησίες. Με απλά λόγια δεν υπάρχει κάποια έστω και καταρχήν συμφωνία συγχώνευσης ανάμεσα σε ΔΟΛ και Πήγασο, σε Μπόμπολα και Ψυχάρη δηλαδή, και βρισκόμαστε σε τελική φάση που γίνεται συζήτηση για τους όρους και τις λεπτομέρειες. Αυτό που υπάρχει είναι η εκδηλωμένη επισήμως πλεον πρόθεση των τραπεζών να «διευκολύνουν» μια συγχώνευση και πάνω σε αυτό το δεδομένο δέχτηκαν οι δύο όμιλοι να ξεκινήσει μια συζήτηση.

Ομως τα ερωτηματικά είναι πολλά. Αν προκύψει συγχώνευση είναι δεδομένο ότι όποιος από τους δύο ομίλους απορροφήσει τον άλλο εκείνος που θα απορροφηθεί θα έχει και σημαντικές αν όχι και ολικές απώλειες. Δεν είναι δυνατόν ο ίδιος εκδοτικός οργανισμός να εκδίδει δύο ανταγωνιστικές ημερήσιες και δύο επίσης ανταγωνιστικές κυριακάτικες εφημερίδες. Δεν είναι επίσης δυνατόν να συνεχίσουν να εκδίδονται όλα τα έντυπα και των δύο εταιρειών (περιοδικά περιπτέρου, ένθετα κλπ) αλλά και να λειτουργούν όλα τα sites. Επίσης δεν είναι φυσικά ποτέ δυνατόν να υπάρξει συγχώνευση και μάλιστα τέτοιας μορφής, με κούρεμα δανείων κλπ χωρίς δραστική μείωση του προσωπικού. Ποιός θα απορροφήσει ποιόν είναι το πρώτο μεγάλο ερώτημα. Ποιά έντυπα θα επιζήσουν είναι το δεύτερο. Ποιές άλλες δραστηριότητες θα επιβιώσουν είναι ένα τρίτο θέμα. Ποιόν αριθμό εργαζομένων και με ποιό μισθολογικό κόστος θα δεχτούν οι τράπεζες είναι επίσης άκρως σοβαρή παράμετρος.

Να σημειώσουμε ότι στο παρελθόν οι διάφορες σχετικές συζητήσεις ανάμεσα στους δύο ομίλους είχαν κολλήσει σε προσωπικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα σε μια περίπτωση που η συγχώνευση ΔΟΛ-Πήγασου είχε φτάσει στο παραπέντε υπερίσχυσε τελικά η επιθυμία του Γ. Μπόμπολα να συνεχίσει να υπάρχει αυτόνομη η εκδοτική του επιχείρηση έστω και με κάποιες απώλειες. Αν η συγχώνευση οδηγεί σε δραματική συρρίκνωση ή και εξαφάνιση τα έντυπα του Πήγασου μπορεί και πάλι ο ισχυρός άνδρας της οικογένειας να αποφασίσει να πορευτεί η εταιρεία του ως έχει. Από την άλλη πλευρά, αν η απορροφηθεί ο ΔΟΛ είναι δυνατόν να κλείσουν εφημερίδες όπως τα ΝΕΑ και το ΒΗΜΑ; Επίσης καλό είναι να μην ξεχνάμε ότι μια τέτοια συγχώνευση υπό το βάρος των πιστωτών θα φέρει σε… απόγνωση μια σειρά από μεσαία και ανώτερα στελέχη των δύο ομίλων που θα δουν τις καρέκλες τους να τρίζουν επικίνδυνα και όπως είναι ευνόητο ο καθένας όπως μπορεί θα προσπαθεί να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη.

Να σημειωθεί τέλος ότι ο πρώην διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, που έχει λόγο και μάλιστα ισχυρό σε ένα τέτοιο deal, ήταν ένθερμος υποστηρικτής τόσο των συγχωνεύσεων οικονομικά προβληματικών εταιρειών, όσο ειδικότερα των συγχωνεύσεων στο χώρο των ΜΜΕ. Σε παλαιότερη ανάρτηση μας μάλιστα είχαμε αναφερθεί στην προτροπή του Γ. Προβόπουλου προς τα στελέχη ΔΟΛ και Πήγασου να προχωρήσουν σε συγχώνευση. Τώρα όμως υπάρχει ο Γ. Στουρνάρας που ακόμη δεν έχουμε καταφέρει να μάθουμε τι λέει για μια τέτοια εξέλιξη. Επίσης ένα τέτοιο deal δεν μπορεί ποτέ να προχωρήσει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της (εκάστοτε) κυβέρνησης. Αν το Μαξίμου δει ότι η συμφωνία που πάει να γίνει δεν είναι συμφέρουσα για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς έχει όπως είναι ευνόητο τρόπους να τη μπλοκάρει. Για αυτό λοιπόν λέμε ότι ένα τέτοιο deal έχει πολλές και διαφορετικές παραμέτρους και δεν είναι εύκολο να πει κάποιος ότι ξέρει με βεβαιότητα αυτή τουλάχιστον τη στιγμή τι πρόκειται τελικά να συμβεί.

Comments are closed.