ΕΔΟΕΑΠ παρελθόν παρόν και μέλλον

Επιστολή ΕΠΗΕΑ προς ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΠΗΕΘ

ΕΔΟΕΑΠ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η πρόσφατη συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ, κατέδειξε για άλλη μια φορά τα προβλήματα της διοίκησης και διεύθυνσης του οργανισμού ασφάλισης των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Ακόμη και ο πιο αφελής δεν θα μπορούσε να πειστεί ότι, ένας ασφαλιστικός οργανισμός με δέκα χιλιάδες άμεσα μέλη και άλλα τόσο έμμεσα, θα μπορούσε να διοικηθεί με βάση τις γνώσεις περί διοικήσεως επιχειρήσεων των εκάστοτε εκλεγμένων συνδικαλιστών, όση καλή διάθεση, εργατικότητα και αφοσίωση στον ιερό σκοπό της διαχείρισης και περιφρούρησης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των συναδέλφων και αν αυτοί επιδείξουν

Στη συνέλευση που διήρκεσε εννέα ώρες, ειπώθηκαν και αναλύθηκαν από τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. σχεδόν όλα τα προβλήματα και η προοπτική του οργανισμού.

Το πρώτο που τέθηκε από τον πρόεδρο, εκδηλώνοντας την έντονη ανησυχία του, ήταν η τύχη του βασικού πόρου του ταμείου, το Αγγελιόσημο. Επέμενε ο πρόεδρος να γίνει εκ νέου συνάντηση των προέδρων των ενώσεων με τον πρωθυπουργό για μια εκ νέου υπόσχεση μη κατάργησης του Αγγελιοσήμου.

Αυτό όμως είναι θέμα και υποχρέωση που αφορά τις ηγεσίες των συνδικαλιστικών ενώσεων (ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ΕΣΗΕΜ-Θ και ΕΠΗΕΘ) που ίδρυσαν τον ΕΔΟΕΑΠ.

Η υποχρέωση των διοικούντων τον ΕΔΟΕΑΠ είναι η χρηστή διαχείριση του εσόδου αυτού.

Ο ΕΔΟΕΑΠ όμως δεν είναι καν σε θέση να υπολογίσει το οφειλόμενο Αγγελιόσημο, αφού τα αναλυτικά ημερολόγια διαφημίσεων (βάσει των οποίων προσδιορίζεται το εισπρακτέο αγγελιόσημο) δεν έχουν υποβληθεί από όλες τις εφημερίδες, αλλά και αν υποτεθεί ότι έχουν υποβληθεί, η μη λογιστικοποίηση του εσόδου –που εκκρεμεί εδώ και τέσσερα χρόνια- έχει σαν αποτέλεσμα τον μη προσδιορισμό του και κατά συνέπεια απώλειες εκατομμυρίων ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το προσωπικό, κατά καιρούς οι διοικήσεις του ΕΔΟΕΑΠ, ξοδεύουν χρήματα σε εταιρείες για την εκπόνηση οργανογραμμάτων και αξιολογήσεις του προσωπικού, αλλά όταν έρχεται η ώρα της εφαρμογής τους, υποκύπτουν στις πελατειακές σχέσεις και διορθώνουν κατά βούληση αξιολογήσεις και οργανογράμματα, αδικώντας εργαζομένους και θέτοντας σε αμφισβήτηση πλέον τα κριτήρια βάσει των οποίων εκτιμάται η αποδοτικότητα των εργαζομένων και πραγματοποιούνται προσλήψεις.

Η εκκαθάριση του μητρώου ασφαλισμένων πολλές φορές εξαγγέλθηκε, ποτέ όμως δεν πραγματοποιήθηκε, με συνέπεια σήμερα να υπάρχουν «άνεργοι» που ενώ έχουν αλλάξει εδώ και χρόνια επαγγελματικό προσανατολισμό, εξομοιωμένοι με τους εκατοντάδες συναδέλφους μας που έχασαν τις θέσεις εργασίας τους, πέφτοντας θύματα της οικονομικής κρίσης και των μνημονιακών επιταγών, συνεχίζουν να απολαμβάνουν – επί ίσοις όροις – τις παροχές του ασφαλιστικού μας οργανισμού , σε βάρος των υπολοίπων.

Έχουν αναλογιστεί οι διοικούντες τον ΕΔΟΕΑΠ, ότι η συντήρηση μιας τέτοιας κατάστασης είναι, εκτός από ηθικά και ποινικά κολάσιμη;

Αλλά και στους άμεσα ασφαλισμένους υπάρχουν σοβαρά προβλήματα αφού δεν διορθώθηκαν ποτέ στρεβλώσεις του καταστατικού που προβλέπουν παράλογα και αναχρονιστικά πράγματα, όπως η διακοπή της περίθαλψης από την επόμενη ημέρα της διακοπής της εργασίας, που δεν συμβαίνει σε κανέναν ασφαλιστικό Οργανισμό.

Σε ό,τι αφορά τις επικουρήσεις, η διοίκηση δεν προχωρά στον ποσοστιαίο υπολογισμό τους επί της χορηγουμένης κύριας σύνταξης, υπολογισμός ο οποίος είναι απολύτως δίκαιος. Θεωρεί ότι κάτι τέτοιο είναι αντικαταστατικό, τη στιγμή που έχουν υπολογιστεί επικουρήσεις με βάση αποφάσεις Δ.Σ. και όχι καταστατικές διατάξεις, υπολογισμοί που δημιούργησαν αδικίες και επικουρούμενους πολλών ταχυτήτων.

Οι προμήθειες και τα αναλώσιμα, πραγματοποιούνται και διακινούνται χωρίς πρόγραμμα αποθήκης, με αποτέλεσμα ανεξέλεγκτες σπατάλες.

Οι διαπραγματεύσεις των συμβάσεων με τα νοσηλευτικά ιδρύματα και τα διαγνωστικά κέντρα, πραγματοποιούνται από τα μέλη του Δ.Σ. με διαφάνεια πλέον –κατά γενική δήλωση- αλλά με ουσιαστικό πρόβλημα, αφού συντάκτες και διοικητικοί – εννέα στο σύνολό τους- διαπραγματεύονται με ιδιώτες εξειδικευμένους σε θέματα υγείας, Το αποτέλεσμα είναι ο ΕΔΟΕΑΠ να έχει υπογράψει συμβάσεις με κόστος μεγαλύτερο από κάθε άλλον ασφαλιστικό Οργανισμό.

Καμιά αναλογιστική μελέτη δεν έγινε τόσα χρόνια για το κόστος της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, που συντηρεί και δομεί άναρχα ο ΕΔΟΕΑΠ.

Τα μέλη του Δ.Σ. προσλαμβάνουν, αξιολογούν και απολύουν γιατρούς βασιζόμενα μόνο σε προσωπικές εκτιμήσεις, γνώσεις και εμπειρίες σε θέματα υγείας.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα διαγνωστικά τμήματα, που καταργούνται χωρίς οικονομική μελέτη και ιδρύονται χωρίς μελέτη σκοπιμότητας, ενώ αγοράζονται ιατρικά μηχανήματα που παροπλίζονται αφού το προσωπικό που θα τα χρησιμοποιούσε, δεν εκπαιδεύεται.

Όλα αυτά γίνονται εδώ και χρόνια, σήμερα όμως πρέπει να αποτελέσουν ζοφερό παρελθόν αφού η διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ επιτάσσει, νέο εξορθολογισμένο σχεδιασμό σε όλα τα επίπεδα.

.   Όμως, μόνοι τους οι συνδικαλιστές -διοικητικοί ή συντάκτες-, οι καλύτεροι ίσως στους δημοσιογραφικούς χώρους που εργάστηκαν, δεν είναι δυνατόν να σηκώσουν το βάρος της σχεδίασης που απαιτεί η λειτουργία ενός Οργανισμού Ασφάλισης και Περίθαλψης του μεγέθους του ΕΔΟΕΑΠ.

Είναι επιτακτική ανάγκη η ανάθεση του έργου αυτού . σε εξειδικευμένους managers, οι οποίοι θα προτείνουν ένα σύγχρονο μοντέλο, λειτουργικό και βιώσιμο, με βάση τις ανάγκες και τις δυνατότητες του Οργανισμού και όχι με βάση την εξυπηρέτηση πελατειακών σχέσεων και ιδιοτελών σκοπιμοτήτων των εκάστοτε διοικούντων.

Αυτό το προτεινόμενο σχέδιο θα μελετήσουν και τελικά θα αποφασίσουν να εφαρμόσουν τα μέλη του Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ, έτσι ώστε ούτε ένα ευρώ να μην πάει χαμένο, είτε αυτό αφορά τα έσοδα του Οργανισμού είτε την επάνδρωση του, τον εξοπλισμό και τις παροχές του.

Αν κάτι τέτοιο δεν υλοποιηθεί, τότε ο ΕΔΟΕΑΠ ίσως να μην κινδυνεύει από την τρόικα και την κυβέρνηση αλλά από συμπεριφορές και νοοτροπίες συνδικαλιστών που θεωρώντας τους εαυτούς τους επαΐοντες λαμβάνουν και υλοποιούν επιζήμιες για τον Οργανισμό αποφάσεις, είτε από άγνοια είτε υπαγορευόμενες από προσωπικές φιλοδοξίες και συμφέροντα.

Έστω και την ύστατη στιγμή, οι διοικούντες τον ΕΔΟΕΑΠ –σημερινοί και αυριανοί- θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το μέλλον Οργανισμού αφορά όλους μας και δεν αποτελεί προσωπικό θέμα εννέα αιρετών συναδέλφων μας, ώστε να το διαχειρίζονται κατά πώς νομίζουν ή κατά πώς τους συμφέρει.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΠΡΟΕΔΟΣ
ΜΑΡΚΟΣ ΓΚΑΝΑΣ
Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΔΗΜ. ΠΙΠΠΑΣ

Comments are closed.