Φιλορώσοι αντάρτες εμποδίζουν τις έρευνες και λεηλατούν τα συντρίμμια του Boeing (βίντεο)

Σκηνές φρίκης εκτυλίσσονται στον τόπο της αεροπορικής τραγωδίας, κοντά στο Ντόνετσκ της ανατολικής Ουκρανίας. Οι φιλορώσοι αντάρτες που έσπευσαν οπλισμένοι στο σημείο της συντριβής του μαλαιστιανού Μπόινγκ, εκφοβίζουν και παρεμποδίζουν το έργο της έρευνας και διάσωσης των ουκρανικών αρχών, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι λεηλατούν τα συντρίμμια και τα προσωπικά αντικείμενα των νεκρών επιβατών.

Φιλορώσοι αντάρτες εμποδίζουν τις έρευνες και λεηλατούν τα συντρίμια του Boeing

Ενας από τους ηγέτες των ανταρτών δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο RIA ότι υπάρχει πρόθεση να κηρυχθεί μια ολιγοήμερη εκεχειρία στην περιοχή για να επιτραπεί να ανασυρθούν τα συντρίμμια και οι σοροί των θυμάτων, αλλά και για να γίνει η απαραίτητη έρευνα για τις συνθήκες της πτώσης του μαλαισιανού αεροσκάφους.

Οι αντάρτες οι οποίοι έχουν εξεγερθεί εναντίον της κεντρικής εξουσίας του Κιέβου βρίσκονται σε επαφή με εκπροσώπους των εθνικών αρχών και συζητούν το ενδεχόμενο να επιτρέψουν την πρόσβαση στην περιοχή τόσο των αρμόδιων ουκρανικών υπηρεσιών όσο και διεθνών, δήλωσε ο Αλεξάντερ Μπαραντέι, πρωθυπουργός της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ.

Ωστόσο, ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, καθώς όπως φαίνεται καθαρά από τις εικόνες που μεταδίδονται από τον τόπο της τραγωδίας, πλήθος ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και ανταρτών, κυκλοφορούν από την πρώτη στιγμή ανάμεσα στα συντρίμμια του Boeing, ενώ πληροφορίες που μετέδωσαν ανταποκριτές του CNN αναφέρουν ότι κάποιοι από αυτούς προβαίνουν σε λεηλασίες.

Οι ένοπλοι αυτονομιστές παρεμποδίζουν τις προσπάθειες έρευνας στην περιοχή που συνετρίβη το αεροσκάφος της Malaysia Airlines, δήλωσε ο επικεφαλής των υπηρεσιών εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας.

«Το έργο των ερευνών είναι δύσκολο, επειδή μιλάμε για μια μεγάλη ακτίνα (σ.σ. διασποράς των συντριμμιών)… αλλά και διότι οι ένοπλοι τρομοκράτες που βρίσκονται επιτόπου εμποδίζουν τις προσπάθειες» να ανασυρθούν συντρίμμια ή τα θύματα, είπε ο Σερχίι Μπασκόβσκι μιλώντας στους δημοσιογράφους, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Η έπαρση των ηγετών του αυτονομιστικού κινήματος είναι τέτοια, που ένας από τους διοικητές των ανταρτών έσπευσε να ζητήσει εύσημα μέσω Facebook για την κατάρριψη ενός άλλου ουκρανικού πολεμικού αεροσκάφους τύπου An-26, παρουσιάζοντας ωστόσο το βίντεο και τις εικόνες από τη σημερινή συντριβή του Μπόινγκ των μαλαισιανών αερογραμμών.

Ο Ιγκόρ Στρέλκοφ, ο αυτοαποκαλούμενος “υπουργός Άμυνας” της “Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ” ανάρτησε στη σελίδα του ένα βίντεο στο οποίο διακρίνεται πυκνός μαύρος καπνός να υψώνεται από το σημείο όπου έπεσε το ουκρανικό μεταγωγικό αεροσκάφος. Το βίντεο αυτό ωστόσο παρουσιάζει μεγάλες ομοιότητες με άλλα που αναρτήθηκαν στο YouTube και υποτίθεται ότι εικονίζουν την πτώση του επιβατικού Μπόινγκ.

“Μόλις καταρρίψαμε ένα An-26 κοντά στο Σνίζνε” έγραψε ο Στρέλκοφ στις 16:37 (ώρα Ελλάδας). Το Σνίζνε είναι μια κοινότητα κοντά στο σημείο όπου συνετρίβη το Μπόινγκ 777, το οποίο χάθηκε από τις οθόνες των ραντάρ στις 16:20.

Επισήμως, πάντως, οι αντάρτες υποστηρίζουν ότι το αεροσκάφος των μαλαισιανών αερογραμμών καταρρίφθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις και καταγγέλλουν την ενέργεια αυτή ως “προβοκάτσια”, κάτι που διαψεύδει κατηγορηματικά το Κίεβο.
Πηγή ethnos.gr

Comments are closed.