Το 51% της νέας εταιρίας από τη συγχώνευση διεκδικεί ο Ψυχάρης

Ψυχάρης - Μπόμπολας

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για το «φωτογραφικό» όπως λένε πολλοί νόμο για τη λειτουργία των ΜΜΕ στην οποία καθορίζονται νέοι κανόνες για συγχωνεύσεις, αλλά και τη διαφημιστική αγορά. Η ΕΣΗΕΑ κήρυξε απεργία… Ενώ οι διαφημιστικές εταιρείες με επιστολή τους στους εμπλεκόμενους υπουργούς στέλνουν SOS υποστηρίζοντας ότι με το νέο νόμο ουσιαστικά ο κλάδος οδηγείται σε λουκέτο, με αποτέλεσμα σειρά παρενεργειών σε πολλά ταμεία. Οι εκδότες και οι καναλάρχες με εξαίρεση 1-2 εφημερίδες που απευθύνονται στο κοινό του ΣΥΡΙΖΑ, μια εφημερίδα που απευθύνεται στη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ και 4-5 sites τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας προφανώς να διαπιστώσουν την εφαρμογή του νέου νόμου και το κατά πόσο θα έχει οφέλη (και) για αυτούς.

Όλοι όσοι αντιδρούν υποστηρίζουν ότι όλα αυτά γίνονται για να διευκολυνθεί η σχεδιαζόμενη συγχώνευση ΔΟΛ-Πήγασου. Το θέμα είναι όμως αν αυτή η συγχώνευση που «ψήνεται» τουλάχιστον μια τριετία θα ολοκληρωθεί αυτή τη φορά ή θα ναυαγήσει όπως και τις προηγούμενες. Σίγουρα αυτή τη φορά η θηλιά των χρεών είναι πιο σφιχτή για τους ιδιοκτήτες των δυο συγκροτημάτων σε σχέση με το παρελθόν… Η ιστορία όμως, σε συνδυασμό με τις προσωπικότητες των δυο ισχυρών παικτών δεν είναι με το μέρος της συγχώνευσης… Οι δυο άνδρες, Ψυχάρη και Μπόμπολας αποτελούν ακόμη τροχοπέδη στην επίτευξη μιας συμφωνίας ανάμεσα τους για να δημιουργηθεί ένα σχέδιο που θα δοθεί στις τράπεζες για έγκριση και στη συνέχεια σε τρόικα και ΕΚΤ και αυτές με τη σειρά τους να το δώσουν για έγκριση στους πολιτικούς τους προϊσταμένους.

Σύμφωνα με πληροφορίες των τελευταίων 24ώρων έχει επέλθει συμφωνία μεταξύ των δυο συγκροτημάτων για το ύψος του «κουρέματος» που θα ζητήσουν για να προχωρήσουν στη συγχώνευση. Το αίτημα για «κούρεμα» θα είναι πέριξ του 65% των δανειακών τους υποχρεώσεων. Ίσως βέβαια αυτό το πολύ υψηλό ποσοστό να είναι βάση διαπραγμάτευσης για να φτάσει σε ένα χαμηλότερο… Εκεί όμως που φαίνεται να κολλάει η διαπραγμάτευση είναι στο καθεστώς ιδιοκτησίας της νέας εταιρείας. Μπόμπολας και Ψυχάρης δεν φαίνεται προς το παρόν να βρίσκουν πεδίο συνεννόησης, αφού και οι δύο διεκδικούν τον έλεγχο της, ανεξάρτητα με τα αριθμητικά δεδομένα και το ποιός από τους δύο ομίλους είναι πιο εύρωστος, έχει μεγαλύτερα έσοδα κλπ. Ο ΔΟΛ είναι σε σαφώς δυσχερέστερη θέση οικονομικά από τον Πήγασο για διαφόρους λόγους, αλλά ο Ψυχάρης διεκδικεί πολύ δυναμικά το 51% ρίχνοντας στο τραπέζι το γεγονός ότι σε αυτή τουλάχιστον τη φάση είναι πιο ισχυρός σε πολιτική πρόσβαση και παρέμβαση από τον Μπόμπολα και άρα η νέα εταιρεία θα συνεχίσει να έχει προνομιακές σχέσεις με το… γκουβέρνο. Ο Γιώργος Μπόμπολας από την άλλη πλευρά αναγνωρίζει μεν τις ικανότητες του Σταύρου Ψυχάρη, αλλά ανέκαθεν τον θεωρούσε παρείσακτο στον κόσμο της εκδοτικής, αλλά και γενικότερα επιχειρηματικής ελίτ της χώρας… και δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να έχει ισότιμες σχέσεις μαζί του πολύ περισσότερο να βρεθεί κάποια στιγμή να έχει ο Ψυχάρης το πάνω χέρι κάπου όπου εμπλέκεται και ο ίδιος!

Τελικά αν δεν προκύψει συγχώνευση ΔΟΛ – Πήγασου ο νέος νόμος θα είναι απλά μια τυφλή βόμβα που έριξε η κυβέρνηση στη… Λωρίδα της Γάζας των ΜΜΕ.

Αυτό που θα γίνει είναι κάποιες από τις διατάξεις του νόμου που ενώ υποτίθεται θεσπίστηκαν για να ρυθμίσουν μια συγχώνευση δύο μεγάλων εταιρειών να εφαρμοστούν τελικά ad hoc στις εκδοτικές επιχειρήσεις που έχουν περισσότερα του ενός μέσα. Έτσι θα μπορεί ένας ιδιοκτήτης εταιρείας που έχει για παράδειγμα, εφημερίδα, ραδιόφωνο, κανάλι και site να μειώσει άμεσα σε μεγάλο ποσοστό το προσωπικό του και να πει σε όσους απομείνουν ότι θα εργάζονται εκ περιτροπής σε όλα τα μέσα. Δύο μέρες στην εφημερίδα, δύο στο ραδιόφωνο, δύο στο site, δύο στο κανάλι κλπ ενώ με μια πρώτη ανάγνωση του πολυδαίδαλου και με πολύπλοκες νομικές διατυπώσεις νέου νόμου το μισθολογικό καθεστώς των εργαζομένων που θα μπουν σε αυτό το εκ περιτροπής σύστημα καθώς και τα δικαιώματα τους (άδειες κλπ) αλλάζει εντελώς και φυσικά προς το χειρότερο!

Comments are closed.