Δεύτερη νύχτα απαγόρευσης κυκλοφορίας αλλά και χάους στο Φέργκιουσον του Μιζούρι

Δεύτερη νύχτα απαγόρευσης κυκλοφορίας αλλά και χάους στο Φέργκιουσον του Μιζούρι

Διάσπαρτοι πυροβολισμοί, ρίψεις καπνογόνων, ισχυρή παρουσία των δυνάμεων της αστυνομίας στους δρόμους και δεκάδες εξαγριωμένοι διαδηλωτές παρά τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, ήταν και πάλι το σκηνικό στο Φέργκιουσον του Μιζούρι όπου η οργή για τον θανάσιμο πυροβολισμού του 18χρονου αφροαμερικανού Μάικλ Μπράουν από λευκό αστυφύλακα δεν λέει να κοπάσει.

Η πρώτη νεκροψία, κατ’ εντολή της οικογένειας, έδειξε ότι ο Μπράουν πυροβολήθηκε έξι φορές, όλες από μπροστά. Ο υπουργός Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών διέταξε τη διενέργεια και δεύτερης νεκροτομής ενώ το FBI έχει στείλει δεκάδες στελέχη του σε μια προσπάθεια να διαλευκανθεί πέρα πάσης αμφιβολίας το περιστατικό αλλά και να ελεγχθεί η κατάσταση.

O ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα διέκοψε τις διακοπές του και επέστρεψε στον Λευκό Οίκο μαζί με τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν για δύο ζητήματα: Τις εξελίξεις στο Ιράκ και την κατάσταση στο Μιζούρι. Ο Ομπάμα έχει απευθύνει έκκληση για ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση.

Ωστόσο η οργή των κατοίκων για αυτό το νέο κρούσμα αστυνομικής βαρβαρότητας δεν δείχνει να εκτονώνεται παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο που δίνει ο κυβερνήτης του Μιζούρι, Τζέι Νίξον, ο οποίος και κήρυξε το Φέργκιουσον σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το Σάββατο.

Τα μεσάνυχτα της Κυριακής (06.00 ώρα Ελλάδας) τέθηκε σε ισχύ για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα η απαγόρευση της κυκλοφορίας. Η αστυνομία αφού έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει συγκέντρωση διαδηλωτών αργά το βράδυ της Κυριακής, κάλεσε το πλήθος που αποτελείτο κυρίως από νέους να διαλυθεί, περίπου τρεις ώρες μετά την έναρξη της εφαρμογής της απαγόρευσης της κυκλοφορίας τα μεσάνυχτα.

Εκατοντάδες διαδηλωτές απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από το σημείο. Ορισμένοι κρατούσαν πανό καταγγέλλοντας την αστυνομική βία, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσαν τηλεοπτικά δίκτυα. Πολλοί είχαν σηκώσει τα χέρια ψηλά, ένδειξη ότι παραδίδονται. Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο Twitter έδειχναν ταραξίες να σπάνε τις βιτρίνες ενός καταστήματος ταχείας εστίασης McDonald’s.
Πηγή τα ΝΕΑ.gr

Comments are closed.