Εσπασε η εκεχειρία στη Γάζα

Λίγες ώρες πριν από την εκπνοή της νέας εκεχειρίας, που είχε τεθεί σε ισχύ μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης, το Ισραήλ εξαπολύει αεροπορικές επιθέσεις στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, έχοντας δεχτεί επίθεση με τρεις ρουκέτες από περιοχές του παλαιστινιακού θύλακα. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου έδωσε εντολή στους διαπραγματευτές να αποχωρήσουν από τις συνομιλίες που διεξάγονταν στο Κάιρο για την επίτευξη μιας συμφωνίας μόνιμης κατάπαυσης του πυρός.

Εσπασε η εκεχειρία στη Γάζα

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν έναν στόχο στη Λωρίδα της Γάζας, για πρώτη φορά μετά από πολλές ημέρες, σε αντίποινα για την εκτόξευση ρουκετών εναντίον του νοτίου Ισραήλ.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και πηγές των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας, ο στρατός έβαλε στο στόχαστρο μια περιοχή στη Μπέιτ Λάχια, στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα.

Οι ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τα παλαιστινιακά εδάφη προσγειώθηκαν σε ανοιχτό χώρο, κοντά στην πόλη Μπεερσέμπα και σύμφωνα με εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, δεν αναφέρθηκαν θύματα ή ζημιές. Μάρτυρες που μίλησαν στο πρακτορείο Ρόιτερς από την πόλη της Γάζας είπαν ότι άκουσαν τον ήχο των ρουκετών που εκτοξεύονταν από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Αμέσως μετά την επίθεση με ρουκέτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου διέταξε τον στρατό να απαντήσει και να πλήξει “τρομοκρατικούς στόχους” στη Γάζα.

Παράλληλα, έδωσε εντολή στους Ισραηλινούς διαπραγματευτές που βρίσκονται στο Κάιρο να επιστρέψουν στο Ισραήλ.

Πριν από την εξέλιξη αυτή, η Χαμάς είχε επιρρίψει στο Ισραήλ την ευθύνη για την κατάρρευση των συνομιλιών που είχαν ως στόχο την επίτευξη μιας διαρκούς ειρήνης στην περιοχή. «Εάν ο Νετανιάχου δεν αντιλαμβάνεται το μήνυμα και τα αιτήματα της Γάζας μέσω της πολιτικής γλώσσας και των διαπραγματεύσεων, ξέρουμε πολύ καλά τον τρόπο που θα τον υποχρεώσει να καταλάβει», είπε ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής οργάνωσης Φάουζι Μπάρχουμ, απειλώντας με επανάληψη των εχθροπραξιών.

Εγκαταλείπουν άρον-άρον τα σπίτια τους

Ηδη χιλιάδες Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν περιοχές στα ανατολικά της πόλης της Γάζας, καθώς φοβούνται μια επανάληψη των ισραηλινών επιδρομών.

Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε εκατοντάδες κατοίκους της Γάζας φορτωμένους με σακίδια και στρώματα να φεύγουν από την Σετζάγια προκειμένου να βρουν καταφύγιο στα σχολεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που έχουν μετατραπεί σε κέντρα υποδοχής των εκτοπισμένων.

Η Σετζάγια, ένα προάστιο στα ανατολικά της πόλης της Γάζας, βρίσκεται δίπλα στην ισραηλινή μεθόριο και είχε καταστραφεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Αυτόπτες μάρτυρες είδαν χιλιάδες άλλους κατοίκους της Γάζας να εγκαταλείπουν τους τομείς του Ζεϊτούν και Σάαφ, αφού άκουσαν αλλεπάλληλες εκρήξεις.
Πηγή ethnos.gr

Comments are closed.