Κάποιοι περίμεναν από τον Αντώνη Σαμαρά μέσα σε μια ώρα να μοιράσει στη ΔΕΘ όλα τα δανεικά!

Νίκος Κούτρικας

Δεν ξέρω γιατί κάποιοι περίμεναν από τον πρωθυπουργό να μοιράσει μέσα σε μια ώρα όλα τα δανεικά και μάλιστα “δυσαρεστήθηκαν” που δεν το έκανε…Είναι αλήθεια ότι ήταν σύνηθες φαινόμενο στη ΔΕΘ πρώην πρωθυπουργοί να…. “εξαγγέλλουν παροχές” σε εκτός κρίσης εποχές….

Να θυμίσουμε ότι τώρα όμως η χώρα προχωρά με τις αιματηρές θυσίες του Ελληνικού λαού σε μια δημοσιονομική προσπάθεια εξυγίανσης που σε πολλούς το πρόσκαιρα ευχάριστο μπορεί να ήταν και το εθνικά επιζήμιο….

Ο Αντώνης Σαμαράς κινήθηκε στην ομιλία του με το “εφικτό” παίρνοντας και το “υψηλό ρίσκο” να βρεθεί αντιμέτωπος με τους ρυθμιστές της χρηματοδότησης της Ελλάδος ήδη μεγάλες έγκυρες εφημερίδες το επισημαίνουν αυτό από χθες με σχετικά άρθρα τους ότι δηλαδή η ομιλία του πρωθυπουργού και οι εξαγγελίες δεν κινήθηκαν στο πλαίσιο των δανειστών….

Η αλήθεια είναι ότι ο πρωθυπουργός προσπάθησε να διαχειριστεί τις πιέσεις στο εσωτερικό, την κόπωση των πολιτών αλλά και τη σιδερά δημοσιονομική πειθαρχία που επιμένει να διατηρεί το Βερολίνο επί της ευρωζώνης στην ομιλία του στην 79η ΔΕΘ.

Ο μήνας Οκτώβριος όμως είναι κοντά και ελαφρύνσεις εφικτές σύντομα έρχονται στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2015 όπως:

Η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Η ρύθμιση οφειλών προς την εφορία,

Η κατάργηση κάποιων από τους φόρους πολυτελείας και των τεκμηρίων.

Η βιωσιμότητα όμως του δημόσιου χρέους η ολοκλήρωση των stress test των τραπεζών που θα δώσουν τη συνολική εικόνα για το πόσα κεφάλαια θα χρειαστούν οι τράπεζες είναι ο επόμενος στόχος.

Η κυβέρνηση θέλει να έχει στα χέρια της μία πρόταση λύσης για το ζήτημα του χρέους έγκαιρα ενώ προς αυτή την κατεύθυνση κατατείνει και το γεγονός ότι στις 31 Δεκεμβρίου τελειώνει το πρόγραμμα από ευρωπαϊκής πλευράς, οι Ευρωπαίοι με δυσκολία θα δώσουν νέα χρηματοδότηση προς την Ελλάδα ενώ το ΔΝΤ δεν θέλει να μείνει μόνο του καθώς κάτι τέτοιο αντίκειται στους καταστατικούς του κανόνες και εγκυμονεί πολιτικούς κινδύνους.

Η προσπάθεια του Αντώνη Σαμαρά θα είναι, με τη συμφωνία ή την πρόταση συμφωνίας για το χρέος ανά χείρας, να φτάσει στη Βουλή ζητώντας την υπερψήφιση Προέδρου Δημοκρατίας από 180 βουλευτές που είναι και ο κύριος στόχος.

Είναι αλήθεια ότι το τελευταίο πρωτογενές πλεόνασμα του επταμήνου 2014 ύψους 3.2 δις ευρώ ανοίγει τα χέρια του πρωθυπουργού σε πολλαπλά μέτωπα αφού δείχνει καθαρά ότι ο Ελληνικός λαός απαιτεί από την κυβέρνηση να διαχειριστεί τα χρήματά του με μονόδρομο τη δημοσιονομική εξυγίανση και το τέλος του εφιάλτη.

Μήπως τελικά κάποιοι σε βαθύ ύπνο ονειρεύονται κάτι άλλο από το παρελθόν ;

Μήπως η λέξη “φιλότιμο” που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός επανειλημμένα δείχνει τη στάση ευθύνης της κυβέρνησης στη διαχείριση των δανεικών;

Έτσι λέω μήπως….

Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης
μέλος της ΕΣΗΕΑ

Comments are closed.