Βρετανία: Τράπεζες προετοιμάζονται για «αμόκ αναλήψεων» από Σκωτία

Βρετανία: Τράπεζες προετοιμάζονται για «αμόκ αναλήψεων» από Σκωτία

Οι τράπεζες της Βρετανίας έχουν αρχίσει να μεταφέρουν εκατομμύρια χαρτονομίσματα βόρεια των συνόρων για να αντιμετωπίσουν ένα ενδεχόμενο «αμόκ αναλήψεων» από καταθέτες στη Σκωτία σε περίπτωση που θα επικρατήσει το «ναι» στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Πέμπτης.

Πηγές είπαν στον Independent ότι αυτές οι μεταφορές χρημάτων, που γίνονται την τελευταία εβδομάδα, έχουν στόχο να εξασφαλιστεί ότι τα ΑΤΜ δεν θα ξεμείνουν από ρευστό την Παρασκευή στην περίπτωση μιας αντίδρασης πανικού σε ένα «ναι».

Σύμφωνα, πάντα, με τον Independent, υπάρχουν ενδείξεις ότι πολύς κόσμος θα θελήσει να μεταφέρει τα χρήματά του σε αγγλικές τράπεζες σε περίπτωση ανεξαρτησίας της Σκωτίας.

Τραπεζίτες τόνισαν ότι, προς το παρόν, δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι αυξάνονται τα ποσά των αναλήψεων από λογαριασμούς καταθέσεων ή από τα ΑΤΜ, προσθέτοντας ότι δεν υφίσταται τέτοια ανάγκη, επειδή η Τράπεζα της Αγγλίας έχει δεσμευθεί ότι εγγυάται όλους τους λογαριασμούς για τουλάχιστον 18 μήνες στην περίπτωση ενός «ναι».

Αλλά, φαίνεται ότι πολλοί εξακολουθούν να έχουν ανησυχίες για το πόσο ασφαλή είναι τα μετρητά τους. Αυτές ήταν που οδήγησαν την Royal Bank of Scotland (RBS) και την Lloyds Bank να καθησυχάσουν τους πελάτες τους, την περασμένη εβδομάδα.

Ως εκ τούτου, μέρος των σχεδίων έκτακτης ανάγκης των τραπεζών ήταν να μεταφέρουν περισσότερα μετρητά σε ασφαλείς τοποθεσίες στη Σκωτία σε ετοιμότητα για να ανταποκριθούν σε πιθανή αύξηση της ζήτησης.

Πηγές στις μεγάλες τράπεζες δήλωσαν ότι έχουν εκδώσει σαφείς οδηγίες προς τα υποκαταστήματά τους στην Σκωτία να καθησυχάζουν τους πελάτες διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για πανικό.

«Εχουμε δει μια μεγάλη αύξηση σε πελάτες που έρχονται και μας ρωτούν τι θα συμβεί, αλλά δεν υπάρχει κανένα σημάδι οποιασδήποτε σημαντικής ροής καταθέσεων από βορρά προς νότο», είπε μια πηγή στον Independent.
Πηγή tovima.gr

Comments are closed.