«Ημέρα της κρίσης-Σκοτία κάνε την σωστή επιλογή!»

«Ημέρα του πεπρωμένου, ημέρα της κρίσης»….Τα πρωτοσέλιδα των σκοτσέζικων και βρετανικών εφημερίδων υπογραμμίζουν την βαρύτητα της σημερινής ιστορικής ψηφοφορίας κατά την οποία η Σκοτία καλείται να αποφασίσει αν θα παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο ή αν θα επιλέξει την ανεξαρτησία, τερματίζοντας μια ένωση που διαρκεί 307 χρόνια. Μέχρι τελευταία στιγμή ενωτικοί και αποσχιστικοί έδιναν μάχη στήθος με στήθος, με το «όχι» στην ανεξαρτησία να διατηρεί ένα ελαφρύ προβάδισμα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αλλά και τον αριθμό των αναποφάσιστων να είναι σημαντικός.

«Ημέρα της κρίσης-Σκοτία κάνε την σωστή επιλογή!»Από τις 7.00 σήμερα το πρωί (τοπική ώρα), οι Σκοτσέζοι προσέρχονται στις κάλπες για να δώσουν μια απάντηση σε ένα απλό, αλλά ιστορικό ερώτημα: «Θα πρέπει να γίνει ανεξάρτητη χώρα η Σκοτία;».

Η προσέλευση αναμένεται να είναι μαζική, αγγίζοντας το 90%.

«Είναι μία ιστορική ημέρα για τη Σκοτία. Περίμενα όλη μου τη ζωή γι’ αυτό. Ήρθε η στιγμή να χωριστούμε από την Αγγλία.”Ναι” στην ανεξαρτησία», είπε αφού έριξε το ψηφοδέλτιό του στο Εδιμβούργο, ένας επιχειρηματίας, ονόματι Ρον. Καθώς μιλούσε, μερικοί εργάτες έσπευσαν να φωνάξουν: «Ψηφίστε Όχι!».

Το τελευταίο γκάλοπ (Ipsos-Mori) που δημοσιεύει στο σάιτ της η Guardian, δίνει 47% στο «ναι» στην απόσχιση και 53% στο «όχιι». Τέσσερις δημοσκοπήσεις την παραμονή της ψηφοφορίας έδιναν στο «ναι» 48% έναντι 52% στο «όχι», ενώ μία πέμπτη έδειχνε μικρότερη διαφορά (49% έναντι 51% αντίστοιχα).

Οι ίδιες έρευνες έδειξαν επίσης ότι παραπάνω από 600.000 ψηφοφόροι, από το σύνολο των 4,3 εκατομμυρίων, ήταν ακόμη αναποφάσιστοι λίγες ώρες πριν ανοίξουν τα εκλογικά κέντρα.

Οι κάλπες κλείνουν στις 22.00 (τοπική ώρα) και σύμφωνα με τις αρχές, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αναμένεται να ανακοινωθεί το πρωί της Παρασκευής, μεταξύ 6.30-7.30 το πρωί (τοπική ώρα).

Το τελευταίο διάστημα οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας και οι ενωτικοί διασταύρωσαν τα ξίφη τους, προσπαθώντας να πείσουν τους ψηφοφόρους, με τους Βρετανούς πολιτικούς να υπόσχονται περισσότερες εξουσίες για την Σκοτία, αν επιλέξει την παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια προσφορά που χαρακτηρίστηκε από το στρατόπεδο της ανεξαρτησίας, μια «προσβλητική προσφορά του τίποτα που έρχεται πολύ αργά».
Πηγή ethnos.gr

Comments are closed.