Η Σκοτία ψήφισε «Οχι» στην απόσχιση

Απέρριψαν την απόσχιση από το Ηνωμένο Βασίλειο οι Σκοτσέζοι στο δημοψηφισμα που διεξήχθη χθες, καθώς έπειτα από την καταμέτρηση του συνόλου των ψήφων και στις 32 περιφέρειες, το «Οχι» επικράτησε με 55,3% έναντι 44,77% του «Ναι», έχοντας συγκεντρώσει 2.001.926 ψήφους από τις απαραίτητες 1,852,828.

Η Σκοτία ψήφισε «Οχι» στην απόσχιση

Η παράταξη του «Ναι» συγκέντρωσε 1.617.989 ενώ η συμμετοχή έφθασε στο επίπεδο ρεκόρ του 84,6%.

Στο διάγγελμά του μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανέφερε ότι «ο λαός της Σκοτίας μίλησε, το αποτέλεσμα ήταν ξεκάθαρο και τώρα έχει έρθει ώρα να προχωρήσουμε ενωμένοι». Ο Κάμερον πρόσθεσε ότι το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Σκοτίας διευθετήθηκε «για μία γενιά» και ότι το δημοψήφισμα άνοιξε τον δρόμο για την εισαγωγή νέων, ισορροπημένων συνταγματικών ρυθμίσεων για ολόκληρη τη Βρετανία, περιλαμβανομένης της Αγγλίας, και ότι τον Ιανουάριο θα κατατεθεί το νομοσχέδιο με το οποίο θα παραχωρούνται περισσότερες εξουσίες στη Σκωτία.

Νωρίτερα ο Κάμερον, ο οποίος θα είχε βρεθεί σε εξαιρετικά επισφαλή θέση εάν το «ναι» είχε επικρατήσει στην ιστορική ψηφοφορία, συνεχάρη τον επικεφαλής της εκστρατείας κατά της ανεξαρτησίας της Σκοτίας Αλιστερ Ντάρλινγκ.

Ο Κάμερον σχολίασε ότι το δημοψήφισμα «προκάλεσε έντονα πάθη», «ηλέκτρισε την ατμόσφαιρα στην πολιτική ζωή της Σκωτίας και κέντρισε τη φαντασία των πολιτών σε ολόκληρο το Ηνωμένο μας Βασίλειο» και κατέληξε: «Θα το θυμόμαστε ως μία ισχυρή επίδειξη της δύναμης και της ζωτικότητας της αρχαίας δημοκρατίας μας».

Ο Κάμερον, ο ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος, έχει δεσμευτεί να παραχωρήσει στη Σκοτία, η οποία ήδη διαθέτει δικό της κοινοβούλιο, περισσότερες εξουσίες που θα αφορούν τους φόρους και τις δαπάνες. Την ίδια δέσμευση έχουν αναλάβει και οι ηγέτες των δύο άλλων μεγάλων κομμάτων στη Βρετανία.

Παραδέχτηκε την ήττα ο πρωθυπουργός της Σκοτίας
Ο Αλεξ Σάλμοντ, πρωθυπουργός της Σκοτίας και ηγέτης της εκστρατείας υπέρ της ανεξαρτησίας, παραδέχθηκε την ήττα της παράταξης του «Ναι» στο δημοψήφισμα, δηλώνοντας ότι η Σκοτία αποφάσισε να μην γίνει ανεξάρτητη χώρα, και πρόσθεσε ότι προσδοκά ότι το Λονδίνο θα τηρήσει σύντομα τις δεσμεύσεις του για την παραχώρηση περισσότερων εξουσιών στη Σκοτία.

Προηγουμένως, η αναπληρωτής πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον, που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, δήλωσε στο BBC, ότι το διαφαινόμενο αποτέλέσμα είναι μία «βαθειά προσωπική και πολιτική απογοήτευση», ωστόσο πρόσθεσε ότι «η χώρα έχει αλλάξει για πάντα».

«Οπως χιλιάδες άλλοι στη χώρα, αφιέρωσα την καρδιά και την ψυχή μου σε αυτήν την εκστρατεία και υπάρχει ένα πραγματικό αίσθημα απογοήτευσης για το ότι δεν κατορθώσαμε για λίγο να εξασφαλίσουμε την επικράτηση της θετικής ψήφου», είπε η Στέρτζον.

Παράλληλα, σημείωσε ότι θα εργαστεί «με οποιονδήποτε και με κάθε τρόπο για να εξασφαλίσει η Σκοτία περισσότερες εξουσίες».

«Ναι» ψήφισε η Γλασκόβη, «Όχι» το Εδιμβούργο
Η Γλασκόβη η μεγαλύτερη πόλη της Σκωτίας και η τρίτη μεγαλύτερη της Βρετανίας, ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας από το Ηνωμένο Βασίλειο με 194.779 ψήφους.

Αντίθετα, η πρωτεύουσα Εδιμβούργο απέρριψε την απόσχιση με 194,638 ψήφους, όπως επίσης και το Άμπερντιν.

Σουλτς: Το αποτέλεσμα με ανακουφίζει
Ανακουφισμένος από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Σκοτία δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξή του σήμερα στο γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk.

«Το ομολογώ: το αποτέλεσμα με ανακουφίζει» δήλωσε ο γερμανός πολιτικός, όταν ρωτήθηκε για τη νίκη του “όχι” στο ιστορικό δημοψήφισμα στο οποίο η συμμετοχή των ψηφοφόρων ήταν μαζική.

Ράσμουσεν: Να προχωρήσει μπροστά ως ενωμένη χώρα
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν χαιρέτισε σήμερα τη δήλωση του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ότι η Βρετανία θα παραμείνει μία ενωμένη χώρα ύστερα από την επικράτηση του «Όχι» στο δημοψήφισμα της Σκωτίας.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ΝΑΤΟ και είμαι πεπεισμένος ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα εξακολουθεί να παίζει ηγετικό ρόλο στη διατήρηση της Συμμαχίας μας ισχυρής», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ράσμουσεν και προσθέτει: «Χαιρετίζω την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Κάμερον ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα προχωρήσει μπροστά ως ενωμένη χώρα».

Οι ΗΠΑ και άλλες συμμαχικές χώρες είχαν εκφράσει ανησυχίες ότι πιθανή διάσπαση της Βρετανίας, η οποία διατηρεί πυρηνική βάση στη Σκωτία, θα αποδυνάμωνε αυτό το σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ.

Ανατίμηση της λίρας έφερε το αποτέλεσμα
Εν τω μεταξύ, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έφερε ανατίμηση της βρετανικής λίρας, ενώ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημειώνουν σημαντική άνοδο με τον πανευρωπαϊκό δείκτη μετοχών Eurofirst 300 να σημειώνει άνοδο 0,93%.

Η λίρα καταγράφει κέρδη 0,4% με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται στα 1,6460 δολάρια, έχοντας φθάσει προηγουμένως έως τα 1,6525 δολάρια και σημειώνοντας μία σημαντική αναστροφή από το χαμηλό επίπεδο 10 μηνών των 1,6051 δολαρίων που είχε υποχωρήσει μόλις την προηγούμενη εβδομάδα.
Πηγή ethnos.gr

Comments are closed.