Γιατί τόση ένταση χθες στο ΥΠΕΘΟ;

Νίκος Κούτρικας

Είναι αλήθεια ότι χθες το “αλάτι” και το “πιπέρι” της συνάντησης με την τρόικα ήταν η αποχώρηση των κκ Λαζαρίδη και Παπασταύρου από τη συνάντηση στο υπ. Οικονομικών καθώς και των συμβούλων του κ. Βενιζέλου μετά από εντολή του…. Χάθηκε όμως η ουσία της συνάντησης που ήταν όπως έμαθα από καλή πηγή η στρατηγική της Ελλάδας για έξοδο από το Μνημόνιο σε συνδυασμό με τις φοροελαφρύνσεις. Η αποχώρηση των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού οδήγησε και τον κ. Βενιζέλο να δώσει την εντολή να μην παρευρίσκονται ούτε οι συνεργάτες του για να τηρηθούν οι ισορροπίες.

Τι οδήγησε όμως τις χθεσινές εξελίξεις που έφεραν τα πάνω κάτω στο υπ. Οικονομικών ;

Ο κ. Χαρδούβελης θέλοντας να ενισχυθεί ο “τεχνοκρατικός” τρόπος της διαπραγμάτευσης πήρε την απόφαση να πάρει μόνος του το βάρος της συνάντησης αγνοώντας τον τρόπο που μέχρι σήμερα η κυβέρνηση έκανε τις διαπραγματεύσεις….

Για την ιστορία του θέματος να πούμε ότι επί εποχής του κ. Στουρνάρα τόσο ο κ. Λαζαρίδης όσο και ο κ. Παπασταύρου έδιναν τον τόνο των συναντήσεων μαζί με τον υπουργό. Δεν είναι τυχαίο ότι ειδικά για τον κ. Λαζαρίδη δόθηκε από τα ΜΜΕ ο τίτλος του “σκιώδους” υπουργού των οικονομικών….

Για τον κ. Παπασταύρου να θυμίσουμε τις κόντρες με την τρόικα που έφεραν τα πάνω κάτω στις διαπραγματεύσεις με ευνοϊκό αποτέλεσμα για τη χώρα.

Είναι στρατηγικά λάθος στην παρούσα φάση που το κύριο θέμα είναι η έξοδος από το μνημόνιο με ό,τι σημαίνει πολιτικά αυτό, να μην εκπροσωπούνται και τα δύο πολιτικά κόμματα στη συνάντηση με την τρόικα.

Είμαι βέβαιος ότι ο κ.Χαρδούβελης άνοιξε χθες τον “ασκό του Αιόλου” άθελά του παρασύροντας σε ένα “επικοινωνιακό αρμπιτράζ” την κυβέρνηση και αδικώντας σίγουρα τους κκ Λαζαρίδη-Παπασταύρου…..

Ο υπουργός Οικονομικών χθες μάλιστα φάνηκε για πρώτη φορά να κάνει ένα βήμα πίσω στην όλη αναστάτωση που προκλήθηκε με την αποχώρηση του Χρύσανθου Λαζαρίδη και την έντονη αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά αφού σύμφωνα με πηγή ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης επισήμανε πως ο κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης έδωσε το παρών στις διαπραγματεύσεις «γιατί είναι καλός στους αριθμούς». Ενώ πηγή του ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι προηγήθηκε των επαφών με τη σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Σταύρο Παπασταύρου, και του αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα ώστε να παρουσιάσουν αυτή τη στρατηγική στα μέλη του κλιμακίου των εκπροσώπων των δανειστών.

Άρα προς τι το όλο θέμα ;

Πάντως η δικομματική ΝΔ-ΠΑΣΟΚ φαίνεται να αντιμετωπίζει ψύχραιμα το όλο θέμα με τον κ. Βενιζέλο να τα φορτώνει όλα στον κ.Γκίκα Χαρδούβελη με τη φράση “βρείτε τα μεταξύ σας ” το ίδιο μαθαίνω έκανε και ο κ. Σαμαράς για να τηρηθούν οι ισορροπίες.

Είναι αλήθεια ότι κάποιοι ψάχνουν για λίγο αίμα το τελευταίο καιρό και το βρήκαν τώρα με τη ευκαιρία που βρισκόμαστε στη δύσκολη διαπραγμάτευση με την τρόικα!

Μήπως να το ξανασκεφτούν;

Το θέμα είναι εθνικού χαρακτήρα οι πολίτες πληρώνουν με το αίμα τους τη διάσωση της χώρας….

Είναι ώρα συλλογικής ευθύνης και όσο για τους κκ. Λαζαρίδη-Παπασταύρου τα συμφέροντα της χώρας υπερασπίστηκαν τίποτε άλλο μήπως και αυτό είναι ελάττωμα στις μέρες μας ; Ας μην ψάχνουμε εξιλαστήρια θύματα όπως με τον Γερμανό Πρέσβη δεν είναι ρώσικη ρουλέτα το μέλλον της χώρας….

Αλλά πότε σε αυτή χώρα ανταμείφθηκε κάποιος που δουλεύει…..

Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης
μέλος της ΕΣΗΕΑ

Comments are closed.