Ντράγκι: Για να ενταχθεί η Ελλάδα στις αγορές ABS πρέπει να μείνει σε πρόγραμμα

Τιτλοποιημένα και καλυμμένα ομόλογα από τις ελληνικές και κυπριακές τράπεζες θα αγοράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, τονίζοντας ότι αυτό θα γίνει μόνο εφόσον οι δύο χώρες βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής.

Ντράγκι: Για να ενταχθεί η Ελλάδα στις αγορές ABS πρέπει να μείνει σε πρόγραμμαΗ υπό όρους αγορά των ομολόγων θα πραγματοποιηθεί παρόλο που τα συγκεκριμένα χρεόγραφα αξιολογούνται από τους οίκους αξιολόγησης με πολύ χαμηλή βαθμολογία (κάτω από το ΒΒΒ- που είναι το κατώτατο αποδεκτό όριο).

Οι εξαγγελίες του επικεφαλής της ΕΚΤ ενίσχυσαν το θετικό κλίμα και στη δευτερογενή αγορά ομολόγων με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να υποχωρεί στο 6,38%.

Από το πρόγραμμα εξαγοράς των ομολόγων εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, καθώς σύμφωνα με ανάλυση της Citi, oι εγχώριες τράπεζες διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους τίτλους αξίας 40 δισ. ευρώ.

Νωρίτερα, η τράπεζα ανακοίνωσε την έναρξη προγραμμάτων αγοράς ABS και καλυμμένων ομολόγων από αυτό το μήνα, που θα διαρκέσουν τουλάχιστον δύο χρόνια, σε μια προσπάθεια να τονωθεί η ρευστότητα στην ευρωζώνη.
Πηγή ethnos.gr

Comments are closed.