“Νίπτει τας χείρας” της η Κομισιόν για τις κατασχέσεις σπιτιών από Τράπεζες

Νίκος Ρούσσης

Στρασβούργο
Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΣΣΗ για το ENIMEROSI24

Με έγγραφη απάντηση της, προς την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η “Κομισιόν” ή αλλέως πως Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δηλώνει, εμμέσως πλην σαφώς, ότι δεν μπορεί να παρέμβει στις εθνικές κυβερνήσεις των 28 κρατων-μελών της ΕΕ, για να προστατεύσει ή να σώσει, τις οικογένειες που έχασαν ή θα χάσουν τα σπίτια τους, λόγω κατασχέσεων από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Με ιδιαίτερο κυνισμό η Κομισιόν αποδέχεται ότι “Η δυνατότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να κατάσχουν την ιδιοκτησία σε περίπτωση μη καταβολής των δόσεων αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της σχέσης πιστωτή/δανειολήπτη.”

Ομολογεί δε ότι, μία συμβουλευτική (sic) πρόταση, σχετικά με τις συμβάσεις πίστωσης για ακίνητα κατοικίας, που εξέδωσε τον Μάρτιο του 2011 και τέθηκε σε ισχύ τον Μάρτιο του ….2014, “ενθαρρύνει τους πιστωτές να επιδεικνύουν εύλογη ανοχή πριν την έναρξη διαδικασιών κατάσχεσης”.

Παίζοντας, όμως, με το δραμα των νοικοκυριών που έχασαν τα σπίτια τους, εξαιτίας της αδυναμίας αποπληρωμής κάποιων δόσεων, αναφέρει ότι, ακόμη κι’ αυτή την συμβουλευτική οδηγία, οι εθνικές κυβερνήσεις των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν εικοσιτέσσερις μήνες ( αριθμός 24 μήνες) προθεσμία, μεχρι να την ενσωματώσουν στο εθνικό τους δίκαιο.

…και δίνει την χαριστική βολή υπογραμμίζοντας ότι, ακόμη κι’ αν η πρόταση αυτή υιοθετηθεί το ….2016, ΔΕΝ θα έχει αναδρομική ισχύ.

Αυτή την …ξεκάθαρη απάντηση της Κομισιόν στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, προκάλεσε η υποβολή μίας αναφοράς από την Ισπανίδα Σερένα Λιουλ Ματεμάλας το 2013, με την οποία ζητούνταν από τις ευρωπαϊκές αρχές, να προστατεύσουν τις οικογένειες που έχασαν τα σπίτια τους λόγω κατάσχεσης από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Η κυρία Ματεμάλας, ορμώμενη από την κατάσταση στην χώρα της, ανάφερε ότι πολλές οικογένειες εκδιώκονται από τα σπίτια τους διότι ο/η εργαζόμενος/εργαζόμενη της οικογένειας χάνει τη θέση εργασίας του/της λόγω πτώχευσης της επιχείρησης στην οποία απασχολείτο, εξαιτίας της δυσμενούς κατάστασης της οικονομίας.

Σε πολλές περιπτώσεις, υπογράμμιζε, τα θύματα είναι πολίτες που ήταν πάντοτε συνεπείς με τις υποχρεώσεις πληρωμής των ενυπόθηκων δανείων τους, ενώ ορισμένοι εξ αυτών έχουν ήδη αποπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος τους.

Ωστόσο, κατέληγε η κυρία Ματεμάλας, δεδομένου ότι αδυνατούν πλέον να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, χάνουν αυτομάτως το σπίτι τους και μένουν άστεγοι και δεν τους παρέχεται καμία βοήθεια.

Ζητούσε, λοιπόν, η αναφέρουσα, την αποτροπή των κατασχέσεων κατοικιών από τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μέσω της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Η απάντηση της Κομισιόν, ασφαλώς και δίνει το …μέγεθος της βοήθειας που θα δοθεί στους πρώην νοικοκυραίους και νυν …άστεγους στην ευρωπαϊκή επικράτεια.

Comments are closed.