Σήμερα στην Ουάσιγκτον η συνάντηση Λαγκάρντ – Χαρδούβελη

Νίκος Κούτρικας

Είναι σίγουρο ότι η επίσκεψη του κ. Χαρδούβελη στην Ουάσιγκτον και η προγραμματισμένη συνάντηση του σήμερα με την κ.Λαγκάρντ έχει στόχο να δοθεί το “πράσινο φως” για τις μελλοντικές οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας. Στο ΔΝΤ πάμε για να «ξεκλειδώσει» η εν εξελίξει αξιολόγηση της τρόικας, αλλά και να δρομολογηθεί ο στόχος εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο και να αναζητηθεί σημείο επαφής για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, που αποτελεί άλλωστε προϋπόθεση για οποιαδήποτε άλλη πρωτοβουλία της Αθήνας.

Το ΔΝΤ έχει αναλάβει τον ρόλο του «σκληρού» έναντι της ευρωπαϊκής πλευράς, που εμφανίστηκε σε αυτόν τον κύκλο επαφών πιο μετριοπαθής.

Είναι σαφές ότι υπ’ όψιν της κ. Λαγκάρντ θα τεθούν και οι παράμετροι του ελληνικού σχεδίου για ολοκλήρωση του τριμερούς μνημονίου στα τέλη του έτους.

Στη συνάντηση σήμερα θα συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, o διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου.

Από πλευράς του ΔΝΤ, αναμένεται να λάβουν μέρος στη συνάντηση ο υπεύθυνος του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πολ Τόμσεν και ο επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος, Ρίσι Γκογιάλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση θα συζητηθούν μια σειρά θεμάτων με «βασική προϋπόθεση» την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο.

«Όλοι θεωρούνε πια ότι η Ελλάδα, όπως αναφέρθηκε και στις συναντήσεις του ΔΝΤ, πήγε πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο. Και αυτό έχει σημασία και όλοι ενδιαφέρονται αυτή η πρόοδος να συνεχιστεί» δήλωσε χθες ο κ. Στουρνάρας.

Eνώ στην ερώτηση «αν περνάμε στην καινούρια φάση, στο επόμενο στάδιο;», ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι «αυτό ακριβώς θέλουμε. Να περάσουμε σε μια καινούρια σχέση».

Εξάλλου, σε χθεσινή ομιλία του στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είπε συγκεκριμένα:

«Δεν αναμένω ότι η βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας θα αποτελέσει πρόβλημα», προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα τα έχει πάει καλύτερα από ό,τι αναμενόταν».

Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης
Μέλος της ΕΣΗΕΑ

Comments are closed.