Ιρλανδία: Υπέρ της χαμηλής φορολόγησης των πολυεθνικών τάχθηκε ο Μπόνο

Ιρλανδία: Υπέρ της χαμηλής φορολόγησης των πολυεθνικών τάχθηκε ο Μπόνο

Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του διάσημου τραγουδιστή Μπόνο στον βρετανικό Observer, υπέρ της φορολογικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση της Ιρλανδίας και κυρίως υπέρ του καθεστώτος χαμηλής φορολόγησης που ισχύει για πολυεθνικές.

Γνωστός για το φιλανθρωπικό του έργο, αλλά και για τις θέσεις του ενάντια στο πρόγραμμα σκληρής λιτότητας που επιβλήθηκε στη χώρα μετά την υπογραφή του Μνημονίου, ο Μπόνο εκπλήσσει, υπεραμυνόμενος της ακολουθούμενης φορολογικής πολιτικής.

«Μόνο έτσι μπορούμε να προσελκύσουμε ξένες εταιρείες» υποστηρίζει στη συνέντευξή του και απευθυνόμενος στους επικριτές της κυβέρνησης αναφέρει πως η Ιρλανδία είναι μια μικρή χώρα, χωρίς φυσικούς πόρους και η ανταγωνιστικότητα στον τομέα της φορολογίας βοηθά στην ευημερία της και την αντιμετώπιση της φτώχειας.

«Έτσι μπορέσαμε να φέρουμε εδώ αυτές τις εταιρείες. Δεν έχουμε φυσικούς πόρους, πρέπει με κάποιο τρόπο να τους προσελκύσουμε» είπε.

Η συνέντευξη του Μπόνο δημοσιεύεται τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητεί εξηγήσεις από το Δουβλίνο για τις φορολογικές συμφωνίες που είχε συνάψει με μεγάλες εταιρείες, όπως η Apple, η Amazon και η Google.

Συγκεκριμένα, οι Αρχές Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν τον Σεπτέμβριο από την Ιρλανδία να δώσει λεπτομέρειες για τις φορολογικές συμφωνίες που είχε συνάψει με την Apple το 1990 και το 2007, προειδοποιώντας ότι ενδέχεται να συνιστούν παράνομη κρατική βοήθεια που πρέπει να επιστραφεί από την αμερικανική εταιρεία.

Σε επιστολή του, μάλιστα, ο ευρωπαίος επίτροπος Χοακίν Αλμούνια ανέφερε ότι η Ιρλανδία πρέπει να δώσει λεπτομέρειες των φορολογικών συμφωνιών, οι οποίες εκ πρώτης όψεως φαίνεται να αποτελούν παράνομη κρατική βοήθεια.
Πηγή τα ΝΕΑ.gr

Comments are closed.