H ΠΟΕΣΥ χρειάζεται εχέφρονα ηγεσία, με σαφείς στόχους

 

ΠΟΕΣΥ

Δυστυχώς -για ακόμη μία φορά- το 7ο Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ απεδείχθη κατώτερο των περιστάσεων και των πραγματικών ΑΝΑΓΚΩΝ του δημοσιογραφικού κόσμου, που εκφράζεται κατά τη συντριπτική του πλειονότητα από την ΕΣΗΕΑ. Το συνέδριο αναλώθηκε σε ανούσια, ασαφή γενικόλογα ψηφίσματα, δίχως να υπεισέλθει στην ουσία των μειζόνων προβλημάτων του κλάδου.

Ωστόσο, οφείλουμε να επισημάνουμε:

·         Η αποτροπή της τροποποίησης του Καταστατικού της ΠΟΕΣΥ, αποτελεί μία μικρή νίκη των υγιών δυνάμεων του κλάδου, καθώς εμπόδισε την άλωση της Ομοσπονδίας από πλήθος ετεροεπαγγελματικών θνησιγενών σωματείων, τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με το ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ και αποβλέπουν αποκλειστικά και μόνον στη νομή του αγγελιοσήμου μετά τις νέες κατανομές, που όλοι γνωρίζουμε ότι βρίσκονται προ των πυλών.

·         Τις βλέψεις αυτές κυνικότατα ομολόγησε ενώπιον του Συνεδρίου ο πρόεδρος της Ενώσεως Φωτορεπόρτερ Ελλάδος, η απόπειρα εισόδου της οποίας στην ΠΟΕΣΥ ευτυχώς απετράπη, προς τιμήν του κλάδου και ειδικότερα των Ενώσεων της Περιφέρειας που πρωτοστάτησαν. «Εμείς μπήκαμε στην ΕΣΗΕΑ, μόνον για τον ΕΔΟΕΑΠ, φωτορεπόρτερ είμαστε», διατυμπάνισε το μέλος της ΕΣΗΕΑ και ταυτόχρονα πρόεδρος ετεροεπαγγελμα­τικού Σωματείου!

·         Η αδυναμία να υπάρξει επί της ουσίας συζήτηση για το ασφαλιστικό μας κατά μείζονα λόγο, και ειδικότερα για τον ευρισκόμενο σε κίνδυνο ΕΔΟΕΑΠ, αλλά και για τα παρεμφερούς νομικής υπόστασης ΤΕΑΣ, ασφαλώς και έχει την αφετηρία της στη θλιβερή ψηφοθηρία, που αποτρέπει την ειλικρινή συζήτηση του κλάδου, εγκαίρως, προ των δρομολογουμένων τετελεσμένων.

Η νέα διοίκηση της ΠΟΕΣΥ οφείλει να μην ξεχνά ποτέ ότι κορμός της είναι η ΕΣΗΕΑ. Καθώς και ότι η ΠΟΕΣΥ υπάρχει χάρις στην βούληση και την ανοχή της ΕΣΗΕΑ, που αποτελεί και τον κύριο αιμοδότη της. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και κανένα «ιδιόρρυθμο» εκλογικό σύστημα δεν μπορεί να τους αλλοιώσει. Τα μέλη της ΕΣΗΕΑ αποτελούν πάνω από το 60% των μελών των δημοσιογραφικών Ενώσεων που ανήκουν στη δύναμη της ΠΟΕΣΥ, παρότι αντιπρο­σωπεύονται μόνο με το 45% των εδρών στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ.

Με τη συγκρότηση του νέου προεδρείου, πρέπει άμεσα να τεθούν προς διερεύνηση και συζήτηση μέτρα και δράσεις που θα άρουν τις ανισότητες εις βάρος της ΕΣΗΕΑ και του ΕΔΟΕΑΠ.

Στην κατεύθυνση αυτή μπορούν να αξιοποιηθούν οι μελέτες Μανιτάκη – Καϊδατζή ως προς το νομικό σκέλος και της Prudential Actuarial Solutions ως προς το οικονομικό και τις επιβαλλό­μενες για την βιωσιμότητα του ΕΔΟΕΑΠ ανακατανομές.

Αποτελεί ΣΚΑΝΔΑΛΟ πρώτου μεγέθους και αλλοίωση της πραγματικής φύσεως του κοινωνικού πόρου μας, του αγγελιοσήμου, που όπως επισημαίνεται στο πόρισμα Μανιτάκη – Καϊδατζή (σελ. 15), «θεσπίστηκε σε υποκατάσταση ενός αμιγούς ιδιωτικού ασφαλιστικού πόρου που κρατικοποιήθηκε, του λαχείου συντακτών», η εικόνα που αποτυπώνεται από την Prudential Actuarial Solutions (σελ. 24 & 31) για την κατά κεφαλήν οιονεί εργοδοτική εισφορά αγγελιοσήμου ανά ασφαλισμένο! Με βάση τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του 2013, η εικόνα που αποτυπώνεται είναι θλιβερή και καταδεικνύει την τραγική ολιγωρία των διοικήσεων της ΕΣΗΕΑ, όλα αυτά τα χρόνια:

H ΠΟΕΣΥ χρειάζεται εχέφρονα ηγεσία, με σαφείς στόχους

Αυτή είναι η θλιβερή κατάντια μας, συνάδελφοι – συμμέτοχοι στον ΕΔΟΕΑΠ! Την ώρα που το Επικουρικό Μετοχικό Ταμείο μας κινδυνεύει με στάση πληρωμών – κατολίσθηση στο θνησι­γενές ΕΤΕΑ και η περίθαλψή μας οδεύει προς την μπόχα των ΕΟΠΠΥ – ΠΕΔΥ, μέλη των Ενώσεών μας να πρωτοστατούν στην άλωση της ΠΟΕΣΥ, αντί να πρωτοστατούν στην απο­κατάσταση των αδικιών που υφιστάμεθα ως προς την κατανομή του αγγελιοσήμου από ετεροεπαγγελματίες!

Θλιβερή εντύπωση μας προκάλεσε η άρνηση των ΤΕΑΣ (ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε), οι οποίοι είναι αλληλοβοηθητικοί λογαριασμοί αντίστοιχοι του ΕΔΟΕΑΠ, να δώσουν στοιχεία στην Prudential Actuarial Solutions, καθώς η «απουσία» τους από τη μελέτη είναι ΕΚΚΩΦΑΝΤΙΚΗ.

Στο πόρισμα Μανιτάκη – Καϊδατζή (σελ. 22), αναφέρεται ρητά: «Το αγγελιόσημο κατ’ αποτέλεσμα βαρύνει τον εργοδότη, δηλαδή το μέσο ενημέρωσης, αφού αυξάνει το κόστος του παρεχομένου απ’ αυτόν προϊόντος».

Πλην όμως, ΟΛΟΙ γνωρίζουμε πως τα ΜΜΕ της Περιφέρειας ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ του αγγελιοσήμου για τις τοπικές διαφημίσεις, που μαζί με τις κρατικές δημοσιεύσεις (που επίσης εξαιρούνται καθολικά του αγγελιοσήμου) αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των εσόδων τους. Προς τι λοιπόν αυτή η στενόκαρδη και μικρόψυχη στάση, συνάδελφοι της Περιφέρειας, έναντι του ΕΔΟΕΑΠ;
ΝA MΠEI TEΛΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΣΠΑΘΙΣΗ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΙΟΣΗΜΟΥ
AΠO ΕΤΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΕΣ!

SOSeΜΜΕ
Συντάκτες, Ομοιοεπαγγελματίες & Συναφείς Ειδικότητες ΜΜΕ

 

Comments are closed.