Συνεχίζεται η ένταση στο ΕΚΠΑ – Φοιτητές στο γραφείο του Πρύτανη

Κλίμα έντασης επικρατεί για τρίτη ημέρα στο πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς μέρος των φοιτητών και διοικητικοί υπάλληλοι συνεχίζουν να αντιδρούν στην σχεδιαζόμενη τοποθέτηση ιδιωτικής φύλαξης στον χώρο του ιδρύματος, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα μετά τη μήνυση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθήνας Θεόδωρου Φορτσάκη για διατάραξη λειτουργίας του ιδρύματος.

Συνεχίζεται η ένταση στο ΕΚΠΑ - Φοιτητές στο γραφείο του Πρύτανη

Νωρίτερα σήμερα, ένταση σημειώθηκε καθώς φοιτητές ζητούσαν να πάρουν μέρος στη συνεδρίαση της Συγκλήτου. Οι φοιτητές που αντιδρούν στην πρόθεση του πρύτανη Θεόδωρου Φορτσάκη να μπει ιδιωτική φύλαξη στο χώρο του πανεπιστημίου που θα ελέγχει την είσοδο στο ίδρυμα εισέβαλαν στο γραφείο του πρύτανη, ζητώντας να είναι παρόντες στη συνεδρίαση της Συγκλήτου.

Ο κ.Φορτσάκης το αρνήθηκε λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν θα επιτρέψω να ξανακάνετε μπάχαλο το πανεπιστήμιο». Αργότερα δήλωσε ανοικτός στο διάλογο με αντιπροσωπία των φοιτητών τονίζοντας πως η εποχή των κομματικών παρεμβάσεων έχει περάσει.

Νωρίτερα, μιλώντας στο ραδιόφωνο (Real FM) ο πρύτανης αναφέρθηκε στο κλίμα έντασης υπογραμμίζοντας ότι δεν θα ανεχτεί καμία κομματική παρέμβαση στο εσωτερικό του Πανεπιστημίου

«Η πρυτανική αρχή η σημερινή έχει εκλεγεί με μια ευρύτατη πλειοψηφία, στην οποία περιλαμβάνονται και πάρα πολλοί που ενδεχομένως στις πολιτικές εκλογές να ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχει καμία κομματική ταυτότητα η πρυτανική αρχή», δήλωσε ο κ. Φορτσάκης προσθέτοντας πως «μέχρι τώρα πολλές φορές το Πανεπιστήμιο υποχώρησε σε κομματικές πιέσεις ή κομματικές ενέργειες. Αυτή η περίοδος έχει τελειώσει. Δεν πρόκειται να ανεχθούμε καμία κομματική παρέμβαση στο εσωτερικό του Πανεπιστημίου».

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον πρύτανη για επίδειξη διοικητικού αυταρχισμού και ότι υπηρετεί την κυβερνητική στρατηγική της έντασης.

«Ο κ. Φορτσάκης δεν προστατεύει το πανεπιστήμιο. Ας μη φαντάζεται παντού ταραξίες. Ο κ. Φορτσάκης κλείνει το πανεπιστήμιο για να ολοκληρωθεί η επιχειρηματική μετάλλαξή του» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους οι διοικητικοί
Εν τω μεταξύ, προς εκτόνωση οδεύει η αντιπαράθεση διοικητικών υπαλλήλων και φοιτητών με τον Πρύτανη του πανεπιστημίου, αφού και οι δύο πλευρές φαίνονται διατεθειμένες να ρίξουν νερο στο κρασί τους.

Συμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου διοικητικού προσωπικού του ΕΚΠΑ Ζαχαριά Τριγάζη, το πρώτο βήμα έγινε αργά το βράδυ της Τρίτης, όταν αντιπροσωπεία διοικητικών υπαλλήλων συναντήθηκε με τους δύο αναπληρωτές πρυτάνεις τους κ. Πολυμενέα και Καλοκαιρινό. Η συναντηση έγινε σε καλό κλίμα και οι δύο πλευρές συμφώνησαν οτι η κατάσταση πρεπει να εξομαλυνθεί και να μην επαναληφθούν τα γεγονότα της προηγούμενης βδομάδας.

Εισαγγελική παρέμβαση
Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε το απόγευμα της Τρίτης ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Ηλίας Ζαγοραίος για να διαπιστωθεί αν έχει τελεστεί το αδίκημα (πλημμέλημα) της διατάραξης της ομαλής λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο εισαγγελέας ζητάει να διερευνηθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η κατάληψη καθώς έγιναν καταγγελίες για βίαιη απώθηση των υπαλλήλων που φρουρούσαν τις πόρτες του. Από την πλευρά της πρυτανείας του ιδρύματος καταγγέλθηκε, όπως είναι γνωστό, ότι οι φοιτητές μπήκαν στο ίδρυμα με «πολιορκητικό κριό» τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως ο πρύτανης, διαψεύδει κατηγορηματικά ότι έκανε μήνυση, λέγοντας ότι δεν έχει ζητήσει να διωχθεί κανένας από όσους βρίσκονται στο εσωτερικό του ιδρύματος.
Πηγή ethnos.gr

Comments are closed.