Ο κλέψας, του κλέψαντος, τω κλέψαντι: Η περίπτωση της «Εφημερίδας των Συντακτών»

Ο κλέψας, του κλέψαντος, τω κλέψαντι: Η περίπτωση της «Επένδυσης» και της «Εφημερίδας των Συντακτών»

Του Σεραφείμ Χ. Μηχιώτη για το Enimerosi24

H ιστορία των μέσων ενημέρωσης μπορεί να γραφεί κατά πολλούς τρόπους: Ο πρώτος είναι με το προϊόν, έντυπο-ραδιοφωνικό-τηλεοπτικό κ.ο.κ. που οι δημοσιογράφοι παράγουν και για το οποίο κρίνονται από το βαθμό αποδοχής από το κοινό που τους παρακολουθεί, σε συνάρτηση πάντοτε με τις συνήθειες τους, τα ωράριά τους και την αγοραστική τους δύναμη, όταν πρόκειται για την αγορά έντυπων φύλλων, σε καιρούς εξαιρετικής οικονομικής δυσανεξίας, όπως η σημερινή. Ο δεύτερος είναι ο…κλεψίτυπος τρόπος, ναι:κλεψίτυπος, όταν ένα συλλογικό έργο, μία διαμορφωμένη «δημοσιογραφική προσωπικότητα» μετακομίζει ή αλλάζει χέρια, εν αγνοία όσων έχουν συμβάλει στη διαμόρφωσή τους.

Η ιστορία του κλώνου της «Ε», της «Εφ.Συν» είναι γνωστή: Το φύλλο προέκυψε από δημοσιογράφους της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ», η οποία αναγκάσθηκε να αναστείλει την έκδοσή της στις 22/12/11, συνεπεία διαδοχικών-συνεπώς και εξοντωτικών-πολυήμερων απεργιών, που επροκηρύσσοντο από την ΕΣΗΕΑ, πρόεδρος της οποίας ήταν τότε ο γνωστός ΣΥΡΙΖΑίος και εκ των «Ιών» Δημ. Τρίμης, μισθοδοτούμενος από τη Χ.Κ. Τεγόπουλος ΑΕ. Από τότε ακολούθησε ένας πολύμηνος «ανυποχώρητος αγώνας», στο περιθώριο του οποίου κάποιοι «ημέτεροι» συζητούσαν, εν αγνοία των λοιπών συναδέλφων τους, την έκδοση μιάς άλλης εφημερίδας από τα σπάργανα της «Ε», με πρόπλασμα τα 4 πρώτα δήθεν απεργιακά φύλλα, πλήρεις εφημερίδες-αναγκαία δοκιμή πριν το τελικό εγχείρημα, με την οικονομική συνδρομή της ΕΣΗΕΑ!

Η κυοφορία οδήγησε στη γέννηση του κλώνου της «Ε», της «Εφ.Συν», εφημερίδας-παραμάγαζου του ΣΥΡΙΖΑ, με υλικοτεχνική υποδομή (σελιδοποίηση-γραμματοσειρές-γενικότερη εμφάνιση) ταυτόσημη με της «Ε», ως εάν να είναι σιαμαίες αδελφές. Επειδή στη ζωή τίποτε δεν είναι τυχαίο, όλα τα προηγούμενα «απαλλοτριώθηκαν» από το κτήριο της οδού Μίνωος και μέσω Εξαρχείων έφθασαν στα παλιά γραφεία της «Ε» επί της οδού Κολοκοτρώνη 8, όπου έχει εγκατασταθεί ο κλώνος της «Ε».

Εξ αυτού του λόγου, όταν κυκλοφόρησε ξανά η «Ε» και ήταν κρεμασμένη στα περίπτερα δίπλα στην «Εφ.Συν» δεν διέφερε σε τίποτα στην εμφάνιση. Αυτή η «δανεική»-για να την πούμε κομψώς- εμφάνιση της «Εφ.Συν» κράτησε δύο χρόνια ή μέχρι το χθεσινό 589ο φύλλο του κλώνου της «Ε». Μόλις σήμερα οι υπεύθυνοι του κλώνου της «Ε» αποφάσισαν να απογαλακτισθούν από την «Ε» που αντέγραφαν, με το «έτσι θέλω». Και προέκυψε το φύλλο με αύξοντα αριθμό 590, με new look.

 

YΓ: Πληροφορίες που εμφανίζουν φανατικούς «ασύντακτους» από τον κλώνο της «Ε» να πανηγυρίζουν εν εξάλλω καταστάσει για την κήρυξη τριήμερης απεργίας στην πρώην εφημερίδα τους, από την Παρασκευή 07/11/14 έως αύριο το πρωί ελέγχονται μάλλον ως υπερβολικές, πολλώ μάλλον πού η «Ε» θα κυκλοφορήσει κανονικώς αύριο Δευτέρα, 10/11/14, όπως απεφάσισαν με μεγάλη πλειοψηφία στην εφημερίδα, παρά τις πιέσεις από τα μέλη του ΔΣ εκ του ΣΥΡΙΖΑ «να μην πουλήσουν την απεργία» ιδίως του εκ των αντιπροέδρων-συμβούλου δημοσίων σχέσεων του ημι-ΣΥΡΙΖΑίου βουλευτή Βουδούρη.

Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης

Comments are closed.