Όχι άλλες «χάντρες και καθρεπτάκια» στους… ιθαγενείς

Νίκος Ρούσσης

Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΣΣΗ για το ENIMEROSI24 
Ανταποκριτή του ΑΠΕ και της Ελευθεροτυπίας στο Στρασβούργο.

Μία από τις επιπτώσεις της κρίσης στη λειτουργία των ΜΜΕ, που δεν σχολιάσθηκε (σκοπίμως) καθόλου είναι και η έμμεση “κατάργηση” των ελλήνων ανταποκριτών στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, στην οποία συναίνεσαν και συναινούν διευθυντές εφημερίδων, ιντερνετικά δημοσιογραφικά σάϊτς, τηλεοπτικά δελτία και διάφοροι άλλοι “ταγοί” της αντικειμενικής ενημέρωσης στην Ελλάδα.

Αναγκαστικά, προσωπικά παραδείγματα θα παραθέσω και κάποιες παρατηρήσεις, για την “αδράνεια” κάποιων συναδέλφων ανταποκριτών, να στείλουν ανταποκρίσεις για γεγονότα που παρουσιάσθηκαν ως σημαίνοντα για κάποιους, στους έλληνες ιθαγενείς.

Οταν π.χ στην Ελευθεροτυπία ήταν διευθυντής ο πολύς Γιώργος Παπαδόπουλος-Τετράδης, απέστειλα ένα αποκλειστικό ρεπορτάζ από το Στρασβούργο, το οποίο παραδόξως δεν δημοσιεύθηκε την επόμενη ημέρα.

Δύο ημέρες μετά, ωστόσο, το ίδιο θέμα, με υπογραφή συναδέλφου από την …Αθήνα, φιλοξενούνταν στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας.

Στις εύλογες διαμαρτυρίες μου, ο “καιρός” απάντησε ότι, ο συνάδελφος “αλίευσε” την είδηση στο Ιντερνετ υπογραμμίζοντας, εμμέσως πλην σαφώς, ότι τι να τους κάνει τους ανταποκριτές αφού υπάρχει πρόσβαση στο …διαδίκτυο.

Οταν, πριν δύο-τρία χρόνια, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε το Στρασβούργο, για να παραδώσει τη “Μαύρη Βίβλο” της Ελλάδος στον Επίτροπο Ρεν, ζήτησα, μέσω του τότε ευρωβουλευτή του Νίκου Χουντή, μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, ως ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ έλληνας ανταποκριτής στο Στρασβούργο.

Η απάντηση ήταν εμμέσως αρνητική και ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ προτίμησε να δώσει, σε μία κάμερα του κόμματος, τις δηλώσεις του για τη συνάντηση που είχε με τον Ρεν και να στείλει τηλεγραφικώς και το σχετικό δελτίο Τύπου στο …ΑΠΕ, του οποίου ο ανταποκριτής τον περίμενε για να συνεντευξιασθεί μαζί του.

Αυτό το βίντεο έπαιξε κατά κόρον στα ελληνικά ΜΜΕ, δημιουργώντας τις προσδοκώμενες επιδιώξεις.

Σημειολογικά, μόνον, αναφέρω ότι, δέκα σχεδόν χρόνια που είμαι ανταποκριτής στο Στρασβούργο κι’ έχοντας πάρει δεκάδες συνεντεύξεις από έλληνες πολιτικούς, ευρωβουλευτές και βουλευτές-μέλη της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, εκτός από τον Τσιπρα, δύο μόνον άνθρωποι αρνήθηκαν να μου παραχωρήσουν συνέντευξη.

Ο νυν πρωθυπουργός της χώρας Αντώνης Σαμαράς ως ευρωβουλευτής και ο νυν πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Βαγγέλης Μεϊμαράκης, τόσον ως βουλευτής-μέλος της Συνέλευσης του ΣτΕ όσον και ως πρόεδρος της Βουλής συμμετέχοντας σε συνέδρια που εγιναν εδώ.

Επικαλούμενος τη μνήμη σας θα ήθελα να αναφέρω ότι, ουδείς έλληνας ανταποκριτής στη Ρώμη, έστειλε την οποιαδήποτε ανταπόκριση για την άνευ φωτογραφίας συνάντηση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ με τον Πάπα.

Μόλις χθες διάβασα ότι, εκπρόσωποι της Εφημερίδας των Συντακτών, της ΒΙΟΜΕ και της ΕΡΤopen, έδωσαν (γενικώς) συνέντευξη Τύπου (σε ποιούς δημοσιογράφους άραγε;) στην αίθουσα συνεντεύξεων του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, για τις αυτοδιαχειριζόμενες (sic) επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Και γι’ αυτήν την περίπτωση, όμως, δεν υπήρξε ούτε λέξη από τους έλληνες ανταποκριτές που αφθονούν στις Βρυξέλλες, προς τα ελληνικά ΜΜΕ.

Ισως να μην προσκλήθηκαν κιόλας αφού, όπως φαίνεται πεντακάθαρα στο βίντεο που δόθηκε ως μασημένη τροφή στους ιθαγενείς αυτής της χώρας, οι ευρωβουλευτές του Σύριζα, έκλεισαν την αίθουσα συνεντεύξεων στο Ευρωκοινοβούλιο των Βρυξελλών, έβαλαν μέσα πέντε-έξη “δικούς” τους έλληνες δημοσιογράφους που τους πλήρωσαν τα έξοδα για να έλθουν από την Αθήνα (μεταξύ αυτών και ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δημήτρης Τρίμης), κάθισαν και αυτοί δίπλα για να φαίνονται …πολλοί κι’ έβαλαν αυτούς στο πάνελ να δώσουν συνέντευξη Τύπου στους εαυτούς τους.

Μήπως θα πρέπει οι έλληνες ανταποκριτές, τουλάχιστον στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να τεθούν σε …εγρήγορση, για να τελειώνει αυτό το παραμύθι;

Απλώς αναρωτιέμαι…..

Comments are closed.