Οι δηλώσεις Γκογιάλ και Σόιμπλε δείχνουν αλλαγή κλίματος – πιθανή επιστροφή της τρόικας την Τετάρτη στην Ελλάδα

 

Νίκος Κούτρικας

Η ημερομηνία επιστροφής της τρόικας έχει αρχίσει να…. πλησιάζει αφού το πιο πιθανή ημερομηνία πια είναι η ημέρα…. Τετάρτη, για να επιστρέψει στην Αθήνα η τρόικα, όπως διαρρέουν πηγές από τις Βρυξέλλες. Η τρόικα βλέπει “θετικά τη νέα πρόταση της Ελλάδος” όπως μαθαίνουμε. Ανώτερη πηγή στην Κομισιόν σημείωνε πάντως ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί η ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα, όμως, εκφραζόταν η πεποίθηση ότι αυτό θα γινόταν τα επόμενα 24ωρα….

Το “σενάριο” για επιστροφή της τρόικας άνοιξαν οι…. δηλώσεις του επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα, Ρίσι Γκογιάλ ο οποίος ανέφερε «Η Ελλάδα έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια, οι τράπεζες έχουν κεφαλαιοποιηθεί σημαντικά και οι διαρθρωτικές αλλαγές πρέπει να συνεχιστούν», τόνισε, μεταξύ άλλων. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «όλες αυτές οι αλλαγές δείχνουν ανάπτυξη και οικονομική σταθερότητα».

Στο 16ο ετήσιο επενδυτικό φόρουμ, που πραγματοποιείται στο Μετροπόλιταν Κλαμπ του Μανχάταν από την Capital Link, σε συνεργασία με το NYSE Euronext και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ο κ. Γκογιάλ υπογράμμισε ότι οι συζητήσεις της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση «είναι εποικοδομητικές», με στόχο να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση, προσθέτοντας ότι «γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση όσον το δυνατόν συντομότερα» ενώ ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα μίλησε για «μια ιδιαίτερα αξιόλογη προσπάθεια» τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σε σύγκριση με τις αλλαγές που έχουν γίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο κ. Γκογιάλ ανέφερε ότι το πρόγραμμα του ΔΝΤ στην Ελλάδα τελειώνει το 2016 και η ελληνική κυβέρνηση «γνωρίζει τις δεσμεύσεις» που πρέπει να υλοποιήσει, ενώ υποστήριξε ότι «η δημοσιονομική περίοδος προσαρμογής δεν έχει τελειώσει και πρέπει να συνεχιστεί».Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος» για το τραπεζικό σύστημα και ότι «θα πρέπει να εξυπηρετηθούν τα κόκκινα δάνεια». Υποστήριξε τέλος ότι «το ΔΝΤ δεν θέλει οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις».

Ελπίδα για συμφωνία άνοιξε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ARD ο οποίος τόνισε σχετικά:

«Προς το παρόν, η τρόικα και η Ελλάδα πρέπει να καθορίσουν αν η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τους όρους για την εκταμίευση της τελικής δόσης από το πακέτο διάσωσης. Έπειτα θα πρέπει να δούμε τι είναι απαραίτητο για τον επόμενο χρόνο μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος. Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση από ό,τι θεωρούσαμε πριν από δύο χρόνια αλλά χρειάζεται την υποστήριξη στις αγορές, επομένως το σκεπτικό είναι με όρους μίας προληπτικής πιστωτικής γραμμής, συνοδευόμενη από συγκεκριμένες προϋποθέσεις», δήλωσε ο Σόιμπλε και επανέλαβε ότι το ελληνικό ζήτημα θα τεθεί στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Ουσιαστικά από τις δηλώσεις φαίνεται ότι είναι “ορατή η συμφωνία” και επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα λέμε εμείς.

Πάντως η αγωνία κορυφώνεται…..

Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης
μέλος της ΕΣΗΕΑ

Comments are closed.