Θεατρικά βραβεία με κόντρες

«Θα μετανιώσετε που ανέβηκα εδώ πάνω… Θα έπρεπε να υπάρχει αστυνομία θεάτρου. Σταρ, μοντέλα, ωραίοι, ωραίες κάνουν θέατρο… Δεν μπορούν να γίνονται όλοι ηθοποιοί…».

Θεατρικά βραβεία με κόντρες

Η κυρία Χρυσούλα Διαβάτη, χθες, είπε τη γνώμη της χύμα και τσεκουράτα. Και εν τέλει αρνήθηκε να παραλάβει την «Τιμητική Διάκριση Διεθνούς Θεατρικού Ρεπερτορίου», των Βραβείων «Κάρολος Κουν». «Δεν δέχομαι τη διάκριση. Γιατί έτσι θα αναβαθμίσω έναν θεσμό που δεν τον πιστεύω» κατέληξε. «Είμαι ένας νέος άνθρωπος που ονειρεύεται και τα όνειρά του θέλει να τα κάνει πραγματικότητα. Αυτό δεν μπορεί να μου το στερήσει κανείς. Καμία αστυνομία θεάτρου δεν θα με κάνει να σταματήσω να ονειρεύομαι» είπε παραλαμβάνοντας το Bραβείο «Αρχαίου Δράματος» ο Σάκης Ρουβάς.

Δεν είχε μόνο βραβεύσεις η χθεσινή απονομή των Βραβείων «Κάρολος Κουν», καθώς και των Βραβείων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής 2013-’14 της Ενωσης Ελλήνων Θεατρικών & Μουσικών Κριτικών. Η γεμάτη πλατεία (ακόμα και με μαθήτριες σχολείου!) της Αίθουσας «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, διχάστηκε. «Τα τελευταία χρόνια στο θέατρο έχει τελειώσει η αξιοκρατία, αφού όλοι γίνανε το ίδιο… Οσοι γίνανε ηθοποιοί θα πρέπει να ξέρουν τι κουβαλάει αυτή η λέξη: πόνο, μόχθο και θείο ταλέντο. Παρ΄όλα αυτά, εδώ γίνεται της κακομοίρας…» ανέφερε η κυρία Διαβάτη, αφού πρώτα είχε στηλιτεύσει τα κακώς κείμενα στο θέατρο, σύμφωνα με την άποψή της. «Ο Κουν, τον οποίο γνώριζα προσωπικά, δεν τα πίστευε τα βραβεία. Τα κορόιδευε και θύμωνε όταν τον βράβευαν… Με πονάει το θέατρο. Εχουμε καταθέσει σάρκα και αίμα…» τόνισε, για να εισπράξει ηχηρό χειροκρότημα.

Ο Διόνυσος

Την αντίδραση της κυρίας Διαβάτη πυροδότησε η επικείμενη βράβευση του Σάκη Ρουβά με το Βραβείο «Αρχαίου Δράματος» για τον ρόλο του Διονύσου στην τραγωδία «Βάκχες» του Ευριπίδη. «Αυτός είναι ο δρόμος που επέλεξα να εξελιχθώ, η μουσική και το θέατρο» είπε παραλαμβάνοντας το βραβείο ο Σάκης Ρουβάς. «Με τι εφόδια;» ρώτησε μία κυρία από το κοινό. «Με την ψυχή μου, κυρία μου. Η ψυχή και η καρδιά δεν χρειάζονται διπλώματα» απάντησε ο Σάκης, για να συνεχίσει: «Τι πιο φυσικό να περνάει κανείς από τη μουσική στο θέατρο. Γεννήθηκα πριν από 43 χρόνια στην Κέρκυρα. Οι γονείς μου ήταν ερασιτέχνες ηθοποιοί. …Θυμάμαι από τα 7 μου χρόνια να βρίσκομαι σε θέατρα μικρά, τα οποία μύριζαν σκόνη και υγρασία. Εκεί πρωτοπάτησα στο θεατρικό σανίδι, γιατί χρειαζόταν ένα παιδάκι για να παίξει σε μια παράσταση. Δεν θα ξεχάσω ποτέ το συναίσθημα που ένιωσα όταν είδα τον κόσμο να χειροκροτά στην πλατεία» υποστήριξε ο Σάκης Ρουβάς. «Δεν χρειάζεται κανένα δίπλωμα για να προσφέρεις την ψυχική ανάταση που μπορεί κάποιος να νιώσει όταν μοιράζεται τον εαυτό του με τους συνανθρώπους του. Αυτή την ηδονή που αισθάνομαι όλα αυτά τα χρόνια που επικοινωνώ με το κοινό δεν πρόκειται να μου τη στερήσει κανείς» διευκρίνισε, ευχαριστώντας τον Δημήτρη Λιγνάδη που τον μύησε στο αρχαίο δράμα.

Την πιο συγκινητική στιγμή της εκδήλωσης την πιστώνουμε στον Κώστα Γαλανάκη, αυτόν τον σπουδαίο ηθοποιό, που τιμήθηκε με το «Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου». «Είναι μια τιμή που δεν περίμενα… Ευχαριστώ τους συναδέλφους που με εμπιστεύθηκαν σε αυτά τα 50 χρόνια στο θέατρο. Το θέατρο είναι πληθυντικού αριθμού» είπε, αφιερώνοντας το βραβείο στο δάσκαλό του, Δ. Ροντήρη. Θυμήθηκε τη συνάντησή τους στην Κολωνία, ως φοιτητής Πανεπιστημίου. Στη συνέχεια παρακολούθησε την «Ηλέκτρα» σε σκηνοθεσία του Ροντήρη και την επομένη αποφάσισε ότι θα γίνει ηθοποιός. «Εμεινα κοντά του 8 χρόνια. Μου έμαθε το αλφαβητάρι του θεάτρου. Και πρώτη φορά έχω την ευκαιρία να αφιερώσω ένα βραβείο σε αυτόν τον μεγάλο δάσκαλο».

Ο Νίκος Καραθάνος («Να είναι ανοιχτή η Ενωση των κριτικών και να είμαστε όλοι μαζί») τιμήθηκε με το Βραβείο «Κάρολος Κουν». Σκηνοθεσία Ελληνικού Εργου, η Μαρίνα Ασλάνογλου με το Βραβείο «Κάρολος Κουν» Ερμηνείας ηθοποιού σε ελληνικό έργο, ο Γιάννης Καλαβριανός («Μόνο η συμμετοχή μπορεί να φέρει ελπίδα για τα πράγματα στο θέατρο. Γιατί μεγαλώνοντας η βάση του δείγματος μειώνεται το περιθώριο λάθους») με το Βραβείο «Κάρολος Κουν» Δραματουργίας ελληνικού έργου. Η ομάδα «Ubuntu» («Το βραβείο έρχεται σε μια ομάδα, σε μια εποχή που έχουμε ανάγκη το μαζί… Το βραβείο αυτό δηλώνει τη μετάβασή μας από την καλλιτεχνική μας εφηβεία στην καλλιτεχνική μας ενηλικίωση») παρέλαβε την τιμητική διάκριση σε νέο καλλιτέχνη του θεάτρου, η χορευτική ομάδα «κι όμως ΚΙΝΕΙΤΑΙ» το Βραβείο Χορού και ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος το «Μεγάλο Βραβείο Μουσικής».
Πηγή Έθνος

Comments are closed.