Βουτιά στο Χρηματιστήριο – Η μεγαλύτερη από το 1987

Βαριές απώλειες κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά την επίσπευση της προεδρικής εκλογής, σημειώνοντας την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το 1987, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι μια ενδεχόμενη αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, θα οδηγήσει την χώρα σε πρόωρες εθνικές εκλογές.

Βουτιά στο Χρηματιστήριο- Η μεγαλύτερη από το 1987

Εικόνα «ξεπουλήματος» παρουσίασε η χρηματιστηριακή αγορά στη σημερινή συνεδρίαση, εν μέσω επιδείνωσης του κλίματος και στην αγορά των ομολόγων, στον απόηχο της επίσπευσης της διαδικασίας της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας, η οποία επαναφέρει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Ο κίνδυνος για επιστροφή της Ελλάδας στην πολιτική αβεβαιότητα αυξάνει το ρίσκο, οδηγώντας σε μαζικές πωλήσεις μετοχών από ξένους επενδυτές κυρίως, με τις τραπεζικές μετοχές να καταγράφουν ελεύθερη πτώση.

Η πτώση των τιμών των μετοχών έλαβε εκρηκτικές διαστάσεις και τέτοιο μέγεθος πτώσης είχε να δει η χρηματιστηριακή αγορά από το 1987.

O Γενικός Δείκτης Τιμών υποχώρησε στα επίπεδα των 900 μονάδων, κλείνοντας στις 902,84 μονάδες με δραματική πτώση 132,24 μονάδων ή ποσοστό 12,78%.

Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 898,93 μονάδες, όταν σημείωνε πτώση έως και 13,15%.

Από τις αρχές του 2014 ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει πτώση 22,34%, ενώ από τα υψηλά του περασμένου Μαρτίου τις 1.369,56 μονάδες υποχωρεί σε ποσοστό 34,08%.

Η αξία των συναλλαγών κατέγραψε κατακόρυφη άνοδο και ανήλθε στα 212,73 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 12,93%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 13,12%.

Με πτώση έκλεισαν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της MIG (-23,69%), της ΔΕΗ (-23,08%), της Εθνικής (-20,49%), της Τέρνα Ενεργειακή (-17,88%), της Πειραιώς (-16,42%), της Viohalco (-16,25%), των ΕΛΠΕ (-15,98%) και της Ελλάκτωρ (-15,77%).

Πτωτικά κινήθηκαν όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-20,63%), των Τραπεζών (-16,62%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-15,86%) και της Υγείας (-15,84%).

Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε σήμερα στην αγορά είναι και το γεγονός ότι μόλις 10 μετοχές κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον και να κλείσουν με άνοδο, ενώ 121 κινήθηκαν πτωτικά και 9 παρέμειναν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: ΑΧΟΝ Συμμετοχών +20,00%, Περσεύς +16,86%, Yalco +10,09%, Μουζάκης(κ) +9,50% και Εβροφάρμα +7,77%.

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Γ.Ε. Δημητρίου -30,00%, Attica Bank -27,47%, MIG -23,69%. ΔΕΗ -23,08% και ΑΝΕΜΟΣ-21,62%.

Ράλι στις αποδόσεις των ομολόγων
Η επίσπευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας που επαναφέρει το σενάριο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, επηρέασε αρνητικά την αγορά ομολόγων.

Σήμερα, οι τιμές των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά κινήθηκαν πτωτικά, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι αποδόσεις τους και να διευρύνεται το περιθώριο (spread) έναντι των γερμανικών ομολόγων.

Φαϊνάνσιαλ Τάιμς: Οι επενδυτές φοβούνται ότι έρχονται σοβαρά προβλήματα

Άρθρο με τίτλο «Η καμπύλη των ελληνικών ομολόγων αναστρέφεται καθώς ενισχύονται οι φόβοι για τον ΣΥΡΙΖΑ» δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα Financial Times. Σύμφωνα με το άρθρο, η ελληνική αγορά ομολόγων έχει “αντιστραφεί” καθώς τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα αποδίδουν περισσότερο από τα μακροπρόθεσμα, γεγονός που αποτελεί χαρακτηριστική ένδειξη οικονομικής δυσπραγίας.

Η πιθανότητα πρόωρων εθνικών εκλογών, στις οποίες πιθανόν θα επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει κλονίσει τους Έλληνες επενδυτές, οδηγώντας σε κατάρρευση το ελληνικό χρηματιστήριο, εκτιμά η εφημερίδα και συνεχίζει: Η αγορά ομολόγων επίσης σηματοδοτεί την ενίσχυση των ανησυχιών των επενδυτών ενώ επισημαίνεται ότι οι αποδόσεις των μακροχρόνιων ομολόγων είναι υψηλότερες από τα βραχυπρόθεσμα. Όταν όμως η κατάσταση αυτή αντιστρέφεται αποτελεί σαφή ένδειξη ότι οι επενδυτές φοβούνται ότι επίκεινται σοβαρά προβλήματα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT, οι ανησυχίες είναι φυσιολογικές: Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να αναδιαρθρώσει ξανά το χρέος της, κάτι που δεν επιθυμούν ούτε οι δανειστές της Ευρωζώνης αλλά ούτε και πιστωτές του ιδιωτικού τομέα. Σε ακραίες περιπτώσεις, μία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πυροδοτήσει εκ νέου την κρίση στην ευρωζώνη και αναγκάσει την Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ, αναφέρουν οι FT.
Πηγή ethnos.gr

Comments are closed.