Καταραμένη… φτώχεια και τηλεοπτικό καρκατσουλιό

Καταραμένη… φτώχεια και τηλεοπτικό καρκατσουλιό

email αναγνώστη

Γράφει ο Κ.Π. 

Όσοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα τηλεοπτικά προγράμματα των καναλιών παραμονή πρωτοχρονιάς και ανήμερα, σίγουρα θα έπαθαν αλλεργία. Μαύρη κατάμαυρη φτώχεια και δυστυχία στην ιδιωτική τηλεόραση. Για την κρατική δεν μιλάμε γιατί αυτή απλά δεν υπάρχει. Πού είναι τα πανάκριβα και φαντασμαγορικά Σόου των καναλιών;

Υπερχρεωμένα και ανήμπορα να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, άρχισαν τις περικοπές, όταν λίγο πριν και μετά το 2000, μέσα από έναν σκληρό επιχειρηματικό ανταγωνισμό επικράτησης, πλήρωναν αμύθητα ποσά σε διάττοντα αστέρια και προγράμματα που έβγαιναν από έναν ανύπαρκτο γαλαξία.

Οι διαφημίσεις και η ευμάρεια-που πίστευαν αφελώς ότι θα είναι για πάντα- γέμιζε τα παγκάρια τους, χωρίς να πληρώνουν φόρους, άδειες συχνοτήτων και θαλασσοδάνεια που σήμερα ξεπερνούν το 1δις. Είκοσι πέντε χρόνια ασυδοσία και αδιαφάνεια λειτουργίας με προσωρινές άδειες. Τώρα προσπαθούν να διασώσουν ό,τι μπορούν, αφού επιχειρηματικά τα ΜΜΕ χρησιμοποιήθηκαν ως μοχλός πίεσης απέναντι στην πολιτική εξουσία που τους έδωσε τα προνόμια.

Τώρα φαίνεται πεντακάθαρα πόσο αναγκαία και ισχυρή πρέπει να είναι μια ελεύθερη ανεξάρτητη και ισχυρή δημόσια ραδιοτηλεόραση, ως αντίβαρο απέναντι στους πολιτικούς εκβιασμούς. Μια δημόσια τηλεόραση μια ισχυρή ΕΡΤ, που να υπηρετεί πραγματικά την ενημέρωση, την ψυχαγωγία, τον πολιτισμό, μέσα από έναν πλουραλισμό, που να αγκαλιάζει όλα τα κοινωνικά στρώματα των Έλλήνων.

Μια τηλεόραση που θα σταματήσει το εμπόριο της ενημέρωσης και ψυχαγωγίας με «λαικίστικο» περιεχόμενο σαν ένα τμήμα μιας επιχειρηματικότητας με στόχο το κέρδος. Δεν είναι ώρα να μιλήσουμε τι συμβαίνει σε άλλες χώρες. Να πούμε μόνο ότι όπου υπάρχει στον κόσμο δημόσια ραδιοτηλεόραση παίζει σημαντικό ρόλο στο δημόσιο βίο της χώρας και επικουρείται από την ιδιωτική. Ακριβώς το αντίθετο απ΄ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα.

Παρακολουθώντας την ιδιωτική τηλεόραση παραμονή και ανήμερα πρωτοχρονιάς, με κάτι Καρντάσιανς, πρωινό μου(ΑΝΤ1), στην υγειά μας(ALPHA), αλάτι της γης(ΝΕΡΙΤ) και πολλά άλλα, ένιωθα ντροπή αναπολώντας το παρελθόν. Λίγες χαρτοπετσέτες πάνω στα τραπέζια, λίγο κρασί και άδεια πιάτα! Ούτε γι΄αυτά δεν είχαν χρήματα, Ενώ κάποια κοριτσόπουλα προσπαθούσαν να κάνουν τους τραγουδιστές/τριες.

Σε μια χώρα με 10 εκατ. πληθυσμό, πώς μπορούν να επιβιώσουν 130 τοπικοί και περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί με 10 εθνικής εμβέλειας και ανάλογους ραδιοφωνικούς, όταν πληθυσμιακά και διαφημιστικά, δύσκολα μπορεί να αντέξει ακόμη και το 1/3 του συνόλου αυτών; Σήμερα αν επιβιώνουν με λίγο οξυγόνο τα Ελληνικά ΜΜΕ, είναι από τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας και τον ΟΤΕ που μας τα.. πρήζουν από το πρωί μέχρι το βράδυ, και δευτερευόντως τα Σούπερ μάρκετ. Αυτές είναι παραγωγικές διαφημίσεις για τον Έλληνα; Τι να πάρει όταν οι τσέπες του είναι άδειες.

Μιλώντας πάντως για το Ελληνικό τηλεοπτικό πρόγραμμα, εγώ ένιωσα ευχαρίστηση, όταν με το τηλεκοντρόλ, την παραμονή έπεσα πάνω στο γαλλικό κανάλι TV5. Πραγματικά όσοι είδαν το πρόγραμμα του, θα αποζημιώθηκαν. Βλέπετε η τεχνολογία μας δίνει πολλές δυνατότητες.

Θα επανέλθουμε όμως σύντομα, να μιλήσουμε για τα θετικά και αρνητικά της ιδιωτικής τηλεόρασης, και πώς εκμεταλλεύονται τις συχνότητες του κράτους οι επιχειρηματίες, ενώ δεκάδες δημοσιογραφικές σχολές και πανεπιστήμια κάνουν εμπόριο δημοσιογραφικών ονείρων. Κάτι που γεννήθηκε με την ιδιωτική τηλεόραση μετά το 1990, χωρίς κανόνες και θεσμούς.

Comments are closed.