Μακελειό στο Παρίσι: Γάζωσαν γραφεία εφημερίδας -12 νεκροί

Άνοιξαν πυρ με καλάσνικοφ – δείτε το συγκλονιστικό βίντεο

UPDATE

Δύο- ή κατ’ άλλους τρεις- ένοπλοι με καλυμμένα τα πρόσωπα και φωνάζοντας «Αλλάχ Ακμπάρ!» εισέβαλαν σήμερα το πρωί πυροβολώντας με καλάσνικοφ στα γραφεία της σατιρικής εβδομαδιαίας εφημερίδας «Charlie Hebdo» στο Παρίσι, σκοτώνοντας 12 ανθρώπους και τραυματίζοντας πολύ σοβαρά τουλάχιστον άλλους τέσσερις. Ανάμεσα στα θύματα είναι τέσσερις σκιτσογράφοι και δυο αστυνομικοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Figaro, οι ένοπλοι άνοιξαν πυρ στην είσοδο των γραφείων και δεν ανέβηκαν στους ορόφους. Όπως γράφει η Parisien, η επίθεση φαίνεται ότι ήταν καλά προετοιμασμένη, αφού έγινε ώρα που ήταν παρόντες όλοι οι δημοσιογράφοι και οι δράστες φέρεται να φώναξαν τα θύματα με τα ονόματά τους πριν την εκτέλεση.

Έχοντας τραυματίσει θανάσιμα πολλούς ανθρώπους, μεταξύ αυτών και τους τέσσερις σκιτσογράφους, τους Charb (47 ετών), Tignous (47 ετών), Cabu (76 ετών) και Wolinski (80 ετών), απομακρύνθηκαν με όχημα. Υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών με τους αστυνομικούς κατά την οποία, δυο αστυνομικοί τραυματίστηκαν σοβαρά και όπως μεταδίδει το πρακτορείο AFP υπέκυψαν στα τραύματά τους. Σε σοκαριστικό βίντεο που δόθηκε στην δημοσιότητα, οι δράστες εκτελούν εξ επαφής τον αστυνομικό και διαφεύγουν φωνάζοντας: «Πήραμε εκδίκηση για τον προφήτη Μωάμεθ! Σκοτώσαμε την Charlie Hebdo».

Μακελειό στο Παρίσι: Γάζωσαν γραφεία εφημερίδας -12 νεκροί Εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να ανέβουν έντρομοι στην ταράτσα του κτιρίου για να γλιτώσουν. «Τσουνάμι» τα μηνύματα συμπαράστασης στο διαδίκτυο από συναδέλφους και πολιτικούς οι οποίοι εκφράζουν τον τρόμο και τον αποτροπιασμό τους για την βάρβαρη επίθεση. Στο σημείο μετέβη πριν από λίγο και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

«Δημοσιογράφοι και αστυνομικοί δολοφονήθηκαν. Υπάρχουν 11 νεκροί και 4 μεταξύ ζωής και θανάτου. Υπάρχουν 40 άτομα υπό προστασία αυτή τη στιγμή» είπε ο Γάλλος Πρόεδρος, τονίζοντας ότι το ανθρωποκυνηγητό δεν θα σταματήσει μέχρι να συλληφθούν οι δράστες και να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

«Η Γαλλία βρίσκεται σε σοκ. Γιατί πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση, δίχως αμφιβολία. Πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε μια χώρα ενωμένη» υπογράμμισε.

Για «εθνική τραγωδία που βύθισε την Γαλλία στο πένθος και απειλεί την Δημοκρατία», γι’ αυτό και χρήζει «άμεσης, αποφασιστικής απάντησης», έκανε λόγο ο πρώην Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί.

Μακελειό στο Παρίσι: Γάζωσαν γραφεία εφημερίδας -12 νεκροί

Οι 4 άτυχοι σκιτσογράφοι που έχασαν τόσο άδικα την ζωή τους

Γραφεία εφημερίδων και τόποι λατρείας βρίσκονται υπό αστυνομική προστασία. Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς έθεσε σε κόκκινο συναγερμό όλη την περιφέρεια Ιλ ντε Φρανς όπου ανήκει το Παρίσι, ενεργοποιώντας το σχέδιο Vigipirate. Το ίδιο σχέδιο- το οποίο τίθεται σε εφαρμογή σε περίπτωση σοβαρών απειλών- είχε ενεργοποιηθεί και μετά το πρόσφατο μπαράζ αιματηρών επιθέσεων εναντίον πολιτών και αστυνομικών σε διάφορες γαλλικές πόλεις, κατά τις οποίες ένας άνθρωπος έχασε την ζωή του και περίπου 30 τραυματίστηκαν.

Την τρομοκρατική επίθεση καταδίκασαν με δηλώσεις τους, πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες, όπως η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στέλνοντας μηνύματα στήριξης προς την Γαλλία.

Γαλλία: Πυροβολισμοί στα γραφεία σατιρικού περιοδικού -10 νεκροί

Έντρομοι οι εργαζόμενοι ανέβηκαν στην ταράτσα του κτιρίου

 

«Συνήθης ύποπτος»

Η «Charlie Hebdo» έχει γίνει πολλές φορές «κόκκινο πανί» εξαιτίας των σατιρικών σκίτσων με θέμα το Ισλάμ που έχει δημοσιεύσει κατά καιρούς. Μάλιστα τον Νοέμβριο του 2011, στα γραφεία της είχε σημειωθεί επίθεση με μολότωφ, μετά τη δημοσίευση εξώφυλλου με σατιρικό σκίτσο του προφήτη Μωάμεθ ο οποίος εμφανιζόταν να λέει «100 μαστιγώματα αν δεν πεθάνετε από τα γέλια». Για την συγκεκριμένη έκδοση η εφημερίδα είχε μάλιστα αλλάξει το όνομά της από «Charlie Hebdo» σε «Charia (σαρία) Hebdo».

Το 2012 επανήλθε με νέα σειρά σατιρικών σκίτσων για το Ισλάμ, πυροδοτώντας κύμα αντιδράσεων.
Πηγή ethnos.gr

Comments are closed.