Ηταν όλοι εκεί… εκτός από τον Ομπάμα

Εντονες επικρίσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ δέχεται τις τελευταίες ώρες ο αμερικανικός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξαιτίας της απουσίας της επίσημης αμερικανικής κυβέρνησης στην εκδήλωση μνήμης στο Παρίσι όπου τιμήθηκαν τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων, με κάποιους να κάνουν λόγο ακόμη και για «δειλία». Για ιστορική ημέρα μιλάει ο γαλλικός Τύπος.

Ηταν όλοι εκεί... εκτός από τον Ομπάμα

Στην εκδήλωση της Κυριακής την οποία πολλοί σχολιαστές χαρακτήρισαν ως τη μεγαλύτερη συγκέντρωση στο Παρίσι από την απελευθέρωσή του από τη ναζιστική Γερμανία 1944 οι Ηνωμένες Πολιτείες εκπροσωπήθηκαν από την πρέσβειρα στη Γαλλία, Τζέιν Χάρτλεϊ και την υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδια για την Ευρώπη Βικτόρια Νούλαντ.

Αλλά σχολιαστές σε ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης των ΗΠΑ έθεσαν το ερώτημα γιατί ο Ομπάμα δεν παρέστη ή γιατί δεν έστειλε ένα κορυφαίο αξιωματούχο της κυβέρνησης, όπως ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν ή ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Ακόμη και ο υπουργός Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών Έρικ Χόλντερ που μετέβη στο Παρίσι συναντήθηκε απλώς με τους Ευρωπαίους ομολόγους του για τα θέματα ασφάλειας για να συζητήσουν τρόπους για την πρόληψη του βίαιου εξτρεμισμού, αλλά δεν παρέστη στην πορεία.
Το CNN συζήτησε το θέμα στην εκπομπή του Φαρίντ Ζακάρια ο οποίος χαρακτήρισε την απουσία των ανώτερων αξιωματούχων των ΗΠΑ στο Παρίσι ως ένα λάθος, ενώ στην ιστοσελίδα του σήμερα ο βασικός του τίτλος είναι: «Πού ήταν ο Ομπάμα;».

Η παρουσιάστρια του Fox News Γκρέτα φαν Σουστερεν έγραψε στο Twitter: «Αυτό είναι πραγματικά ενοχλητικό – Που είναι ο πρόεδρος Ομπάμα! Γιατί δεν πήγε;»

Χαρακτηριστικό είναι το σημερινό πρωτοσέλιδο της New York Daily News το οποίο φιλοξενεί μια ολοσέλιδη φωτογραφία της χθεσινής μαζικής κινητοποίησης στο Παρίσι και από κάτω με μεγάλα γράμματα τον τίτλο: «Απογοήτευσες τον κόσμο». «Την Κυριακή, περισσότεροι από 40 ηγέτες παρέλασαν μαζί με τρία εκατομμύρια πολίτες στο Παρίσι κατά της τρομοκρατίας. Κανείς από αυτούς τους άνδρες δεν εμφανίστηκε», γράφει ο υπέρτιτλος της αμερικανικής εφημερίδας παραθέτοντας τις φωτογραφίες του Μπαράκ Ομπάμα, του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, του υπουργού εξωτερικών Τζον Κέρι και του υπουργού Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ, ο οποίος όπως αναφέρει η εφημερίδα «σνόμπαρε» την πορεία.

«Λυπηρό το γεγονός ότι 50 ηγέτες του κόσμου επέδειξαν αλληλεγγύη στο Παρίσι, αλλά ο Πρόεδρος Ομπάμα αρνήθηκε να συμμετάσχει. Η δειλία συνεχίζεται» έγραψε ο Νιουτ Γκίνγκριτς, πρώην πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, ο οποίος είχε θέσει υποψηφιότητα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων το 2012.Πιο συγκαταβατικοί με την απουσία Ομπάμα από την εκδήλωση στο Παρίσι ήταν οι Γάλλοι. Η γαλλική τηλεόραση σχολίασε ότι η παρουσία του Αμερικανού προέδρου θα ήταν πολύ δύσκολη υπό τις παρούσες συνθήκες δεδομένου του επιπέδου της ασφάλειας που τον συνοδεύει στις δημόσιες εμφανίσεις του.

Tις αναφορές στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης για την απουσία του Μπαράκ Ομπάμα από την εκδήλωση μνήμης στο Παρίσι αρνήθηκε να σχολιάσει ο Λευκός Οίκος, ο οποίος περιορίστηκε να ανακοινώσει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει μια παγκόσμια συνάντηση για θέματα ασφάλειας στην Ουάσιγκτον τον Φεβρουάριο όπου θα συζητηθούν οι αμερικανικές και διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού.

Στο Παρίσι ο Κέρι την Παρασκευή
Ως απάντηση(;) στην εσωτερική κριτική, σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί την Παρασκευή στο Παρίσι για συνομιλίες με τις γαλλικές αρχές μετά τις επιθέσεις των τζιχαντιστών στη Γαλλία που προκάλεσαν τον θάνατο 17 ανθρώπων την περασμένη εβδομάδα και, για να εκφράσει την αλληλεγγύη του για τα θύματα της επίθεσης κυρίως στη σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo.

«Θα ταξιδέψω την Πέμπτη και θα βρίσκομαι εκεί την Παρασκευή», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Ινδία, διευκρινίζοντας ότι θέλει να «δείξει τη σχέση που υπάρχει μεταξύ των ΗΠΑ και του παλαιότερου συμμάχου μας».

«Η σχέση με τη Γαλλία δεν στηρίζεται σε μια ιδιαίτερη στιγμή ή ημέρα. Είναι μια διαρκής σχέση, πολύ βαθιά ριζωμένη στις κοινές αξίες, κυρίως την αξία της ελευθερίας της έκφρασης».

«Από την πρώτη στιγμή προσφέραμε τις υπηρεσίες μας των μυστικών πληροφοριών, της επιβολής του νόμου και όλες τις προσπάθειές μας», δήλωσε ο Κέρι απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Καμιά τρομοκρατική ενέργεια, καμιά ομηρία σε παντοπωλείο, ούτε δύο άνδρες με Καλάσνικοφ θα εμποδίσουν ποτέ τους πολίτες που πραγματοποιούν πορεία για τη δημοκρατία», τόνισε αναφερόμενος στη μεγαλειώδη διαδήλωση στο Παρίσι.

Γαλλικός Τύπος: Μια ιστορική ημέρα
Ο γαλλικός Τύπος ομόφωνα χαρακτηρίζει σήμερα «ιστορική ημέρα» την Κυριακή 11 Ιανουαρίου του 2015 με τη μεγαλειώδη «πορεία για τη δημοκρατία» στο Παρίσι στην οποία μετείχαν σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι που κατήγγειλαν την τρομοκρατία, ενώ καλεί τους “πολιτικούς να φροντίσουν ώστε να καρποφορήσει» η δυναμική αυτή.

«Είναι η μεγαλύτερη διαδήλωση μετά την Απελευθέρωση! Κάτι απίστευτο συνέβη στους δρόμους της Γαλλίας», γράφει με μεγάλη ικανοποίηση η Liberation.

«H 11η Ιανουαρίου θα μείνει στην ιστορία μας», γράφει η Humanité. «Στην εθνική ψευδαίσθηση, η ιστορική μέρα της 11ης Ιανουαρίου του 2015 θα έχει τη θέση της», παραδέχεται η Figaro που αναγνωρίζει «πώς να μην υπάρξει συγκίνηση από αυτό το θέαμα, ενός έθνους επιτέλους ενωμένου;».

«Τώρα, θα πρέπει να πάμε λίγο πιο μακριά, να σκεφτούμε», υπογραμμίζει η μεγάλη εφημερίδα της περιφέρειας Ouest-France.

H Aujourd’hui en France/Le Parisien συμφωνεί και υπερθεματίζει γράφοντας: «μόλις περάσει η περίοδος του πένθους και της συγκίνησης, η χώρα μας θα στραφεί προς το μέλλον με μια διαφορετική ματιά. Και περιμένουμε, από όσους έχουν θέσεις ευθύνης ή προσποιούνται ότι έχουν, απαντήσεις αληθινές και σωστές».

«Αυτό δεν είναι ένα μήνυμα υποστήριξης, είναι ένα μήνυμα απαίτησης. Απευθύνεται στην ηγεσία μας. Της το απαιτεί», τονίζει η συντηρητική L’Opinion.
Πηγή ethnos.gr

Comments are closed.