Τριστάνος και Ιζόλδη του Ρίχαρντ Βάγκνερ

 

Τριστάνος και Ιζόλδη του Ρίχαρντ Βάγκνερ

Ιστορική πρεμιέρα για την Εθνική Λυρική Σκηνή

Μια νέα σελίδα στην ιστορία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σήμανε η θριαμβευτική πρεμιέρα του αριστουργήματος του Ρίχαρντ Βάγκνερ Τριστάνος και Ιζόλδη, της όπερας που άλλαξε την μουσική, την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην ορμητική μουσική διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη και σε σκηνοθεσία Γιάννη Κόκκου. Η Ορχήστρα της ΕΛΣ υπό τον αρχιμουσικό και Καλλιτεχνικό της Διευθυντή Μιχαηλίδη σημείωσε έναν πραγματικό άθλο ερμηνεύοντας για πρώτη φορά την -τεραστίων απαιτήσεων- παρτιτούρα του Ρίχαρντ Βάγκνερ.

Στην κατάμεστη αίθουσα Α. Τριάντη, λίγα δευτερόλεπτα πριν το φινάλε, το κοινό ξέσπασε σε ένα αυθόρμητο, θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα το οποίο έγινε χείμαρρος όταν μετά την αποθεωτική υπόκλιση των σπουδαίων μονωδών και του σκηνοθέτη Γιάννη Κόκκου, ο μαέστρος Μύρων Μιχαηλίδης κάλεσε την ολόκληρη την Ορχήστρα της ΕΛΣ, επί σκηνής για να κάνει την δική της υπόκλιση. Ήταν άλλωστε η Ορχήστρα που αναδείχθηκε πρωταγωνιστής της βραδιάς αφού όχι μόνο κατάφερε να φανεί αντάξια των προσδοκιών, αλλά και να ερμηνεύσει με πάθος ένα από το πιο δύσκολα έργα που έχουν γραφτεί ποτέ. Ο Μύρων Μιχαηλίδης διηύθυνε Ορχήστρα, Χορωδία και Μονωδούς με συνοχή, προσοχή στη λεπτομέρεια και πάθος.

Ο διεθνής Έλληνας της Όπερας Γιάννης Κόκκος υπέγραψε την σκηνοθεσία, τα σκηνικά και τα κοστούμια συνθέτοντας ένα συναρπαστικό θέαμα που κράτησε το ενδιαφέρον του κοινού αμείωτο στην πεντάωρη διάρκεια της παράστασης. Οι εξαιρετικές προβολές του Ερίκ Ντυραντώ και οι ατμοσφαιρικοί φωτισμοί του Τζουζέππε Ντι Ιόριο υπογράμμισαν την υποβλητική ατμόσφαιρα του έργου.

Στους ρόλους του τίτλου ο Τόρστεν Κερλ και η Αν Πέτερσεν επιβεβαίωσαν την φήμη που τους ακολουθεί ως “ιδανικοί βαγκνερικοί ερμηνευτές”, ενώ η σπουδαία Καταρίνα Νταλάυμαν έκλεψε τις εντυπώσεις ως Μπρανγκαίνε. Ο Μίχαελ Φηρ στον ρόλο του Κούρβεναλ και ο Ράινχαρτ Χάγκεν στο ρόλο του Βασιλιά Μάρκου έδωσαν εξαιρετικές ερμηνείες όπως και όλοι οι Έλληνες μονωδοί στους δεύτερους ρόλους: Αντώνης Κορωναίος, Χαράλαμπος Αλεξανδρόπουλος, Νίκος Στεφάνου, Κωστής Ρασιδάκης.

Επόμενες παραστάσεις στις 28, 31 Ιανουαρίου & 4 Φεβρουαρίου 2015.

Comments are closed.