Στις 4 μ.μ. η ορκωμοσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα

Τσίπρας - Καμμένος

Στις 4 το απόγευμα, ο Αλέξης Τσίπρας θα ορκιστεί Πρωθυπουργός ενώπιον του Κάρολου Παπούλια, όπως ανακοινώθηκε από την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε μετά την πρωινή επίσκεψη του Πάνου Καμμένου στην Κουμουνδούρου και τη συμφωνία του με τον Αλέξη Τσίπρα για σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο Πάνος Καμμένος επισκέφθηκε τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα από σχετική πρόσκληση που έλαβε τη νύχτα από τον νικητή των εκλογών Αλέξη Τσίπρα. Η συνάντηση των δύο ανδρών διήρκησε περί τα 50 λεπτά.

Εξερχόμενος των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ ο Πάνος Καμμένος δήλωσε: «Θέλω να σας ανακοινώσω ότι από αυτή τη στιγμή υπάρχει κυβέρνηση στη χώρα. Οι ΑΝΕΛ δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ο Πρωθυπουργός πρόκειται να μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να του ανακοινώσει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δεν αποκάλυψε ποια χαρτοφυλάκια θα λάβει το κόμμα του και είπε ότι η σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος «θα ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό».

Αφού επισημοποιηθούν τα αποτελέσματα των εκλογών – με τη σχετική ενημέρωση από το υπουργείο Εσωτερικών προς τον Πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη και ακολούθως του τελευταίου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας – ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στις 3.30 το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο ζητώντας από τον Κάρολο Παπούλια εντολή σχηματισμού κυβέρνησης -κομίζοντας τη σχετική στήριξη από τους ΑΝΕΛ που θα προστεθούν στους 149 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: συνολικά μια κυβερνητική πλειοψηφία 162 εδρών.

Νωρίτερα, στις 2.30 το μεσημέρι, ο Τσίπρας θα επισκεφθεί τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο.

Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα την Τρίτη.

Το τηλεφώνημα προς τον Πάνο Καμμένο για να συζητηθεί η κυβερνητική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ έγινε όταν, μετά τα μεσάνυχτα, κατέστη σαφές ότι το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα δεν πρόκειται να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία παρά την ευρεία νίκη του. Οντως ο ΣΥΡΙΖΑ έμεινε στις 149 έδρες έχοντας λάβει το 36,34% των ψήφων, έναντι ενός ποσοστού 27,81 της ΝΔ που καταλαμβάνει 76 έδρες.

Μετά τα μεσάνυχτα – και ενώ το θρίλερ για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατάφερνε να εξασφαλίσει τελικά την αυτοδυναμία έβαινε προς το τέλος του – έγινε γνωστό πως ο Αλέξης Τσίπρας θα δεχθεί το πρωί της Δευτέρας στα γραφεία του στην Κουμουνδούρου τον Πάνο Καμμένο για να συζητήσουν τους όρους της μεταξύ τους συνεργασίας σε κυβερνητικό σχήμα που είναι θα είναι έτοιμο το ίδιο απόγευμα – με τον Αλ. Τσίπρα να ορκίζεται αυθημερόν νέος Πρωθυπουργός.

Βέβαια ο Αλ. Τσίπρας έχει δεσμευθεί στην αναζήτηση ευρύτερης συναίνεσης και θα συναντηθεί με τον Σταύρο Θεοδωράκη του Ποταμιού ενώ θα απευθύνει πρόσκληση για συνάντηση και προς τον γενικό γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, επί τη βάσει της δήλωσης του Δημ. Κουτσούμπα, ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ φέρει προς ψήφιση φιλολαϊκά μέτρα, το ΚΚΕ θα τα ψηφίσει.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος ήταν από τους πρώτους που το βράδυ της Κυριακής επικοινώνησαν με τον Αλέξη Τσίπρα για να τον συγχαρεί για τη νίκη του. Αρχικά μάλιστα είπε πως τη Δευτέρα θα συνομιλήσει εκ νέου με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο από την Κουμουνδούρου έγινε, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, γνωστό πως τη Δευτέρα το πρωί θα υπάρξει κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών, ενώ λίγο αργότερα το Mega ανέφερε ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα συνεργαστούν σε ένα κυβερνητικό σχήμα που θα δίνει στο κόμμα του Πάνου Καμμένου τουλάχιστον ένα χαρτοφυλάκιο, κατά πάσα πιθανότητα το υπουργείο Ναυτιλίας.
Πηγή τα ΝΕΑ.gr

Comments are closed.