Τα κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τα ΜΜΕ, θα αντέξει όμως χωρίς αυτά;

 

Τα κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τα ΜΜΕ, θα αντέξει όμως χωρίς αυτά;

Μόνο εντυπωσιακό μπορεί να είναι και ενδεχομένως διδακτικό, το γεγονός ότι ένα κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ που ξεκίνησε από το 4%, κατάφερε να γίνει κυβέρνηση έχοντας το σύνολο των ΜΜΕ απέναντί του! Όταν άλλα κόμματα, όπως για παράδειγμα το Ποτάμι η προβολή του οποίου μπορεί να συγκριθεί μόνο με ένα ιστορικό κόμμα τού μεγέθους της ΝΔ, μετά βίας συγκέντρωσε 6%… Αποδεικνύοντας ότι ένα προϊόν, είτε πολιτικό είτε καταναλωτικό, όσο και να το διαφημίσεις για να γίνει μαζικό, χρειάζεται και περιεχόμενο.

Έτσι, η διαπίστωση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι κατάφερε από το 2012, δηλαδή, μέσα σε δύο χρόνια να εκτοξεύσει τα ποσοστά του και να γίνει κυβέρνηση έχοντας απέναντί του το σύνολο των μεγάλων ΜΜΕ ελάχιστα απέχει από την πραγματικότητα. Πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά, κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε σε τόσο απόλυτο βαθμό εχθρική αντιμετώπιση από όλα τα μεγάλα κανάλια και όλες τις μεγάλες εφημερίδες. Με εξαίρεση τα περιορισμένης απήχησης κομματικά Μέσα που διαθέτει, τα μόνα ΜΜΕ που αντιμετώπισαν θετικά το κυβερνών πλέον κόμμα ήταν το KONTRA Channel του Γιώργου Κουρή και οι εφημερίδες του.

Με άλλα λόγια ο ΔΟΛ, ο ΠΗΓΑΣΟΣ, το συγκρότημα του Φαλήρου, ΣΚΑΙ και «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», το MEGA, ο ΑΝΤ1, το «ΘΕΜΑ», τα media του Γ. Κουρτάκη, καθώς και τα Μέσα του Γ. Φιλιππάκη, στήριζαν αναφανδόν την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και καθημερινά «πυροβολούσαν» αλύπητα τον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του. Εξαίρεση από την προσπάθεια της ομαδικής εκτέλεσης αποτέλεσε ο Νίκος Χατζηνικολάου του REAL Group που φρόντισε προσωπικά ο ίδιος να κρατήσει ίσες αποστάσεις από κυβέρνηση και αντιπολίτευση… Αντίθετα, σημαντικά στελέχη του ομίλου του, όπως για παράδειγμα ο Γιώργος Τράγκας, η Κάτια Μακρή, η Χριστίνα Κοραή κ.ά – άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο, ασκούσαν κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ. Κυματοθραύστες στο επικοινωνιακό τσουνάμι εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ ήταν συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι – μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού, όπως η Ελένη Καλογεροπούλου, ο Θοδωρής Μιχόπουλος και ο Πέτρος Κατσάκος.

Μετεκλογικά η κατάσταση παραμένει ίδια, η στάση όλων των μεγάλων ΜΜΕ που προαναφέραμε δεν έχει μεταβληθεί στο ελάχιστο! Προφανώς οι εκδότες και οι καναλάρχες ασπάζονται τη θεωρία της Αριστερής παρένθεσης, περίπου όπως την ανέπτυξε εχθές ο Αντώνης Σαμαράς… Βεβαίως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις… Ακόμη όμως και να πάμε ξανά σε εκλογές, ποιος μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέψει στην αντιπολίτευση και η ΝΔ θα σχηματίσει κυβέρνηση με ένα κόμμα τύπου Ποτάμι; Μπορεί η πολιτικο-μιντιακή πιάτσα να προεξοφλεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο… Ωστόσο, η κοινωνία βρίσκεται σε τελείως διαφορετική διάσταση, με αποτέλεσμα όλες οι προβλέψεις να είναι επισφαλείς. Επιπλέον οι κρίσεις και οι αναλύσεις, πολιτικών, δημοσιογράφων και αναλυτών που ζουν εγκλωβισμένοι στον μικρόκοσμο των γραφείων τους και των καφέ-μπαρ-εστιατορίων του τριγώνου Σύνταγμα – Κολωνάκι – Χίλτον, είναι πλέον εκτός πραγματικότητας!

Για να το πούμε διαφορετικά, ποιος θα πίστευε πριν έναν χρόνο (και όχι πριν πέντε ή δέκα), ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κυβέρνηση, η υπερνομαρχία Αττικής θα ελέγχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και σε κανέναν μεγάλο δήμο της χώρας δεν θα υπάρχει εκπρόσωπος της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ; Αν πριν έναν χρόνο έλεγε κάποιος ότι ο Τσίπρας θα γίνει πρωθυπουργός, η Δούρου υπερνομάρχης και το σχήμα θα συμπλήρωναν ως δήμαρχος Θεσσαλονίκης ο Μπουτάρης, Αθήνας ο Καμίνης και Πειραιά ο Μώραλης…. Και ότι ο Βασίλης Λεβέντης στη «μεγάλη φτωχομάνα» θα έπαιρνε μεγαλύτερο ποσοστό από τον Βενιζέλο, θα καλούσαν την αστυνομία πιστεύοντας ότι έχει δραπετεύσει από το Δρομοκαΐτειο!

Συμπερασματικά λοιπόν το ερώτημα είναι, αν η κυβέρνηση Τσίπρα θα αντέξει το βάρος των τεράστιων προβλημάτων που έχει μπροστά της, με όλα τα ΜΜΕ απέναντί της. Αλλά κι αν την ίδια ώρα επιλέξει να συγκρουστεί με τους εκδότες, ανοίγοντας ένα ακόμη μέτωπο. Εκτός κι αν αποφασίσει να συμμαχήσει με κάποιους εξ αυτών!

Comments are closed.