«Αφήνουμε τον καναπέ, ζούμε καλύτερα»

 

«Αφήνουμε τον καναπέ, ζούμε καλύτερα»

Πάνω από 2.000 άτομα ακολούθησαν την προτροπή του ΣΚΑΪ: «Αφήνουμε τον καναπέ, ζούμε καλύτερα» την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου και βρέθηκαν στην Πεντέλη για να περπατήσουν.

Περπάτησαν σε ένα μονοπάτι που οδηγεί στο αρχαίο λατομείο και από εκεί συνεχίζοντας φτάνει στη θρυλική σπηλιά του Νταβέλη, όπου έβρισκε καταφύγιο ο λήσταρχος έως το 1856. Η σπηλιά έχει διαστάσεις περίπου 45×62 μέτρα και εξερευνήθηκε για πρώτη το 1935.

Το συγκεκριμένο μονοπάτι βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά της Πεντέλης, θεωρείται εύκολο ακόμα και για αρχάριους (βαθμός δυσκολίας κατηγορία 1) και είναι πολύ καλά συντηρημένο.

Η διάρκεια της πεζοπορίας από το αρχαίο λατομείο προς τη σπηλιά Νταβέλη με την επιστροφή, είναι περίπου δυόμισι ώρες. Είναι σημαντικό ότι όσοι συμμετείχαν στον περίπατο έμαθαν την ιστορία του αρχαίου λατομείου, αλλά και τη διαδρομή των μαρμάρων, μετά την εξόρυξή τους από το αρχαίο λατομείο προς την Ακρόπολη. Για τη μεταφορά τους χρησιμοποιούσαν τροχαλίες, αντίβαρα και βαρούλκα. Ο μαρμάρινος όγκος μεταφερόταν με εργάτες από το σημείο εξόρυξης και μέσω της αρχαίας οδού Λιθαγωγίας. Το Πεντελικό μάρμαρο φημίζεται ως το πιο λευκό και πιο σκληρό μάρμαρο στον κόσμο.

Για την ιστορία του λατομείου και τη διαδρομή του μαρμάρου μίλησε ο Καθηγητής Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ Μανόλης Κορρές. Παράλληλα και στα δύο αυτά σημεία ξενάγησαν εθελοντές αρχαιολόγοι από τη Β’ Εφορεία Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων και Εφορεία Σπηλαιολογίας. Ενώ στην επιτυχία της δράσης συνέβαλαν μέλη του ΣΠΑΠ, μέλη από την εθελοντική ομάδα Πεντέλη Social Polis, σε συνεργασία με το Δασαρχείο Πεντέλη και τον Σύνδεσμο για τη προστασία και την Ανάπλαση του Πεντελικού.

Comments are closed.