«Η εποχή των εικόνων» με την Κατερίνα Ζαχαροπούλου

 

 

«Η εποχή των εικόνων» με την Κατερίνα Ζαχαροπούλου

Νέος κύκλος εκπομπών κάθε Πέμπτη στις 20:00 στη ΝΕΡΙΤ                                      

«Η Εποχή των Εικόνων» η μοναδική εκπομπή για την σύγχρονη τέχνη, επιστρέφει στη δημόσια τηλεόραση κάθε Πέμπτη με έναν νέο κύκλο. Για 12η χρονιά συνεχίζει να παρουσιάζει τα σημαντικότερα γεγονότα στην τέχνη, τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό.

Αυτή την Πέμπτη στις 20:00 η Κατερίνα Ζαχαροπούλου συναντά τον Άγγελο Δεληβοριά στο ατελιέ του Ν.Χ. Γκίκα το οποίο βρίσκεται στον 5o όροφο της οικίας -μουσείο του καλλιτέχνη στην οδό Κριεζώτου 3 και συζητούν για το επίτευγμα της υλοποίησης αυτού του εθνικού αρχείου της πνευματικής ζωής του τόπου από το 1922 έως τα χρόνια της μεταπολίτευσης. Ο Άγγελος Δεληβοριάς μας αφηγείται με συγκίνηση και έμφαση την επιθυμία του Νίκου Χατζηκυριάκου Γκίκα να παραδοθεί το σπίτι του ως μουσείο στις επερχόμενες γενιές με στόχο την επαφή τους με ιστορικής σημασίας για την πνευματική ζωή του τόπου προσωπικότητες.

Θα δούμε πολλά από τα εκθέματα του μουσείου, έργα των Μόραλη Εγγονόπουλου, Μποστ, Κουλεντιανού, φωτογραφικό υλικό από τη ζωή και το έργο της λεγόμενης γενιάς του μεσοπολέμου, επιστολές και εκδόσεις καθώς και τα νόμπελ των Σεφέρη, Ελύτη, παρτιτούρες του Μίκυ Θεοδωράκη και του Σκαλκώτα, φωτογραφίες της Βούλας Παπαϊωάννου, Nelly΄s, Κώστα Μπαλάφα και Τάκη Τλούπα, έπιπλα και αντικείμενα του Ν.Χ. Γκίκα, καθώς και εξώφυλλα δίσκων, ανάμεσά τους των Τσιτσάνη, Μαρία Κάλλας, Μίκυ Θεοδωράκη.

Το μοναδικό αυτό μουσείο Εθνικής Αυτογνωσίας ξεδιπλώνεται μέσα από την εκπομπή και τον καθαρό, καίριο λόγο του Άγγελου Δεληβοριά, που ξεκινά τον νέο της κύκλο με ένα συμβολικό αφιέρωμα στις πνευματικές αξίες του τόπου, τον κοσμοπολιτισμό και την αυτογνωσία.

Comments are closed.