Σόιμπλε: Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε – Βαρουφάκης: Ζητούμε χρόνο για να παρουσιάσουμε λύσεις
Για εντατική συζήτηση χωρίς ωστόσο συμφωνία των δύο πλευρών έκανε λόγο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Έλληνα ομόλογό του Γιάννη Βαρουφάκη. “Παρά την ανοιχτή συζήτηση δεν συμφωνούμε επακριβώς… Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Σόιμπλε διεμήνυσε ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται, διαφορετικά δεν θα υπάρχει αξιοπιστία, και τόνισε ότι αν το ελληνικό πρόγραμμα αλλάξει θα χρειαστεί μια συμφωνία και έγκριση, ενώ εξέφρασε, όπως είπε, στον κ. Βαρουφάκη τον σκεπτικισμό του για ορισμένα από τα μέτρα που ανακοίνωσε η νέα ελληνική κυβέρνηση.
Επισήμανε ότι η Ελλάδα πρέπει να μιλήσει με τους τρεις θεσμούς που είναι υπεύθυνοι για το ελληνικό πρόγραμμα και ότι πρέπει να συνεχιστούν αυτές οι διαπραγματεύσεις. Όπως είπε, από τη συζήτηση με τον Έλληνα υπουργό κατάλαβε ότι “το θέμα του κουρέματος δεν είναι της παρούσης” αλλά προέχει η πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου.
Ο Γερμανός υπουργός διαβεβαίωσε ότι “η Ελλάδα ανήκει στο ευρώ”, ενώ αναγνώρισε πως υπήρξε σημαντική πρόοδος στην υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος, τονίζοντας όμως πως “υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει ακόμα να γίνουν”. Επισήμανε μάλιστα ότι “οι αιτίες για το δύσκολο δρόμο που πρέπει να βαδίσει η Ελλάδα βρίσκονται στην Ελλάδα και φυσικά δεν βρίσκονται στην Γερμανία”.
Γ. Βαρουφάκης: Βάλαμε το πλαίσιο για διαβουλεύσεις
“Δεν συμφωνήσαμε, ούτε καν συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε, συμφωνήσαμε να μπούμε σε διαβουλεύσεις ως εταίροι για ευρωπαϊκή λύση”, δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Βαρουφάκης.
Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό, δεν συζητήθηκε το θέμα του χρέους, ωστόσο μπήκε “το πλαίσιο για διαβουλεύσεις και το πλαίσιο που θα βάλει τέλος σε μια κρίση που μοιάζει να μην τελειώνει ποτέ”.
“Το μήνυμά μου προς τον κ. Σόιμπλε είναι ότι στην κυβέρνηση αυτή έχει εταίρο στην αναζήτηση λύσεων σε προβλήματα της Ένωσης”, υπογράμμισε.
Ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση ζητάει λίγο χρόνο προκειμένου να παρουσιάσει στους εταίρους της συνεκτικές προτάσεις και να υπάρξει ένα πρόγραμμα-γέφυρα μέχρι τα τέλη Μαΐου, ενώ διαβεβαίωσε πως η νέα ελληνική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να αποφύγει την χρεοκοπία.
Ερωτηθείς σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις είπε πως δεν πρέπει να απαλειφθούν όλες αλλά σημείωσε ότι λείπει ένας σημαντικός αριθμός μεταρρυθμίσεων που αφορούν στη διαφθορά. “Το 60-70 εμπεριέχουν μέτρα που θα θέλαμε να πάρουμε κι εμείς”, ανέφερε.
Για την ΕΚΤ δήλωσε ότι σύμφωνα τους δικούς της κανόνες ζητά οι χώρες με πρόγραμμα να παραμείνουν σε πρόγραμμα, αλλά αυτό εξαρτάται από το Eurogroup.
Πηγή Mega