«Βόμβες» θερμίδων στο πιάτο τους

ΛΟΝΔΙΝΟ Μεγάλες αλυσίδες φαστ φουντ όπως οι ΜacDonald΄s, Ρizza Ηut και ΚFC δεν αναγράφουν τις θερμίδες των πιάτων τους σε κοινή θέα, παρά τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας, στη Βρετανία. Καθώς ο αριθμός των Βρετανών που προτιμούν τα γεύματα εκτός σπιτιού- κυρίως σε καφετέριες και αλυσίδες φαστ φουντ- αυξάνεται συνεχώς, το υπουργείο Υγείας ξεκίνησε μια προσπάθεια για να επιβάλει την αναγραφή των θερμίδων επάνω στα συσκευασμένα τρόφιμα στα ράφια, στα μενού ή στα ταμεία των εστιατορίων. Αλλά η επιχείρηση έπεσε στο κενό. Τα ΚFC δεν δεσμεύτηκαν για συνέχιση των προσπαθειών, ενώ άλλες αλυσίδες γρήγορου φαγητού, όπως η Ρizza Ηut, εγκατέλειψαν τελείως την αναγραφή των θερμίδων στα κουτιά της πίτσας.

Την ώρα που το ετήσιο κόστος για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας και άλλων ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή ανέρχεται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ για το βρετανικό ΕΣΥ, οι καταναλωτές πρέπει να καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια για να βρουν πληροφορίες σχετικά με τις θερμίδες που καταναλώνουν όταν τρώνε έξω από το σπίτι.

Οι περισσότερες αλυσίδες παρέχουν πληροφορίες για τη θρεπτική αξία των γευμάτων τους – θερμίδες, λιπαρά και ποσότητα ζάχαρηςστις ιστοσελίδες και όχι στα καταστήματά τους.

Κάποιες, όπως τα Starbucks ή τα Costa Coffee, έχουν τυπώσει φυλλάδιο, αλλά το δίνουν μόνο αν οι πελάτες ζητήσουν τις σχετικές πληροφορίες.

Οι περισσότεροι καταναλωτές αγνοούν πόσες θερμίδες λαμβάνουν όταν αγοράζουν ένα μπέργκερ ή ένα κομμάτι πίτσα για τον δρόμο.

Μια πίτσα της Ρizza Ηut περιέχει 2.656 θερμίδες – τη στιγμή που η συνιστώμενη κατανάλωση για τον ενήλικο άνδρα είναι 2.500 θερμίδες την ημέρα. Ενα κομμάτι κέικ στα Starbucks περιέχει 560 θερμίδες – το ένα τέταρτο της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας για τις ενήλικες γυναίκες (2.000 θερμίδες). Σύμφωνα με τον «Ιndependent», μόνο πέντε εταιρείες έχουν δεσμευτεί να έχουν σε κοινή θέα καταλόγους με τις θερμίδες στα καταστήματά τους. Η Ρizza Ηut ισχυρίστηκε ότι οι πελάτες βρήκαν τον κατάλογο με τις θερμίδες «περίπλοκο».

Η Σου Ντέιβις της οργάνωσης προστασίας των καταναλωτών «Which?», επιμένει ότι όποιος γευματίζει τακτικά σε φαστ φουντ πρέπει να είναι ενήμερος για τις θερμίδες στο πιάτο του. «Ολες οι έρευνες που έχουμε κάνει, δείχνουν ότι οι καταναλωτές επιθυμούν να ξέρουν τη διατροφική αξία των πιάτων. Για να έχει επιτυχία όμως μια τέτοια εκστρατεία θα πρέπει να συμμετέχουν πολλές από τις αλυσίδες, κάτι που δυστυχώς δεν φαίνεται πιθανό».

ΓΡΗΓΟΡΟ ΚΑΙ ΠΑΧΥΝΤΙΚΟ

Ρizza Ηut

Τέσσερα κομμάτια Ρepperoni Feast pizza:

1.390 θερμίδες Δύο κομμάτια σκορδόψωμου: 191 θερμίδες Ρepsi (375 ml):

157 θερμίδες Σύνολο 1.736 θερμίδες

ΚFC

(1/4 του οικογενειακού γεύματος) Τρία κομμάτια της «αυθεντικής συνταγής κοτόπουλου» (στήθος, μπούτι, φτερούγα):

665 θερμίδες Μεσαίο μέγεθος πατάτες: 256 θερμίδες Ενα τέταρτο της μεσαίας σαλάτας coleslaw:

33,5 θερμίδες Ρepsi (375 ml):

157,5 θερμίδες Σύνολο 1.112 θερμίδες

ΜcDonald΄s
Βig Μac:

490 θερμίδες Μεσαίο μέγεθος πατάτες: 330 θερμίδες Μεσαίο μέγεθος μιλκσέικ σοκολάτα: 415 θερμίδες Σύνολο 1.235 θερμίδες
(Αναδημοσίευση από ΒΗΜΑ)

Comments are closed.