Απορρίπτει η κυβέρνηση το σχέδιο Ντάισελμπλουμ για παράταση του προγράμματος
«Απαράδεκτο» και «παράλογο» χαρακτήρισε η κυβερνητική πλευρά το σχέδιο συμφωνίας που υπέβαλλε κατά την κρίσμη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ζητώντας από την κυβέρνηση να καταθέσει αίτημα για την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος στήριξης.
Η ελληνική κυβέρνηση κάνει λόγο για υπαναχώρηση των εταίρων στη συνεδρίαση του Eurogroup τονίζοντας ότι κατά την συζήτηση παρουσιάστηκε ως βάση συζήτησης ένα κείμενο που αποτελεί ριζική υπαναχώρηση από την κοινή ανακοίνωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, την προηγούμενη Πέμπτη, κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «η επιμονή ορισμένων κύκλων να εφαρμόσει η νέα ελληνική κυβέρνηση το Μνημόνιο είναι παράλογη και μη αποδεκτή. Η υλοποίηση του μνημονιακού προγράμματος «έφυγε» από το τραπέζι στη Σύνοδο Κορυφής» και προσθέτουν ότι «όσοι την επαναφέρουν χάνουν το χρόνο τους».
Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σήμερα, επισημαίνουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.
Πιθανότητα για νέο έκτακτο Eurogroup
Ο κ.Βαρουφάκης μπήκε στη συνεδρίαση του Eurogroup με καθυστέρηση λίγων λεπτών, καθώς είχε προηγηθεί έκτακτη συνάντηση με τους κ.κ. Ντάισελμπλουμ και Πιέρ Μοσκοβισί σε μια ύστατη προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι φαίνεται πως είχε πέσει νωρίτερα πρόταση για μορατόριουμ τεσσάρων μηνών στη διάρκεια των οποίων η Ελλάδα δεσμεύεται να μην προχωρήσει σε μονομερείς κινήσεις δημοσιονομικού χαρακτήρα στο εσωτερικό εφόσον οι Ευρωπαίοι δεν κλείσουν την στρόφιγγα της χρηματόδοτησης, σενάριο όμως που συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες υλοποίησης.
Στο Eurogroup αναμένεται να κατατεθούν δυο έγγραφα με τις μνημονιακές εκκρεμότητες και τις απόψεις της Ελλάδας, με τους τεχνοκράτες να αναμένουν από την Ελλάδα να διευκρινίσει ποια από τα σημεία θέλει να διατηρήσει, ποια να αλλάξει και ποια να μεταθέσει σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα υλοποίησης.
Η Αθήνα προσέρχεται εκπροσωπούμενη από τον Γ. Βαρουφάκη και τον Γ. Δραγασάκη έχοντας “κόκκινες γραμμές” τις ιδιωτικοποιήσεις, το ασφαλιστικό και τα δημοσιονομικά αναφορικά με τον στόχο για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3% στο 1,5% και επιδιώκοντας να ανοίξει ο δρόμος για πολιτική συμφωνία με στόχο ένα πρόγραμμα – γέφυρα και προτάσσοντας τους ανθρώπους έναντι των δανειστών.
Το Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο, αναγνωρίζει ότι δύσκολα θα προκύψει λύση και εκτιμά ότι από την στιγμή που οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να έχουν και πολιτικό χαρακτήρα, δεν αποκλείεται να χρειαστεί και νέα συνεδρίαση του Eurogroup, την οποία σχεδόν προανήγγειλε για την ερχόμενη Παρασκευή ο Ιρλανδός υπουργός Οιονομικών, Μάικλ Νούναν, προσερχόμενος το μεσημέρι στη συνεδρίαση.
«Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιιάνης Βαρουφάκης θα πρέπει να θέσει συγκεκριμένα αιτήματα για να δούμε τι ακριβώς θέλει η Αθήνα απο τους εταίρους τους στην ευρωζώνη. Η παράταση του προγράμματος θα άρει πολλά εμπόδια. Υπάρχει συζήτηση για μια νέα συνάντηση του Eurogroup την Παρασκευή, συζητήθηκε το πρωί στο Euroworking Group», είπε χαρακτηριστικά.
Πιστός στη θέση του Βερολίνου, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε, λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης, ότι αν η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί νέο πρόγραμμα, τότε δεν υπάρχει λόγος να εξεταστούν επιλογές, εκφράζοντας ακόμη μια φορά την απαισιοδοξία του για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα του ελληνικού χρέους. Άλλοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης πάντως, τάχθηκαν υπέρ της παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος, αρκεί να το ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση.
Σημείωσε ότι όσα έχει ακούσει μέχρι στιγμής δεν έχουν ενισχύσει την αισιοδοξία του για εξεύρεση λύσης στο θέμα του χρέους.
Την γραμμή Βερολίνου φαίνεται ότι υιοθετεί και η Αυστρία, αφού νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Χανς Γ. Σέλινγκ, δήλωσε «δεν θα δεχθούμε εκβιασμούς από την Ελλάδα» και τόνισε ότι η χώρα μας δεν μπορεί απλώς να αναμένει ότι θα λάβει έξι μήνες χρονικό περιθώριο για να διαμορφώσει ένα νέο πρόγραμμα.
Πιο αισιόδοξος για επίτευξη συμφωνίας εμφανίστηκε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, αποκλείοντας ωστόσο την συζήτηση για νέο πρόγραμμα διάσωσης, ενώ ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, τόνισε ότι καλή λύση για την Ελλάδα θα ήταν η παράταση του τρέχοντος προγράμματος, ώστε να υπάρξει αρκετός χρόνος για διαπραγματεύσεις.
Υπέρ μιας παράτασης που θα μπορούσε να έχει διάρκεια έως και 6 μήνες τάχθηκε και ο ευρωπαίος Επίτροπος για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο, Βλάντις Ντομπρόφσκις, σημειώνοντας ότι «ο πιο ρεαλιστικός δρόμος για να προχωρήσουμε είναι η επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος, ώστε να υπάρξει χρόνος για διαπραγματεύσεις».
Πηγή ethnos.gr