Η γυναίκα σε πρώτο πλάνο

Η γυναίκα σε πρώτο πλάνο

Κυριακή 8 Μαρτίου αμφιθέατρο ΟΑΕΔ Καλαμάτα – Είσοδος ελεύθερη
Το «Τεκμηρίωσις» Πανόραμα Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη, ο Πολιτιστικός Αντίλογος και το Φεστιβάλ Μηδέν, διοργανώνουν στην Καλαμάτα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα με τίτλο «Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ».

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε το 1857 στη Νέα Υόρκη από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον Ο.Η.Ε. ο οποίος κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να γιορτάσουν την ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών, ως μια μέρα κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο για την υποστήριξη της ισότητας και την αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία. Για τον εορτασμό της ημέρας οργανώνεται μια σειρά προβολών και συζητήσεων στο Αμφιθέατρο ΟΑΕΔ (Καλαμάτα), που τοποθετούν σε πρώτο πλάνο την γυναίκα ως δημιουργό.

Θα προβληθούν ταινίες μυθοπλασίας, μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ με θέμα τη γυναίκα από γυναίκες καταξιωμένες δημιουργούς, ενώ θα λάβει χώρα ανοικτή συζήτηση με τους δημιουργούς και το κοινό.

Πρόλογο της εκδήλωσης θα αποτελέσει η προβολή της ταινίας Le noir project του Γρηγόρη Βαρδαρινού σε συνεργασία με το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών κατά της βίας του Δήμου Καλαμάτας, ενώ αμέσως μετά το Φεστιβάλ Μηδέν θα παρουσιάσει ένα video art αφιέρωμα στη γυναίκα, από δημιουργούς από 9 χώρες (Καναδάς, ΗΠΑ, Ιταλία, Γαλλία, Περού, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βραζιλία, Πολωνία, Μ. Βρετανία). Στη συνέχεια, παρουσία των δημιουργών, θα προβληθούν ταινίες και ντοκιμαντέρ της Κατερίνας Πατρώνη, της Βίκυς Βελλοπούλου, της Εύας Στεφανή, της Αννέτας Παπαθανασίου και της Μαρίας Ντούζα και συζήτηση με θέμα «Η γυναίκα στην τέχνη».

Comments are closed.