Πράσινο φως του Eurogroup για την υλοποίηση των 7 πρώτων μεταρρυθμίσεων – Παρελθόν η τρόικα
Βασικά σημεία από τη συνέντευξη Σακελλαρίδη στον ΑΝΤ1
Στην εκπομπή «Πρωινό ΑΝΤ1» του Γιώργου Παπαδάκη φιλοξενήθηκε σήμερα το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Ακολουθούν στη συνέχεια τα βασικά σημεία της συνέντευξης:
Σχετικά με το Eurogroup
Χθες στο Eurogroup δόθηκε «το πράσινο φως» στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση των 7 πρώτων μεταρρυθμίσεων, που κατέθεσε και αυτό είναι θετικό, αλλά δεν θα μείνουμε μόνο σε αυτές γιατί η ελληνική κυβέρνηση έχει έτοιμο και ένα ευρύτερο πρόγραμμα επεξεργασμένων μεταρρυθμίσεων. Οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν την Τετάρτη, αύριο δηλαδή, στις Βρυξέλλες, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ώστε να υπάρχει μια μεγαλύτερη αποσαφήνιση και μεγαλύτερη εξειδίκευση των προτάσεων πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης.
Από τότε που εξαγγέλθηκαν οι προτάσεις του κ. Βαρουφάκη, έχουν ήδη αρχίσει να δρομολογούνται για το Κοινοβούλιο. Για παράδειγμα το ν/σ για την ανθρωπιστική κρίση. Είναι λογικό να υπάρχουν διαφωνίες μέσα στο Eurogroup. Προφανώς και ο κ. Σόιμπλε μπορεί να έχει τις δικές του διαφωνίες. Αυτό που έγινε σαφές όμως από τον υπουργό Οικονομικών, τον κ. Βαρουφάκη, στο εσωτερικό του Eurogroup, είναι ότι το ν/σ για την ανθρωπιστική κρίση είναι πρώτα από όλα ένα ν/σ που απαντάει στο βασικό πρόβλημα, της ελληνικής κοινωνίας, που είναι η κοινωνική κρίση, η οποία έχει προκληθεί από τις μέχρι τώρα πολιτικές. Δεύτερον, είναι δημοσιονομικά ουδέτερο, αφού δεν επιβαρύνει ούτε με ένα ευρώ, τον προϋπολογισμό, γιατί υπάρχουν και οι προβλεπόμενες μειώσεις δαπανών από άλλους κωδικούς, ώστε να ανευρεθούν οι πόροι για την ανακούφιση στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας που υποφέρουν.
Η Τρόικα είναι παρελθόν
Πρώτα από όλα να σας πω ότι όντως η Τρόικα είναι παρελθόν, και δεν πρόκειται να επανέλθει με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Οι πρακτικές που είχαν υιοθετηθεί στο παρελθόν, να έρχονται δηλαδή τεχνικά στελέχη της Τρόικας, να μιλάνε με τους υπουργούς, να «βάζουν την ατζέντα», να προωθούν νομοσχέδια, να επιπλήττουν τους υπουργούς και τα στελέχη των υπουργείων, για το τι έχει γίνει ή το τι δεν έχει γίνει, είναι μια πρακτική που αφενός αποδείχτηκε αναποτελεσματική, και αφετέρου ήταν ένα πλήγμα στην αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού, αλλά και της ελληνικής πολιτείας.
Πλέον το επίπεδο της συζήτησης, διεξάγεται, πρώτα από όλα σε πολιτικό επίπεδο με τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης, τον κ. Βαρουφάκη για παράδειγμα, στο Eurogroup, που μιλάει με τους θεσμούς, με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θεσμοί στους οποίους η χώρα συμμετέχει, εδώ και 10ετιες. Και από την άλλη, σε τεχνικό επίπεδο, όταν χρειάζεται εξειδίκευση διαφόρων ζητημάτων. Οι συζητήσεις αυτές των τεχνικών κλιμακίων θα λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες.
Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται σε πολιτικό επίπεδο. Από εκεί και πέρα, τα υπόλοιπα τεχνικά ζητήματα θα συζητιούνται σε ένα παρενθετικό επίπεδο.
Με βάση τη συμφωνία της 20ης Φλεβάρη, τα νομοσχέδια τα οποία θα συζητιούνται με τους θεσμούς είναι νομοσχέδια τα οποία έχουν κάποια ζητήματα σε σχέση με τα δημοσιονομικά. Από εκεί και πέρα, η ελληνική κυβέρνηση έχει την απόλυτη εξουσία και βούληση να αποφασίζει.
Η πρώτη αντίδραση για το ν/σ για την ανθρωπιστική κρίση ήταν ενδεχομένως δοκιμαστική, από την πλευρά των εταίρων και η ελληνική κυβέρνηση ανταπεξήλθε με απόλυτη αξιοπρέπεια σε σχέση με αυτή την κίνηση , γιατί ήταν ένα νομοσχέδιο το οποίο έχει πλέον πάρει το δρόμο του για ψήφιση στη Βουλή.
100 δόσεις
Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο, το οποίο, δεν έχει δημοσιονομικό κόστος, αντιθέτως έχει δημοσιονομικό όφελος. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο το οποίο πρέπει να έρθει πολύ γρήγορα στην ελληνική Βουλή και να κυρωθεί από αυτήν, ώστε να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία – το γνωρίζετε και εσείς πολύ καλά τι προσφέρει ένα τέτοιο νομοσχέδιο – προκειμένου να ενισχυθεί από τη ρευστότητα του ελληνικού Δημοσίου και να δοθεί μια πολύ σημαντική απάντηση σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα, τα οποία βαραίνουν τους ώμους των φορολογουμένων.
Σχετικά με τις φήμες αντικατάστασης Βαρουφάκη
Ο κ. Δραγασάκης είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής του κυβερνητικού συμβουλίου οικονομικής πολιτικής. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα με τον κ. Βαρουφάκη, τον υπουργό Οικονομικών, αντιθέτως η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει απολύτως τις κινήσεις του και πιστεύει ότι διαπραγματεύεται, σωστά εκφράζοντας τις απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στους θεσμούς, όπου εκπροσωπεί την Ελλάδα όπως, στο Eurogroup.
Καταπολέμηση Διαφθοράς
Έχουμε συστήσει ειδικό υπουργείο ενάντια στη διαφθορά, ώστε να παγιδευτεί το «μαύρο χρήμα» και να σταματήσουν τα «πλυντήρια του χρήματος», ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις «μαύρες τρύπες» και τα φαινόμενα διαφθοράς.
Για το νομοθετικό έργο
Η κυβέρνηση έχει κινηθεί με μεγάλη ταχύτητα σε μια σειρά από ζητήματα. Αν λάβετε υπόψη και το γεγονός ότι το νομοθετικό της έργο ξεκινάει στην ουσία από τότε που έγινε η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας (δεν μπορούσαμε πιο πριν να νομοθετήσουμε), είναι μια κυβέρνηση η οποία στα πρώτα της βήματα έχει αναπτύξει πολύ ταχύτερο βηματισμό σε σχέση με προηγούμενες. Για παράδειγμα, το πρώτο νομοσχέδιο που είχε φέρει η προηγούμενη κυβέρνηση, δηλαδή η συγκυβέρνηση του κ. Σαμαρά, του κ. Βενιζέλου και του κ. Κουβέλη το 2012 το καλοκαίρι, ήταν πάνω από ενάμιση μήνα αφότου ορκίστηκε. Η σημερινή κυβέρνηση μέσα σε ένα τέτοιο πιεστικό κλίμα και ασφυκτικό κλίμα που έπρεπε να κληθεί, να διαπραγματευθεί αμέσως με τους εταίρους, να ψηφιστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ξεκίνησε άμεσα τη διαδικασία κατάθεσης νομοθετημάτων.