Μίνι σύνοδος για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες
Λίγο μετά τις 11.30 άρχισε η μίνι σύνοδος που έχει οργανώσει ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μετά από αίτημα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για το ελληνικό ζήτημα. Η πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, ολοκληρώθηκε στις 11 το βράδυ με το δείπνο εργασίας των ηγετών και ακολούθησε μια σύντομη συνέντευξη Τύπου του κ.Τουσκ και του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά τη λήξη των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, ο Πρόεδρος της ΕΕ δήλωσε ότι τη συνάντηση αυτή ζήτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός και γι’ αυτό, όπως είπε, «σημασία έχουν οι προθέσεις του κ. Τσίπρα και όχι οι δικές μας».
Δείτε το βίντεο με τις πρώτες εικόνες από τη συνάντηση
Στην πολυμερή συνάντηση, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, μετέχουν εκτός από τον πρωθυπουργό και τον κ.Τουσκ, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Επίσης, στο τραπέζι βρίσκεται ο γενικός γραμματέας του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Ούβε Κορσέμπιους.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επιβεβαιώσει τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να τηρηθεί η συμφωνία της Ευρωομάδας της 20ής Φεβρουαρίου και να προωθήσει το μεταρρυθμιστικό πακέτο που στάλθηκε με την επιστολή του υπουργού οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.
Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι η ελληνική πλευρά θα ζητήσει την αποσαφήνιση ορισμένων ζητημάτων της απόφασης της Ευρωομάδας, τα οποία θεωρούνται «ομιχλώδη». Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι το ζητούμενο για την ελληνική κυβέρνηση είναι να ξεκαθαριστεί ότι δεν πρόκειται για ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης του προγράμματος. Όπως σχολίαζαν, “δεν μπορούν να μας ζητάνε αυτό που δεν μπόρεσε να κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση”.
Επίσης, ο κ. Τσίπρας θα επισημάνει την ανάγκη να βρεθεί άμεση λύση στο χρηματοδοτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα και που σχετίζεται με την ΕΚΤ. Παράλληλα, θα ζητήσει να εξεταστούν οι υπάρχουσες δυνατότητες για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της ταμειακής ρευστότητας του ελληνικού δημοσίου.
Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν, συγκεκριμένα, ότι η ελληνική πλευρά προτείνει την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων, την εκταμίευση των 1,9 δισεκ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα (SMPs) και την άρση της απόφασης της ΕΚΤ να μη δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εχέγγυα.
Πηγή ethnos.gr