Ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκίνησε το «ζέσταμα» για να μπει στην κυβέρνηση

 

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκίνησε το «ζέσταμα» για να μπει στην κυβέρνηση

Ο εν αναμονή κυβερνητικός εταίρος Σταύρος Θεοδωράκης και η κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού έχουν ξεκινήσει το «ζέσταμα»… περιμένοντας το «νεύμα» για την είσοδό τους στην κυβέρνηση. Το πόσο σύντομα θα υλοποιηθεί το σχέδιο εξαρτάται από την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους ευρωπαίους εταίρους και την επίτευξη ή όχι συμφωνίας.

Θυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο της εισόδου του Ποταμιού στην κυβέρνηση… είχε αποκαλύψει το Enimerosi24, από τις 7 Μαρτίου, κάνοντας λόγο για «Μυστική συμφωνία» Τσίπρα – Θεοδωράκη (εδώ). Ήταν τρεις ημέρες μετά την πολύωρη συνάντηση των δυο ανδρών στο Μαξίμου… όπου πηγές πολύ καλά ενημερωμένες υποστήριζαν ότι οι δύο πλευρές κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία που άνοιγε το δρόμο για κυβερνητική σύμπραξη τις δύσκολες ημέρες που έρχονται…

Αυτή η ώρα λοιπόν πλησιάζει, δεδομένου ότι οι πιέσεις προς τον Αλέξη Τσίπρα είναι αφόρητες, τα ταμεία είναι άδεια και οι επιλογές του περιορισμένες.

Άλλωστε οι ευρωπαίοι από την αρχή επιθυμούσαν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με Ποτάμι, αντί για τους Ανεξάρτητους Έλληνες… ενώ το ντόπιο κατεστημένο σαφώς προτιμά τον «προβλέψιμο» Σταύρο Θεοδωράκη, από τον απρόβλεπτο Πάνο Καμμένο.

Μάλιστα προς αυτήν την κατεύθυνση δεν ήταν τυχαία η επιλογή του πρωθυπουργού στην τελευταία επεισοδιακή συζήτηση στη Βουλή την περασμένη Δευτέρα 31 Μαρτίου να αγνοεί τους υπόλοιπους αρχηγούς και να απαντά μόνο καταπρόσωπο στον επικεφαλής του Ποταμιού αναδεικνύοντας τον ως αποκλειστικό κοινοβουλευτικό του συνομιλητή… Ενώ την ίδια ώρα με συντονισμένες κινήσεις και δηλώσεις τα στελέχη του Ποταμιού, αλλά και ο επικεφαλής του κόμματος φροντίζουν να δείχνουν ότι έχουν κόψει κάθε τι που φαινομενικά τους συνέδεε με τη διαπλοκή ή με εκδοτικά συμφέροντα που τραυμάτιζε το προφίλ τους.

 

Διαβάστε αναλυτικά τι γράφαμε σχετικά στις 7 Μαρτίου: 

Μυστική συμφωνία Τσίπρα – Θεοδωράκη
Μπαλαντέρ στα δύσκολα για τον πρωθυπουργό το Ποτάμι
Αν και καμία πλευρά δεν επιβεβαιώνει τα σενάρια που συζητούνται έντονα τις τελευταίες ώρες και κάνουν λόγο για μυστική συμφωνία Τσίπρα – Θεοδωράκη… Πρόσωπα που είναι σε θέση να γνωρίζουν λεπτομέρειες από τη συνάντηση της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη, ομολογούν ότι οι δυο αρχηγοί είναι πολύ κοντά σε μια πολυεπίπεδη πολιτική συμφωνία που δεν αποκλείουν να εξελιχθεί ακόμη και σε κυβερνητική σύμπραξη. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι οι δύο άνδρες βρίσκονται σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας από την επομένη κιόλας των εκλογών, συζητώντας για όλα, ενώ το τελευταίο διάστημα αυτή η συζήτηση αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά και πιθανότατα να καταλήξει σε επίσημη συμφωνία συνεργασίας των δυο κομμάτων, κάτω από πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Είναι προφανές ότι η αναγκαιότητα της συμφωνίας που για διαφορετικούς λόγους εξυπηρετεί και τις δυο πλευρές, έχει στόχο τις δύσκολες ημέρες που έρχονται, με αποκορύφωμα την κατάληξη ενός τελικού σχεδίου της ελληνικής κυβέρνησης με τους ευρωπαίους που θα πρέπει να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή. Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να σιγουρέψει την ψήφισή του σε περίπτωση ισχυρών κραδασμών στην κοινοβουλευτική του ομάδα, αλλά και μιας ενδεχόμενης ρήξης με τον κυβερνητικό του εταίρο τους ΑΝΕΛ. Ο Σταύρος Θεοδωράκης φέρεται να έχει προτείνει στήριξη στον πρωθυπουργό σε μια τέτοια περίπτωση, απαλλάσσοντάς τον από το άγχος της Βουλής, αλλά και περαιτέρω για την εφαρμογή του… Άλλωστε στόχος της συμφωνίας που λέγεται ότι έχει τις ευλογίες των ευρωπαίων είναι η επόμενη ημέρα, δηλαδή η δημιουργία ενός κυβερνητικού σχήματος αποτελούμενο από το μετριοπαθές – ευρωπαϊκού προσανατολισμού, κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ που θα συμπράξει με το Ποτάμι για να υλοποιήσει το σχέδιο που θα έχει εγκρίνει νωρίτερα το ελληνικό κοινοβούλιο.

Έτσι, αφού ξεκαθαρίσουμε ότι τις λεπτομέρειες αυτής της συζήτησης που είναι σε εξέλιξη και παίρνει χαρακτηριστικά συμφωνίας, γνωρίζουν μόνο οι δύο αρχηγοί και ελάχιστοι συνεργάτες τους… Αναμένεται να δοκιμαστεί το αμέσως επόμενο διάστημα στη Βουλή, όπου Αλέξης Τσίπρας και Σταύρος Θεοδωράκης θα μετρήσουν τις αντιδράσεις, αλλά και τις αντοχές των κοινοβουλευτικών τους ομάδων, διαπιστώνοντας πόσο μακριά μπορούν να φθάσουν μαζί. Βέβαια το πιθανότερο είναι ότι οι όποιες ενστάσεις προκύψουν θα προέρχονται από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και όχι του Ποταμιού που είναι αρκετά πιο συμπαγής.

Comments are closed.