Απέκλεισε εκλογές και αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ

Γαβριήλ Σακελλαρίδης

Βασικά σημεία της συνέντευξης του Γαβριήλ Σακελλαρίδη στον ΣΚΑΙ

ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
-Το νομοσχέδιο, το οποίο έχει μπει αυτές τις μέρες στη Βουλή, είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο αποσκοπεί στον εξανθρωπισμό των σωφρονιστικών καταστημάτων και στην αποσυμφόρηση των φυλακών με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην θίγεται το αυτονόητο δικαίωμα της ασφάλειας  και της δημόσιας τάξης, για όσους είναι έξω από τις φυλακές. Από αυτή την άποψη, έχουμε λάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες ώστε να βελτιωθούν οι όροι στα νοσοκομεία των φυλακών αλλά και στις φυλακές, χωρίς προφανώς να φωτογραφίζουμε συγκεκριμένα πρόσωπα. Και αυτό  οι διατάξεις το διασφαλίζουν απολύτως. Είναι γενικές οι διατάξεις όσο γενικές πρέπει να είναι έτσι ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή παρερμηνεία ή η παραμικρή αμφιβολία για τις προθέσεις του νομοσχεδίου αυτού.

-Αυτό το νομοσχέδιο στην ουσία λέει ότι δεν είναι δυνατόν άνθρωποι να παραμένουν στη φυλακή, όταν είναι βαριά ανάπηροι και δεν υπάρχει η δυνατότητα, όταν βγουν από τη φυλακή, να προβούν σε νέου τύπου εγκληματικές ενέργειες. Αυτό είναι αμιγώς ανθρωπιστική κίνηση από τη μια πλευρά και από την άλλη διευκολύνει και την αποσυμφόρηση των φυλακών, ώστε να υπάρχουν στοιχειώδεις ανθρωπιστικές συνθήκες και μέσα στις φυλακές. Πόσες φορές έχουν ασχοληθεί τα κανάλια με τα ρεπορτάζ που έχουν κάνει και έχουμε δει κατά καιρούς τέτοιου τύπου ρεπορτάζ για τις συνθήκες κράτησης και μέσα στις φυλακές, στα νοσοκομεία των φυλακών;

-Οι συνθήκες κράτησης που πάνε πολύ πίσω το νομικό πολιτισμό της χώρας μας, ιδιαίτερα αν τον συγκρίνουμε με την Ευρώπη, όπως θέλουμε να τον συγκρίνουμε και αποτελεί και τη μονάδα σύγκρισης, βλέπουμε πολλές φορές ότι πραγματικά αποτελούν προσβολή για τη Δημοκρατία μας και τον πολιτισμό της χώρας μας.

-Είναι μια νομοθετική πρωτοβουλία, που παίρνει η κυβέρνηση, η οποία είναι σύμφωνη με τις Προγραμματικές Δηλώσεις της κυβέρνησης και είναι σύμφωνη με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ήδη από το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Το νομοσχέδιο θα ερχόταν σε αυτή τη χρονική περίοδο, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που είχε κάνει η κυβέρνηση από τις Προγραμματικές της Δηλώσεις.

ΓΙΑ ΠΑΝΟΥΣΗ
-Ο κ. Πανούσης οφείλει  και έχει την υποχρέωση, ως υπουργός αρμόδιος γι΄ αυτά τα ζητήματα, να τα θέτει, να θέτει τις ανησυχίες του και προς το Υπουργικό Συμβούλιο και μέσα στην Βουλή, έτσι ώστε να αντιμετωπισθούν αυτά τα ζητήματα, με ευθύνη προφανώς του κ. Πανούση . Εμείς από την δική μας πλευρά ως κυβέρνηση, στηρίζουμε όλες αυτές τις προσπάθειες και για την διασφάλιση της δημόσιας τάξης αλλά παράλληλα και του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων.  Αυτή είναι πάγια η θέση μας και ως κυβέρνηση αλλά και ως πολίτες.

ΓΙΑ ΣΚΟΥΡΙΕΣ
-Το ζήτημα της επένδυσης στις Σκουριές είναι ένα ζήτημα στο οποίο έχουν τοποθετηθεί, εδώ και χρόνια, πολίτες, κόμματα, φορείς από όλη τη χώρα. Και ποιο είναι το πρόβλημα αυτή τη στιγμή με την περιοχή; Ότι έχουμε από τη μια, μια επένδυση, η οποία, αντικειμενικά, δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα, πολύ σοβαρές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον. Μιλάμε, δηλαδή, για μια περιοχή, η οποία είναι κατάφυτη από δένδρα, για δάση, τα οποία, στην ουσία, μέσα από αυτή την επένδυση, θα εξαφανιστούν. Υπάρχει, βέβαια, το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, ότι μέσα στην κρίση οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να ζήσουν μέσα από τις δουλειές τους. Σκοπός της κυβέρνησης – κι αυτό ακριβώς κάνει – είναι να μπορέσει να εξισορροπήσει αυτά τα αντικρουόμενα συμφέροντα των κατοίκων της περιοχής με έναν τρόπο που σε καμία περίπτωση να μη θυσιάζει το φυσικό περιβάλλον εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων.

ΓΙΑ ΦΠΑ
-Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης- αυτό άλλωστε το έχετε δει και από τις λίστες, οι  οποίες έχουν διαρρεύσει, με τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση- σε καμιά περίπτωση δεν είναι η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, είτε αυτό αφορά τα νησιά, είτε αυτό αφορά κάποια άλλα αγαθά και υπηρεσίες. Επομένως, σε καμιά περίπτωση, δεν μπαίνει από την ελληνική πλευρά αυτό το θέμα. Αυτό που είναι η πεποίθηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι αν θέλουμε να αυξήσουμε τα έσοδα, αυτό δεν θα γίνει με αύξηση των συντελεστών φορολογίας και ειδικά στο ΦΠΑ. Θα γίνει με άλλου τύπου μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώνουν την εισπραξιμότητά του.

ΓΙΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΤΗΣ ΔΟΣΗΣ ΣΤΟ ΔΝΤ
-Αυτό που έχουμε ξεκαθαρίσει – και εγώ προσωπικά ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αλλά και από τα χείλη του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών- είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι θα είναι συνεπής προς όλες τις χρηματοδοτικές της υποχρεώσεις και προς το εσωτερικό αλλά και προς τους δανειστές.

ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
-Χρέος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να εφαρμόζει μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Το γεγονός λοιπόν ότι εφαρμόζουμε μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και θέλουμε να εμβαθύνουμε σε διμερές, όχι μόνο με την Ρωσία, αλλά και με άλλες χώρες εκτός Ε.Ε., δεν αλλάζει καθόλου τον κεντρικό προσανατολισμό της Ελλάδας, στο πλαίσιο της Ε.Ε. Δεν κοιτάει η Ελλάδα κάπου αλλού, δεν αισθάνεται ότι ανήκει κάπου αλλού, πέραν της Ευρώπης και της Ε.Ε. Το γεγονός όμως ότι θέλουμε να βελτιώσουμε και να εμβαθύνουμε τις διμερείς μας σχέσεις με άλλες χώρες, όπως είναι είτε η Ρωσία, με το συγκεκριμένο ταξίδι που αναφερθήκατε κι εσείς, είτε με την Κίνα, είτε με άλλες χώρες, οι οποίες μπορούν και θα μπορούσαν μέσα από  τη βελτίωση των διμερών σχέσεων να βοηθήσουν αλλά και να βοηθηθούν κιόλας από την Ελλάδα, είναι νομίζω κάτι το οποίο αποτελεί υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Επομένως, δεν θεωρούμε και σε καμία περίπτωση δεν πιστεύουμε, ότι θεωρείται μεμπτό ένα τέτοιο ταξίδι στην Μόσχα και ακριβώς αυτό πιστεύουμε ότι θα αποδείξουμε και μετά από αυτές τις δύο ημέρες, τις οποίες θα επισκεφθεί ο Πρωθυπουργός την Ρωσία και θα έχει τις επαφές στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα, γνωρίζετε κι εσείς τις συνέπειες στον αγροτικό κόσμο από το εμπάργκο των Ρώσων προς τα αγροτικά προϊόντα της Ε.Ε. Γνωρίζετε ότι έχουμε πολύ σημαντικές σχέσεις που αφορούν τον τουρισμό και τα έσοδα τα οποία έρχονται από τους Ρώσους τουρίστες στην Ελλάδα, γνωρίζετε ότι υπάρχουν πεδία σύναψης οικονομικών σχέσεων, ώστε να προωθηθούν επενδύσεις και από την Ρωσία στην Ελλάδα, αλλά και από την Ελλάδα στην Ρωσία. Είναι ανοιχτά ζητήματα, τα οποία νομίζω ότι είναι υποχρέωσή μας να τα συζητάμε.

ΓΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ Ή ΕΚΛΟΓΩΝ
-Εγώ προσωπικά, θυμάμαι και την τελευταία δήλωση που έκανε ο Πρωθυπουργός, αν δεν κάνω λάθος την προηγούμενη Κυριακή, σε συνέντευξη που έδωσε σε κυριακάτικη εφημερίδα, όπου είπε ότι δεν μας αφορούν αυτά τα σενάρια, από τη στιγμή που έχουμε μία λαϊκή εντολή, την οποία έχουμε πάρει πριν από μερικούς μήνες και από τη στιγμή που βλέπουμε, γνωρίζουμε και αισθανόμαστε και νομίζω αποδεικνύεται και με τα εργαλεία των δημοσκοπήσεων, ότι αυτή τη στιγμή έχουμε και την απόλυτη έγκριση της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού στις κινήσεις μας, στο πλαίσιο και της διακυβέρνησης και της διαπραγμάτευσης. Επομένως, ζήτημα εκλογών ή δημοψηφίσματος για την ελληνική κυβέρνηση, δεν υπάρχει.

ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
-Τα σενάρια αυτά περί οικουμενικής κυβέρνησης, που τέθηκαν και από τον κ. Σαμαρά σε μία συνέντευξη που έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα στο Bloomberg και ανοίγουν με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο κυρίως από το εξωτερικό, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Η ελληνική κυβέρνηση είναι συμπαγής, έχει συγκεκριμένη κατεύθυνση και προσανατολισμό, απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της ελληνικής κοινωνίας, επομένως, σε καμία περίπτωση δεν εξετάζουμε ή δεν μπαίνουμε σε τέτοιου τύπου σενάρια. Κι όσοι εύχονται να υπάρξουν οι αντικειμενικές συνθήκες για να εκκολαφθούν τέτοιου τύπου σενάρια, νομίζω ότι θα απογοητευτούν οικτρά στο τέλος.

Comments are closed.