Εφτιαξαν το «αληθινό» πρόσωπο του Σαίξπηρ
ΛΟΝΔΙΝΟ Πώς να έμοιαζε άραγε στην πραγματικότητα ο Γουίλιαμ Σαίξπηρ; Ενα νέο ντοκυμαντέρ του Ηistory Channel έρχεται να ρίξει φως στο μυστήριο. Οι συντελεστές του ισχυρίζονται ότι έφτιαξαν για πρώτη φορά «το αληθινό πρόσωπο» του κορυφαίου Βάρδου με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή- και μάλιστα τρισδιάστατο.
Βρετανοί επιστήμονες, με τη βοήθεια εκμαγείων, πορτρέτων, αγαλμάτων και φυσικά της τρισδιάστατης τεχνολογίας, κατάφεραν να αποκαλύψουν τα πραγματικά πρόσωπα πέντε κορυφαίων ανδρών που σφράγισαν με την παρουσία τους την παγκόσμια ιστορία, ανάμεσά τους και αυτό του συγγραφέα του «Αμλετ» και του «Μάκβεθ». Στις 13 Σεπτεμβρίου το ντοκυμαντέρ «Death Μarks» («σημάδια θανάτου») η ομάδα, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Στιούαρτ Κλαρκ, θα αποκαλύψει τα πραγματικά πρόσωπα τόσο του Σαίξπηρ όσο και του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, του Ιουλίου Καίσαρα, του Αβραάμ Λίνκολν και του Τζορτζ Ουάσιγκτον. Οι εικόνες του ντοκυμαντέρ, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα μας εκπλήξουν, καθώς η εικόνα του Ναπολέοντα έχει σημαντικές διαφορές από αυτή που έχουν συνηθίσει οι Γάλλοι, ενώ το πραγματικό πρόσωπο του Τζορτζ Ουάσιγκτον δεν μοιάζει καθόλου με την πασίγνωστη εικόνα στο χαρτονόμισμα του ενός δολαρίου.
«Συγκρίναμε ιστορικά, εγκληματολογικά και ανθρωπολογικά στοιχεία και καταλήξαμε στη δημιουργία αυτής της μάσκας, που θεωρούμε ότι αντιπροσωπεύει, καλύτερα από κάθε άλλη φωτογραφία, το πραγματικό πρόσωπο του Γουίλιαμ Σαίξπηρ» τονίζει ο κ. Κλαρκ.
Η δημοσιοποίηση του «πραγματικού» προσώπου του Σαίξπηρ προκάλεσε ήδη τις πρώτες αντιδράσεις στη Βρετανία, η οποία έχει επανειλημμένως εκδηλώσει τη σχεδόν «παθολογική» λατρεία της απέναντι στον εθνικό της συγγραφέα. «Απορρίπτουμε κάθε πιθανότητα ο Σαίξπηρ να έμοιαζε με αυτή την εικόνα που δόθηκε στη δημοσιότητα» έσπευσε να δηλώσει ο Στάνλεϊ Γουέλς, πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Εταιρεία Γενέτειρας του Σαίξπηρ, η οποία διαχειρίζεται τέσσερα κτίρια που συνδέονται με τη ζωή και το έργο του κορυφαίου λογοτέχνη και θεατρανθρώπου και σήμερα έχουν μετατραπεί σε μουσεία. Τόσο το πραγματικό πρόσωπο όσο και η ταυτότητα του άγγλου δραματουργού απετέλεσαν για αιώνες αντικείμενο διαμάχης ανάμεσα σε ανθρωπολόγους και βιολόγους, οι οποίοι ερίζουν κυρίως για την αυθεντικότητα μιας νεκρικής μάσκας που βρέθηκε το 1880 και φυλάσσεται στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας. Με βάση τη μάσκα αυτή, μια επιστήμονας υποστήριξε προσφάτως, στηριγμένη στην υψηλή τεχνολογία που χρησιμοποιεί το εγκληματολογικό τμήμα της γερμανικής Αστυνομίας, ότι ο διάσημος Βάρδος πέθανε από καρκίνο στο μάτι. Πρόκειται για την καθηγήτρια Εγκληματολογίας Χίλντεγκαρντ ΧάμερσμιντΧούμελ , η οποία με τη βοήθεια του διευθυντή της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου του Βισμπάντεν, διεπίστωσε, όπως λέει, ότι ο Σαίξπηρ πέθανε από το σύνδρομο Μίκουλιτς, δηλαδή καρκίνο των δακρυγόνων αδένων.
(Αναδημοσίευση από ΒΗΜΑ)