Απώλειες άνω των €100 εκ. από φοροδιαφυγή στις υπαίθριες «βιολογικές αγορές»

 

Απώλειες άνω των €100 εκ. από φοροδιαφυγή στις υπαίθριες «βιολογικές αγορές»

Καταγγελία από Farmers Republic – Επείγουσα η ανάγκη ένταξης των βιολογικών αγροτών στις νόμιμες Λαϊκές Αγορές

Οι υφιστάμενες υπαίθριες «[αυτοδιαχειριζόμενες] βιολογικές αγορές» είναι χωρίς άδεια, πλήρως παράνομες:

•Οι συμμετέχοντες -οι οποίοι συχνά δεν είναι παραγωγοί αλλά έμποροι- δεν κόβουν αποδείξεις και δεν πληρώνουν κανένα αντίτιμο για την ενοικίαση πάγκων στο Δήμο ή την Περιφέρεια (όπως γίνεται για τις συμβατικές νόμιμες Λαϊκές Αγορές).

•Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος για την ποιότητα των πωλούμενων προϊόντων.

Στην εποχή της οικονομικής κρίσης όπου αναζητούνται έσοδα και πασχίζουμε για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, το κράτος, μη θεσπίζοντας νόμιμες βιολογικές αγορές, περιθάλπει φοροδιαφυγή ύψους περίπου €110 εκατομμυρίων το χρόνο, ενώ θέτει σε κίνδυνο την προστασία των καταναλωτών.

Όλες οι υφιστάμενες υπαίθριες «[αυτοδιαχειριζόμενες] βιολογικές αγορές» είναι πλήρως παράνομες. Λειτουργούν «πειρατικά» με πολλές αρνητικές οικονομικές και ευρύτερες κοινωνικές συνέπειες:

Φοροδιαφυγή, γενικότερη διαφυγή εσόδων και δημιουργία «καρτέλ»
Εάν έχετε ψωνίσει από κάποια υπαίθρια «βιολογική αγορά» θα έχετε παρατηρήσει ότι δεν λάβατε κάποια απόδειξη για τις αγορές σας. Ίσως δεν είναι ευρέως γνωστό ότι όσοι πωλούν προϊόντα στις υφιστάμενες defacto καθιερωμένες «βιολογικές αγορές» δεν έχουν οποιαδήποτε άδεια, δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ για τους πάγκους που στήνουν σε δημόσιους χώρους και γενικώς πωλούν προϊόντα χωρίς να φορολογούνται και χωρίς να καταβάλουν οποιαδήποτε εισφορά στο κράτος. Οι απώλειες για το ελληνικό δημόσιο υπολογίζονται σε περίπου €110εκ. το χρόνο. Επίσης, κανείς δεν πιστοποιεί ότι πρόκειται πραγματικά για αγορές παραγωγών καθώς δεν είναι βέβαιο ότι όσοι πωλούν είναι οι ίδιοι παραγωγοί. Οι παράνομες αυτές αυτοαποκαλούμενες αυτοσχέδιες «βιολογικές αγορές» συντηρούν επίσης συγκεκριμένο καρτέλ και θέτουν τεχνητά εμπόδια εισόδου στην αγορά σε νέους παραγωγούς.

Έλεγχος ποιότητας και προστασία των καταναλωτών
Επίσης, εφόσον οι αγορές δεν διέπονται από κανένα κανονισμό, δεν υπάρχει κανένας απολύτως έλεγχος από κάποιον επίσημο φορέα ή ελεγκτικό μηχανισμό ασφάλειας, ποιότητας, πιστοποίησης και ιχνηλασιμότητας των πωλουμένων προϊόντων. Οπουδήποτε στην ΕΕ λειτουργούν σύγχρονες «αγορές αγροτών» (farmers’ markets) βιολογικών προϊόντων, εφαρμόζεται ηλεκτρονικός έλεγχος προέλευσης και διακίνησής των προϊόντων. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία και η συνήθης παγκόσμια πρακτική πλέον των 70 ετών επιβάλλουν να λειτουργούν ασφαλείς και νόμιμες «αγορές αγροτών». Βάσει των παραπάνω, η «ενσωμάτωση» των αγορών βιολογικών προϊόντων στις υπάρχουσες νόμιμες Λαϊκές Αγορές είναι επείγουσα για την προστασία του καταναλωτή, τον περιορισμό του αθέμιτου ανταγωνισμού -τη μείωση της άνευ προηγουμένου αδικίας προς τους καταναλωτές αλλά και παραγωγούς και εμπόρους οι οποίοι πωλούν νόμιμα τα προϊόντα τους- και την καταπολέμηση φοροδιαφυγής.

Comments are closed.