Τι είναι η Wikipedia;

Wikipedia

Δράσεις της ΕΕΛ/ΛΑΚ στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Η μη κερδοσκοπική Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ, www.eellak.gr) σε συνεργασία με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (http://www.sgt.gr) και συντάκτες της wikipedia διοργανώνουν στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων της Adhocracy (http://www.sgt.gr/gr/programme/event/2234) δύο διαφορετικές δράσεις σχετικά με τη wikipedia και τις άδειες creative commons.

Η πρώτη δράση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 7 Μαΐου 2015, από τις 17.00 έως τις 19.00 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, (Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Αθήνα 11745) και έχει τίτλο: Τι είναι η Wikipedia; Και πώς μπορούμε εμείς να συνεισφέρουμε σε αυτή;

Στο εργαστήριο αυτό θα παρουσιαστούν οι βασικές λειτουργίες και μέθοδοι που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας συντάκτης για να δημοσιεύσει Ανοιχτό Περιεχόμενο μέσα από τη χρήση των εργαλείων αυτών. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τον προσωπικό τους λογαριασμό και να ξεκινήσουν να εμπλουτίζουν με Ανοιχτό Περιεχόμενο τη Wikipedia!

Η δεύτερη δράση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14 Μαΐου 2015, από τις 17.00 έως τις 18.00 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, (Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Αθήνα 11745) και έχει τίτλο: Άδειες Ανοιχτού Λογισμικού, Περιεχομένου και Δεδομένων στην πράξη.

Η παρουσίαση αυτή θα αναφέρεται στις άδειες χρήσης Ανοιχτού Λογισμικού, Περιεχομένου και Δεδομένων και πώς ο κάθε δημιουργός μπορεί να επιλέξει την κατάλληλη, με έμφαση στις άδειες Creative Commons.

Η έκθεση Adhocracy [Αθήνα], με τον υπότιτλο ‘Από την κατασκευή αντικειμένων στη δημιουργία των κοινών’, φωτίζει τα επιτεύγματα δημιουργών που καθοδηγούνται από τη βούλησή τους να αλλάξουν το σύστημα, αλλάζοντας οι ίδιοι τον τρόπο που κατασκευάζουν πράγματα. Σε αυτή την έκθεση θα βρείτε ένα ευρύ φάσμα έργων που χαράζουν την πορεία, από την κατασκευή αντικειμένων στη δημιουργία των κοινών: από έναν εκτυπωτή Arduino που ανανεώνει συνεχώς το περιεχόμενό του από τη Wikipedia· ή οργανοποιούς του 21ου αιώνα που δίνουν ζωή σε κάδους απορριμμάτων δημιουργώντας μουσικά όργανα και ορχήστρες· έως ένα μοντέλο σπονδυλωτής κατασκευής όπου ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει μέρη, συστατικά και δομές. Μαζί με τις υποσχόμενες χρήσεις των ψηφιακών κατασκευαστικών εργαλείων, θα βρείτε συσκευές για συλλογή ηλιακής ενέργειας και επαναφόρτιση ηλεκτρικών ποδηλάτων, συλλογικές εμπειρίες «από κάτω προς τα πάνω» επαναχρησιμοποίησης εγκαταλελειμμένων αστικών τοπίων και μια «κοινότητα που έρχεται», χτισμένη από ένα συλλογικό φαντασιακό μέσα από πρακτικές της καθημερινής ζωής.

Comments are closed.