Ντέρμπι μόνο στα χαρτιά: Θρίαμβος Κάμερον – Πανωλεθρία Εργατικών

Μεγάλη νίκη των Συντηρητικών, χωρίς ωστόσο να επιτύχουν αυτοδυναμία, προδιαγράφεται στις βουλευτικές εκλογές της Μεγάλης Βρετανίας, οι οποίες αποδείχθηκαν αμφίρροπες μόνο μέχρι την έναρξή τους, οδηγώντας σε απογοητευτική ήττα τους Εργατικούς.

Ντέρμπι μόνο στα χαρτιά: Θρίαμβος Κάμερον - Πανωλεθρία Εργατικών

Το βρετανικό συντηρητικό κόμμα βρίσκεται μία έδρα πριν από την απόλυτη πλειοψηφία, σύμφωνα με πρόβλεψη του BBC που δίνει στους Τόρις 325 έδρες έπειτα από την ανακοίνωση του 70% των αποτελεσμάτων.

Οι Τόρις του πρωθυπουργού Κάμερον οδεύουν να εξασφαλίσουν 325 έδρες από τις 650 του κοινοβουλίου, γεγονός που ισοδυναμεί πρακτικά με απόλυτη πλειοψηφία καθώς τέσσερις βουλευτές του κόμματος Σιν Φέιν της Βόρειας Ιρλανδίας δεν θα ψηφίσουν.

Εξιτ πολ που διενεργήθηκε το βράδυ της Πέμπτης κατά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας έδινε στους Τόρις 316 έδρες στην κάτω βουλή και στους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς 239.

Εάν το αποτέλεσμα αυτό επαληθευτεί, θα πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση των Εργατικών τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Σήμερα, και ενόψει της προδιαγραφόμενης νίκης του, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι ελπίζει να σχηματίσει κυβέρνηση μέσα στις επόμενες ημέρες καθώς το συντηρητικό του κόμμα βίωσε μία «πολύ δυνατή βραδιά».

Σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση ότι διατηρεί την έδρα του στο Οξφορντσιρ, ο Κάμερον είπε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς να προβλέψουμε το τελικό αποτέλεσμα αλλά ότι ελπίζει να κυβερνήσει για λογαριασμό όλων και να τηρήσει τη δέσμευσή του για τη μεταβίβαση περισσότερων εξουσιών από το βρετανικό στο σκωτσέζικο κοινοβούλιο.

«Θέλω να συσπειρώσω το Ηνωμένο μας Βασίλειο εφαρμόζοντας τη μεταβίβαση εξουσιών από το βρετανικό στο σκωτσέζικο κοινοβούλιο το συντομότερο δυνατό», είπε ο Κάμερον.

Μίλιμπαντ: Πολύ απογοητευτική βραδιά
Στην άλλη πλευρά, μετά τα πρώτα αποτελέσματα, ο ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ δήλωσε ότι το κόμμα του πέρασε μία «πολύ απογοητευτική» βραδιά. «Αυτή ήταν σαφώς μία πολύ απογοητευτική και δύσκολη βραδιά για το Εργατικό Κόμμα», είπε στους υποστηρικτές του όταν έγινε γνωστό ότι ο ίδιος διατήρησε την έδρα του στο Ντονκάστερ της βόρειας Αγγλίας.

Ο Μίλιμπαντ παραδέχτηκε την ήττα του κόμματός του και δήλωσε ότι «θλίβεται βαθύτατα» για ό,τι συνέβη σε άλλες περιοχές της Βρετανίας και ιδιαίτερα στη Σκωτία, όπου -όπως είπε- η άνοδος του εθνικισμού κατατρόπωσε το Εργατικό Κόμμα.

Πανωλεθρία Εργατικών στη Σκοτία
Με τις ψήφους να έχουν πλέον καταμετρηθεί σε λίγες περισσότερες από τις μισές από τις 59 έδρες της Σκοτίας, το Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) κερδίζει και τις 31, καταδεικνύοντας ότι θα κατατροπώσει το Εργατικό Κόμμα στην περιοχή, που θεωρείτο ιστορικά ένα προπύργιό του.

Η δημοσκόπηση εξόδου η οποία δημοσιοποιήθηκε λίγο αφότου έκλεισαν οι κάλπες είχε υποδείξει πως οι Σκοτσέζοι εθνικιστές οδεύουν να κερδίσουν τις 58 από τις 59 έδρες της Σκοτίας, από μόλις 6 στις εκλογές του 2010.
Πηγή ethnos.gr

Comments are closed.