Γ. Σακελλαρίδης: Nα καταγραφεί στο Eurogroup η σημαντική πρόοδος

 

Οι κόκκινες γραμμές έχουν τεθεί από τη λαϊκή εντολή

Την πιστοποίηση της «σημαντικής προόδου» που έχει συντελεστεί στις διαπραγματεύσεις έθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ως στόχο της κυβέρνησης στο σημερινό Eurogroup – «H ελληνική κυβέρνηση ζητεί τα χρήματα που δικαιούται, με βάση τις συμβάσεις» η αποστροφή του Γ. Σακελλαρίδη για το ζήτημα της χρηματοδότησης

Γ. Σακελλαρίδης στο μπρίφινγκ: Σημαντική πρόοδος, αλλά "έχουν και οι πιστωτές συνιστώσες"

«Nα καταγραφεί στο Eurogroup η σημαντική πρόοδος που έχει σημειωθεί όλο αυτό το διάστημα στο Brussels group. Σε κάθε κορυφαία συνάντηση έχουμε μία στρατηγική με στόχο ένα ευτυχές αποτέλεσμα. Δεν  θέλουμε να προδικάσουμε το αποτέλεσμα», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Γ. Σακελλαρίδης κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «η κυβέρνηση δεν εξετάζει κάποιο σχέδιο Β’», η διαπραγμάτευση είναι μία ενιαία διαδικασία, σήμερα (σσ στο Eurogroup) δεν τελειώνει τίποτα, υπάρχει ακόμα δρόμος για μία τελική, αμοιβαία επωφελή συμφωνία η οποία θα πρέπει να επιτευχθεί «το συντομότερο δυνατόν». «Η κυβέρνηση, χωρίς να έχει ψευδαισθήσεις, έχει δείξει τη διάθεση για μία τέτοια συμφωνία. Αυτό δεν σήμαινε παράδοση της χώρας».

Περιμένουμε να δούμε την  πολιτική βούληση των εταίρων και των θεσμών για μία δίκαιη και έντιμη συμφωνία. Αυτή η κυβέρνηση δε θα εφαρμόσει το πρόγραμμα στο οποίο είχε συμφωνήσει ο κ. Σαμαράς και όποιος το πιστεύει αυτό ματαιοπονεί. Σεβασμός στη δημοκρατία σημαίνει σεβασμός στη λαϊκή ετυμηγορία που έχει προκύψει από τις κάλπες». Πρέπει, ως εκ τούτου, να εισακουστεί η φωνή του ελληνικού λαού για τις πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί στη χώρα.

Σύμφωνα με τον Γ. Σακελλαρίδη, η ελληνική πλευρά δεν έχει καταθέσει ούτε έχει δεχθεί  τελεσίγραφα και ελπίζει ότι ούτε τώρα θα υπάρξουν  τελεσίγραφα από την πλευρά των εταίρων. Η δημοκρατία πρέπει να γίνει σεβαστή, δεν μας νοιάζει το πώς θα εκβιάσουμε αλλά το πώς θα μπορέσει η Ελλάδα να καλύψει τις υποχρεώσεις της τόσο προς το εξωτερικό όσο και προς το εσωτερικό.

Για χρηματοδότηση – ρευστότητα: Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να καλύπτει της υποχρεώσεις της τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό.  Τα ζητήματα της ρευστότητας,  είναι εν γνώσει των εταίρων και δεν τα κρύβουμε κάτω από το χαλί. Η κυβέρνηση δίνει απαντήσεις σε αυτά τα ζητήματα. Το χρηματοδοτικό ζήτημα πρέπει να ιδωθεί με αποτελεσματικό τρόπο από όλες τις πλευρές. Από την ΕΚΤ περιμένουμε βέβαια να μην υπάρχει περιορισμός της αξίας των ενεχύρων για τον ELA αλλά θέλουμε και κάτι περισσότερο, τη σταδιακή απελευθέρωση χρημάτων, είτε με την  άνοδο του ορίου των εντόκων γραμματίων.

«Ζητάμε, σε αυτήν τη συμφωνία, τα χρήματα που δικαιούμαστε με βάση τις συμβάσεις, δηλαδή τα 7,2 δισ. ευρώ της δόσης, καθώς και την αύξηση του ορίου που μπορούν να δανείσουν οι τράπεζες μέσω εντόκων γραμματίων».

Για λαϊκή εντολή -δημοψήφισμα: Η κυβέρνηση νιώθει ότι έχει την ευρεία στήριξη της ελληνικής κοινωνίας δεδομένης και της νωπής λαϊκής εντολής της 25ης Γενάρη. Η συμφωνία πρέπει να κινείται στο πλαίσιο των κόκκινων γραμμών αυτής της λαϊκής εντολής και η λαϊκή βούληση είναι σύμμαχος της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος,  χαρακτήρισε το δημοψήφισμα δημοκρατικό μέσο έκφρασης της λαϊκής ετυμηγορίας, «δεν είναι όπλο των δειλών» (σσ όπως το χαρακτήρισε πρόσφατα ο Στ.  Θεοδωράκης).

Για Τράπεζα της Ελλάδος: Οφείλει η ίδια να υπερασπίζεται την ανεξαρτησία της.  Ζητήματα όπως το επίμαχο mail δεν πρέπει να λαμβάνουν χώρα.  Η  πράξη αυτή δεν είναι ηθική και χρηστή στο πλαίσιο της λειτουργίας της κεντρικής Τράπεζας. Επιδιώκουμε μία σχέση συνεργασίας με την ΤτΕ που θα προωθεί τα συμφέροντα της ελληνικής οικονομίας.

Για ΕΝΦΙΑ – σενάρια διπλού νομίσματος: Να μην προδικάσουμε τι θα συμβεί με τον ΕΝΦΙΑ, το 2015. Η κυβέρνηση κινείται έτσι ώστε να ελαφρύνει τα βάρη από τα νοικοκυριά ειδικά από έναν τόσο άδικο φόρο. Επίσης, «προετοιμάζουμε το νομοθετικό οπλοστάσιο για κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμούς».

Για το θέμα του διπλού νομίσματος που αναφέρεται σε δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας:  Σε καμία περίπτωση δε συμμεριζόμαστε την άποψη του οικονομολόγου που μιλάει για διπλό νόμισμα.

Για τον αγωγό φυσικού αερίου: Η Ελλάδα θέλει να αποτελέσει έναν ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή εκμεταλλευόμενη την γεωπολιτική της θέση. Θα επιλέξουμε η πλέον συμφέρουσα λύση για την ελληνική οικονομία.

Για τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων: Η απόφαση της ΚΕΔΕ δεν διευκολύνει την κυβέρνηση, ο κάθε δήμαρχος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του στην κρίσιμη συγκυρία.

Για την ΕΡΤ: Να υπάρξει μια ομαλή διαδικασία, ώστε η ΕΡΤ να λειτουργήσει με πλουραλισμό και με τρόπο δημοκρατικό.
Πηγή left.gr

Comments are closed.