Δυσαρέσκεια Μαξίμου με την εμμονή Βαρουφάκη να τοποθετήσει την Παναρίτη στο ΔΝΤ

Παναρίτη: «Στο πρόβλημα ρευστότητας μας πρότειναν να μην πληρώσουμε μισθούς για 1-2 μήνες»!

Έντονη δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει στο Μαξίμου η εμμονή του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να τοποθετήσει εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ την Έλενα Παναρίτη. Δεδομένου ότι υπήρχε ήδη εκφρασμένη δυσαρέσκεια ακόμη και για την παρουσία της οικονομολόγου στο πλευρό του υπουργού και αιτία φυσικά είναι το παρελθόν της.

Σημειώνεται ότι η Έλενα Παναρίτη «εμφανίστηκε» στην Ελλάδα μετά από μια αμφιλεγόμενη διαδρομή στο ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα… και κατόπιν στο πλευρό της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου. Στη συνέχεια, αφού πέρασε ένα έντονο «φλερτ» με τον Αντώνη Σαμαρά, βρέθηκε στην «αγκαλιά» του Γιάνη Βαρουφάκη.

Στο Μαξίμου φαίνεται ότι δεν έχουν ξεχάσει τις «γκρίζες ζώνες» στη διαδρομή της οικονομολόγου, καθώς κατά τη διάρκεια της εργασίας της στη Διεθνή Τράπεζα, πρωτοστάτησε σε σειρά θεσμικών μεταρρυθμίσεων, όπως αυτή του Δημόσιου Τομέα και των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων στο Περού… Μάλιστα εργασία για την οποία της απονεμήθηκε η διάκριση της καλύτερης πρακτικής πρότασης και καινοτομίας!

Εύλογα λοιπόν αναρωτιούνται πώς ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει επιλέξει την Έλενα Παναρίτη να εκπροσωπήσει μια αριστερή κυβέρνηση στο ΔΝΤ όταν εκμεταλλευόμενη τις πολιτικές συνθήκες και τους εκβιασμούς για την εφαρμογή νεοφιλελεύθερων οικονομικών μοντέλων εγκαταστάθηκε στο Περού το 1991. Ένα χρόνο αργότερα, το 1992, ο Αλμπέρτο Φουτζιμόρι έκανε πραξικόπημα για να παραμείνει στην εξουσία και να ολοκληρώσει το έργο του ξεπουλήματος της χώρας του!

Ωστόσο, η εμμονή του υπουργού Οικονομικών, εκτός της έντονης δυσαρέσκειας του Μαξίμου, έχει προκαλέσει αντιδράσεις, τόσο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στους ΑΝΕΛ, για δύο κυρίως λόγους που αφορούν στο πρόσφατο, αλλά και το πιο μακρινό παρελθόν της οικονομολόγου:

•Η Έλενα Παναρίτη υπήρξε βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ – και προσωπική επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου- από το 2009 έως και το 2012 όταν η χώρα εντάχθηκε στο καθεστώς του μνημονίου. Μάλιστα την περίοδο των διαπραγματεύσεων για υπαγωγή στον τότε Μηχανισμό Στήριξης είχε παίξει ενεργό συμβουλευτικό ρόλο…

•Και φυσικά ως προς το μακρινό παρελθόν, η πρώην συνεργάτιδα του κ. Παπανδρέου δεν έχει και πολλά για να καυχιέται: Ως μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας είχε συμβουλέψει τον πρόεδρο του Περού Αλμπέρτο Φουτζιμόρι.

Για τους μη γνωρίζοντες μάλιστα, ο Φουτζιμόρι στο τέλος καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλακή, κατηγορούμενος ανάμεσα σε άλλα για κατάχρηση εξουσίας και διαφθορά…

Το θέμα είναι αν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα υποχωρήσει σε αυτήν την εμμονή του υπουργού Οικονομικών που εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση καθώς εκτός από τη θεωρία κρίνεται και από τις πράξεις και τα πρόσωπα που επιλέγει να την εκπροσωπούν σε διεθνείς οργανισμούς.

Comments are closed.